Hirdetés
Hirdetés
Ma 2021. jún. 16., szerda, Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida és Alina napja lesz.

Lankadatlanul tart az állóháború Esztergomban PDF Nyomtatás
2011. október 11. kedd, 07:00

 

esztergom_varoshaza03Az esztergomi képviselő-testület hétfői rendkívüli ülésén határozatban utasította Tétényi Éva polgármestert, hogy 24 órán belül fizesse ki azokat, akiknek az adósságrendezés miatt jogos követelésük van a várossal szemben. A polgármester a távirati irodának azt mondta: nem hajlandó végrehajtani az utasítást, mert az veszélyezteti a település működését.

Egyetlen napirendi pont megvitatására hívta össze az önkormányzati képviselőket munkatervükben nem szereplő ülésre a városháza nagytermébe hétfőn reggelre Tétényi Éva polgármester. Az egyezség végrehajtásával kapcsolatos döntés című téma előterjesztője Steindl Balázs, a pénzügyi ellenőrző és tulajdonosi bizottság elnöke, a Fidesz-frakció vezetője volt – írta a kemma.hu. A képviselő-testület többségét adó Fidesz-frakció az ülésen nemcsak a polgármestert követelés-kifizetésre utasító határozatot szavazta meg, hanem azt is, hogy a pénzügyi bizottság két független jogászt kérjen fel annak kivizsgálására, a polgármester miért nem utalta el a hitelezőknek szeptember 30-án a nekik járó pénzt, milyen következményekkel jár ez, és ki viseli a döntés következményeit.

Ugyancsak hétfőn a Fidesz-KDNP esztergomi képviselőcsoportja közleményt jelentetett meg az Országos Sajtószolgálatnál, mely szerint „Tétényi Éva újabb törvénysértése miatt 30 millió forinttal károsította meg az esztergomi önkormányzatot, és a város lakosságát. A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság ugyanis helyt adott annak a végrehajtási kérelemnek, melynek értelmében az egyik hitelező jogos 300 milliós követelését leveheti a város számlájáról. Ennek végrehajtási díja pedig 30 millió forint, melynek kifizetésére nem került volna sor, amennyiben a polgármesterasszony a bíróság által elfogadott egyezségi megállapodás szerint jár el”.

Tétényi Éva polgármester a testületi ülésen azt mondta, a bíróság megteheti, hogy leemeli a pénzt a számláról, de ezzel a kötelező feladatokat sodorják veszélybe, és az önkormányzat nem tud bért fizetni az embereknek. A nehézségeket jelenleg az okozza - mondta a polgármester -, hogy a pénzügyi biztos tervével ellentétben egy csaknem 600 millió forintos tételt jogszabályváltozás miatt az egyik bank visszakért az önkormányzattól. A város másik nagy hitelezője pedig nem engedi, hogy az önkormányzat hozzáférjen az általa kibocsátott mintegy 600 millió forintos kötvényhez, arra hivatkozva, hogy azt nem lehet adósságrendezésre felhasználni. A polgármester elmondta, hogy a pénzügyi biztos munkája ellen bíróságon emelt kifogást. Tétényi Éva az ülés után az MTI-nek még beszámolt arról, hogy tárgyalásokat kezd a K&H Bankkal: adják át adósságrendezésre az önkormányzati kötvény egy részét. Ezzel az összeggel, illetve a terven felüli iparűzési adóbevételekkel fenntarthatónak látszik a költségvetési egyensúly.

Az ülést az MTI jelentése szerint a megszokott személyeskedő hangnem jellemezte, mind az ellenzéki, mind pedig a kormánypárti képviselők félhangos megjegyzéseket tettek egymásra a felszólalások közben, a polgármesternek egy alkalommal fel is kellett függesztenie az ülést, míg mindenki kibeszélte magából az indulatokat. A parttalan vita egy pontján Tétényi Éva lemondásra szólította fel a képviselő-testületet, ezt a Fidesz-frakció ismét visszautasította.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?