Hirdetés
Hirdetés
Ma 2022. júl. 03., vasárnap, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Mi marad a megyei önkormányzatoknak? PDF Nyomtatás
2011. október 17. hétfő, 07:00

 

magyarorszag_kozigazgatasaBenyújtotta a közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken az országgyűlésnek a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a fővárosi önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslatot.

A kormány a hivatalos indoklás szerint az önkormányzatok segítségére siet azzal a törvénymódosítási javaslattal, amelyet Navracsics Tibor terjesztett be. „Az adósság elleni harcban a kormány kész az önkormányzatok segítségére sietni és konszolidálni kilátástalan helyzetüket. Ebből következően a kormány meg kívánja teremteni annak lehetőségét, hogy törvény biztosítsa az egyes önkormányzati vagyonelemek átadását az állam, vagy más önkormányzat részére.”

A törvénymódosítás megváltoztatná a jelenleg érvényben lévő Alkotmányt: törvény rendelkezhetne a helyi önkormányzati tulajdon ingyenes átadásáról az állam vagy más önkormányzat részére, és ez a kihirdetés után másnap érvénybe is lépne. Az előterjesztés elfogadás esetén megnyílik a lehetőség az eddig az önkormányzatok tulajdonában lévő iskolák, kórházak és egyéb ingatlanok állami kézbe kerülésére – írja az fn.hir24.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök október 3-án jelentette be a megyei intézmények államosítását, amivel átveszik a közgyűléseknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forint adósságot is. A hitelek rendezéséről és az esetleges átütemezésről tárgyalások kezdődnek a bankokkal - ígérte. A miniszterelnök korábban megállapodást, illetve szándéknyilatkozatot írt alá a megyei közgyűlések elnökeivel arról, hogy 2012. január 1-jétől az állam országosan 34 egészségügyi, 475 közoktatási, 132 szociális, gyermekvédelmi és ifjúsági, 77 közművelődési és 25 egyéb intézményt vesz át, amelyek a kormányhivatalokon keresztül állami kezelésbe kerülnek.

A döntést követően a Jobbik Heves megyei elnöke szinte azonnal bejelentette: hűtlen kezelés miatt feljelentést tesznek a rendőrségen a megyei önkormányzat vagyonának államosítása miatt, hiszen azokat a közgyűlés felhatalmazása nélkül adta át a megye vezetője. Röviddel ezután hivatali visszaélés gyanúja miatt az ügyészséghez fordult az MSZP is – közölte a stop.hu.

Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára azt mondta: számára teljességgel érthetetlen, hogy a kormány miért határozott még az új önkormányzati törvény parlamenti elfogadása előtt a megyei önkormányzatok vagyonáról, és egyúttal feladatairól. Nem érti azt sem, hogy miért kell államosítani a megyei intézményeket ahhoz, hogy adósságaikat rendezni lehessen. Kifejtette: a megyéknek eddig sem volt meg a fedezetük a kijelölt feladatok ellátására, így szinte elkerülhetetlen, hogy hiteleket vegyenek fel. Nem világos tehát, hogy az állam mennyiben tud javítani ezen a helyzeten. Zongor Gábor szerint a döntéssel szinte teljesen súlytalanná válnak a megyék. Az új önkormányzati törvény szerint ugyanis mindössze egyetlen feladatuk marad: a területfejlesztés és a területrendezés.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?