Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 20., hétfő, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Bizottsági vita a parlamentben a megyei önkormányzati vagyon átadásáról PDF Nyomtatás
2011. október 25. kedd, 06:00

 

varga_zoltanA volt önkormányzati miniszter szerint az államnak átadni szándékozott megyei önkormányzati vagyon értéke jóval meghaladja az állam által átvállalt adósságokét, ezért kárpótlást tartana helyénvalónak. A bizottság fideszes tagjai szerint nem lehet a kettőt összevetni.

Eltérően ítélték meg a megyei önkormányzatok intézményeinek, illetve vagyonának állami tulajdonba adását az országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának hétfői ülésén a képviselők. A megyei önkormányzatok konszolidációjáról, az intézmények és a fővárosi önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslathoz több módosító javaslat is érkezett – tudósított az MTI. Szocialista képviselők egyebek mellett arra tettek javaslatot, kerüljön be a szövegbe, hogy az állami tulajdonba kerülő ingatlanok funkcióváltás utáni értékesítése esetén a megyei önkormányzatokat kárpótlás illeti meg. A javaslatot a bizottság nem támogatta.

Varga Zoltán, a Bajnai kormány önkormányzati minisztere, aki egyben Békés megye közgyűlésének képviselője is, elmondta, a hivatalos adatok szerint a megye átadásban érintett vagyona könyv szerinti értéken gyakorlatilag négyszerese annak az adósságállománynak, mint amit a kormány átvállal. A volt miniszter úgy vélte, a kormány a többszörösét veszi el a megyéktől az önkormányzati vagyon és az adósság együttes elvitelével.

Láng Zsolt bizottsági elnök (Fidesz) szerint nem lehet összevetni a kettőt, a megyei adósságállomány „aktív”, miközben a vagyontárgyak nagy része a jelenlegi gazdasági helyzetben „passzív”. Ugyanezen az állásponton volt Gelencsér Attila (Fidesz), a Somogy megyei közgyűlés elnöke is, aki arról beszélt: a megyei vagyon egy része inkább költséget jelent az önkormányzatnak. Utalt arra, hogy egyes ingatlanok őrzése vagy állagmegóvása százmilliós nagyságrendű tétel. Példaként említette, hogy az önkormányzat egyik Siófok aranyparti ingatlanát, valamint egy fonyódligeti táborrészt évek óta nem tud értékesíteni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #2 polgármester3 2011-10-26 07:53
A vagyonátadás döntheti romba az egész önkormányzati rendszert. Szűkített tevékenységgel 1200 milliárdos adóssággal, lecsökkent ingatlanállomán nyal kellene reorganizálni a működést, "arányos", tehát vélhetőleg nem 100%-os finanszírozás mellett. Egy olyan átalakítás lenne, amely a 17 éves megszorítási hullám után még mindig működő, feladatait elismerten ellátó önkormányzati szisztémát egy vegetáló, a bankok elől bújdosó csökevénnyé rombolna. Bízom a jogalkotók bölcsességében, hiszen egyrészt rengeteg érintett polgármester ül közöttük, másrészt a tömeges önkormányzati csőd visszahullana a kormányzat fejére ... Ez még nem a végleges változat!
Idézet
 
 
+3 #1 Fekete Emil 2011-10-25 14:05
Az állam adta (anno), az állam elvette. Ez tényleg nem értékarány kérdése. Legfeljebb akkor, ha egyes fejlesztésekben betársulóként települési önkormányzatok is részt vettek. És más egyedi esetek, amikor az államosítással települési önkormányzat vagyoni joga sérül.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?