Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 23., csütörtök, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

A közmunka nem versenyez a versenyszférával PDF Nyomtatás
2011. november 11. péntek, 07:00

 

czomba_sandorJövőre a „segély helyett munkát” elv alapján mintegy kétszázezer embert kívánnak közmunkán foglalkoztatni a napi négy óra helyett hat vagy nyolc órában féléves időtartamra. Erre a célra 132 milliárd forint áll majd rendelkezésre az idei 64 milliárddal szemben.

A közmunka mintaprogramok alapján a közfoglalkoztatás kiterjesztése a jövőben elsősorban azokban a térségekben várható, ahol kevéssé vagy egyáltalán nincs jelen a versenyszféra, hiszen annak elsődleges támogatása nem lehet kérdéses - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára. - Ha ugyanis létrehozunk egy másodlagos munkaerőpiacot, amely tisztán az adófizetők pénzéből finanszírozott, akkor a statisztikai mutatók ugyan javulnak, de gazdasági helyzetünk nem.

Az idei programba a hetente frissülő adatok szerint már 246 ezer embert vontak be. Közülük több mint hatvanezren már jelenleg is nyolc órában dolgoznak – jelentette az MTI. Az államtitkár szerint nagyon fontos, hogy ez a munka értékteremtő legyen, mert ellenkező esetben a tevékenység „minden résztvevőnek megalázó, és csak magunkat csapjuk be”. A közmunka mintaprojekteknek éppen az a lényege, hogy egy-egy konkrét területen az adottságokat elemezve megkeresik azokat a foglalkoztatási lehetőségeket, amelyek mögé értéket lehet tenni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #2 a messziről jött 2011-11-11 11:11
Az is fontos lenne, tisztelt államtitkár úr, hogy ne éhbérért foglalkoztassák őket. Nem keresnek 40 ezer Ft-ot se majd, nem többet mint 120 euró? Annyit se mint 100 liter benzin? Kevesebb mint napi 2 ezer Ft? S mindez napi 8 órában? Szégyen. Önök is tudják, ez a legalapvetőbb létszükségletek kielégítésére sem elég. Ennyiből bizony éhezni lehet.
A munkának az alulfizetettség e miatt se lesz becsülete, még a kirendelt vezetőik is szégyellnek tisztes munkát elvárni ennyi pénzért, ami egy család fűtésére sem elég. Ez a rabszolgaság a közmunka presztízsének teljes leértékelődését fogja okozni, s mindenki megérti majd őket, mert az egyébként tisztes munkára vágyó is azt mondja, hogy ennyi pénzért nem fog igyekezni, mert ez nem kevés, hanem megalázó.
Jobb az a rendszer, amikor aki dolgozni akar és tud, alapvetően azért meg van fizetve, aki meg otthon marad, annál meg tényleg nem veszik zokon, ha nagyon keveset kap. Van lehetősége az idejében értéket termelni. De úgy, hogy lehetősége a 8 óra miatt nincs se otthoni se máshol végezhető munkára, de ezért mégse kap szinte semmit, az egy nagyon rossz megoldás.
Idézet
 
 
+2 #1 Falusi nótárius 2011-11-11 07:59
Lehet a számokkal játszani (csak nem tisztességes), de köztudott, hogy a közmunkások nagytöbbsége 2-4 hónapig dolgozott 4 órában 2-3 ezer fotinttal többért, mint amennyit a postás munka nélkül is kivitt volna nekik.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?