Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 20., hétfő, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Újabb önkormányzati hitelfelvételek PDF Nyomtatás
2011. október 05. szerda, 10:00

jaszb_nagykAz ország újabb két városa - Jászberény és Nagykanizsa -  kényszerül hitelfelvételre, illetve kötvénykibocsátásra.

Éles viták után 1,4 milliárd forint hitel felvételéről döntött Jászberény képviselő-testülete, hogy ebből finanszírozza a város idei, 860 millió forintos forráshiányát, illetve a jövő évre tervezett fejlesztések költségeinek önkormányzati részét - írta az  Új Néplap.
Az előző napi soron kívüli ülésen a Fidesz-KDNP pártszövetség képviselői által megszavazott határozat szerint a hitelt forint alapon, húsz éves futamidőre vennék fel, a tranzakciót még 2011-ben szeretnék tető alá hozni a pénzintézetek számára kiírt közbeszerzési eljárás keretében - olvasható a Szolnok megyei napilapban.
Nagykanizsán mintegy 800 millió forint hiányzik a működési költségekből, amit hitelfelvételle, vagy kötvénykibocsátással szándékozik a városvezetés megoldani.

A város közgyűlésének csütörtöki ülésén született döntés értelmében az önkormányzat a 2011-es költségvetésben szereplő, 747,6 millió forintra csökkentett működési hiányának fedezésére közbeszerzési eljárást hirdet. A maximum 800 millió forint keretösszegű, négyéves futamidejű hitelre vonatkozó eljárással párhuzamosan ugyanerre az összegre és futamidőre működési kötvény kibocsátására is ajánlatokat kérnek.
A témáról szóló előterjesztés szerint elkerülhetetlenné vált a működési hiány külső forrásból történő finanszírozása, így azt hitelből vagy kötvénykibocsátásból fedeznék. A legutóbb módosított, még 914,4 millió forintot meghaladó működési hiányt 747,6 millióra sikerült lefaragni, de Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP) polgármester a közgyűlési vitában azt is jelezte: év végére várhatóan ez az összeg tovább is csökkenthető - írja a HVG.hu

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #3 Rammer Ágnes 2011-10-09 07:30
Azért a hitelfelvétel, mint szimpla "adósságcsinálá s" kicsit erős. Elvileg a normális gazdálkodás része. Sajnos sok esetben nem normális hitelfelvételek kel jutottunk ide, /ld: alulfinanszíroz ottság, presztízs-beruh ázások, hozzá nem értés, pazarlás miatti hiányom betömése, stb.) De nem ítéljük el az összes önkormányzatot, hiszen legalább a harmadukra igaz, hogy felelősen gazdálkodtak, tartalékokkal rendelkeznek, megoldották a nehéz helyzeteket. A csődhelyzet, a hibák a reménytelenség szerintem 1000 - 1500 önkormányzatra érvényes, ami rettenetes szám. De ismétlem, nem az összes!
Idézet
 
 
0 #2 Pénzügyes 2011-10-07 08:53
Ez aztán a munkamegosztás! A kormány harcol az adósság ellen, egyes önkormányzatok meg csinálják az adósságot. Mi pedig - bár közvetetten, de fizetünk, mint a katonatiszt.
Idézet
 
 
+1 #1 kalitka 2011-10-05 18:20
A működési költségre felvett hitelt vajon miből fogják/akarják majd visszafizetni? Ez pont olyan, mintha a családi háztartásom forinthiányát kölcsönből pótolnám, a fizetésemelésem reménye nélkül.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?