Hirdetés

etk szabalyzatok FB200x75

Hirdetés
Ma 2021. márc. 03., szerda, Kornélia napja van. Holnap Kázmér napja lesz.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

131 szociális intézményt vesz át az állam PDF Nyomtatás
2011. november 11. péntek, 09:00

szoc_kAz előzetes felmérések szerint az állam 19 megyében összesen 131 szociális, gyermek-, illetve ifjúságvédelmi feladatokat ellátó intézményt vesz át, és biztosítja ezekben a feladatellátást 2012. január 1-jétől - közölte a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerdán, a szociális munka napján Budapesten – írja a hvg.hu.

szocAz előzetes felmérések szerint az állam 19 megyében összesen 131 szociális, gyermek-, illetve ifjúságvédelmi feladatokat ellátó intézményt vesz át, és biztosítja ezekben a feladatellátást 2012. január 1-jétől - közölte a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerdán, a szociális munka napján Budapesten – írja a hvg.hu.

 

Rétvári Bence a XI. kerületben rendezett tanácskozáson elmondta: a fővárosban csak egészségügyi intézményeket (13-at) vesz át az önkormányzattól az állam, ezen túlmenően egy zrt.-t, amely azok beszerzéseit végzi.

A Fővárosi Önkormányzattól átveszik továbbá azokat az ingatlanokat, amelyeket 1990 után egészségügyi ellátás céljára használtak, és amelyek egészségügyi funkciója megváltozott, de egyéb közcélra nem hasznosították őket. Az egészségügyi intézmények tekintetében a vagyonkezelői jogokat a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) fogja ellátni - közölte a parlamenti államtitkár. Hozzátette: 2012. január 1-jét követően a már működő intézmények férőhelyeinek bővítése, illetve az ellátotti létszám növelése esetén a normatív állami támogatásra való jogosultságnak többletfeltétele lesz az új szolgáltatók, intézmények, valamint új férőhelyek és ellátottak befogadása. A befogadási eljárást a működési engedélyeztetési eljárás keretében folytatják le, a fenntartó kérelméről a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal dönt a rendelkezésre álló kapacitások figyelembevételével.

Az államtitkár kitért arra, hogy a szociális területen az intézményfenntartási feladatokat a megyei intézményfenntartó központok (MIK) fogják ellátni, melyek az érintett intézmény fenntartójának, alapítójának, kezelőjének általános, egyetemleges jogutódjai. A központok önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek lesznek. Az átvett intézmények közalkalmazottjai és munkavállalói felett a munkáltatói jogokat a továbbiakban is az átvett intézmény vezetője gyakorolja - tette hozzá.

Rétvári Bence a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény módosításairól szólva a többi között elmondta: a törvény hatályos rendelkezései szerint idősek otthonába jelenleg csak 4 órát meghaladó gondozást igénylő jelentkezőt lehet felvenni, aki után az állam normatív hozzájárulást fizet. Hozzátette, hogy több fenntartó is jelezte: az idősotthoni ellátás iránt igény mutatkozik olyan, főleg egyedül élő idősek részéről is, akik egészségi állapotuknál fogva ápolást, gondozást még nem igényelnek, csupán a biztonságérzetük növelése érdekében szeretnének idősotthonba költözni, és erre anyagi fedezetük is van.

A parlamenti államtitkár közlése szerint az előterjesztés megalapozza, hogy azok az idős emberek, akik vállalják a teljes önköltség megfizetését, a gondozási szükséglet, illetve jövedelmi és vagyoni viszonyok vizsgálata nélkül is bekerülhessenek az idősek otthonába, a férőhelyszám legfeljebb 15 százalékáig. Mivel ez az idős ember megfizeti az ellátásának költségeit, állami támogatás az ilyen ellátott után nem jár - jelezte Rétvári Bence.

Szólt arról is, hogy az állam átveszi a megyei önkormányzatoknál és azok intézményeiknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forintnyi adósságot is, amelynek rendezéséről tárgyalások kezdődnek a hitelezőkkel.

A megyei önkormányzat hivatalaiban szakmai feladatokat ellátó köztisztviselők a megyei kormányhivatal szakmai feladatokat ellátó szervezeti egységéhez kerülnek át. Rétvári Bence kiemelte, hogy a tulajdonjog és a fenntartói jog átszállása nem érinti a megyei intézményeknél foglalkoztatottak közalkalmazotti, illetve munkaviszonyát.

Téglásy Kristóf, a szociális államtitkárság főosztályvezetője egy közelmúltban készült felmérésre hivatkozva arról beszélt, hogy Magyarországon átlagosan minden harmadik fiatal végez önkéntes munkát. Mint elmondta, ez általában a férfiakra jellemző, 35 százalékuk végez ilyen tevékenységet, míg a nők körében ez az arány 30 százalék. A férfiaknál inkább a 25-29 éves korosztály, a nőknél az ennél fiatalabbak önkénteskednek. A fővárosban szintén a 25-29 éves korosztály végez önkéntes munkát elsősorban, 63 százalékban kerülnek ki ebből a korcsoportból az önkéntesek.

A főosztályvezető kiemelte: az a cél, hogy a résztvevők egy-két alkalom után ezt „megszokják, ráérezzenek, milyen lelki többletet tud adni" az önkéntesség. Hozzátette: a mentalitáson sokat segíthet majd, ha az érettségi után úgy lépnek ki a fiatalok a középiskolákból, hogy végeztek önkéntes munkát. Ugyanakkor együtt kell működni a fiatalokkal, a velük foglalkozó civil és önkormányzati szervezetekkel, valamint a szociális szervezetekkel - mondta Téglásy Kristóf.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár