Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 21., kedd, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Mi lesz a jegyzőkkel jövőre? PDF Nyomtatás
2011. szeptember 19. hétfő, 06:00

 

keszthely_helikonA járásokkal kialakuló új szervezeti keretek közt nem biztos, hogy az önkormányzati hivataloknál olyan típusú hivatalvezetőre lesz szükség, mint amilyen most a jegyző. A jegyzők úgy látják, nem dőlt még el, hogy mi lesz a szerepkörük.

A jegyzők szerepük tisztázását várják az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban - összegezte a Keszthelyen megtartott háromnapos jegyző-közigazgatási konferencián elhangzottakat Bálint József, a Köztisztviselők Szakmai Szervezetei Szövetségének elnöke az MTI-nek. A XIX. országos konferenciáját szervező szövetség elnöke elmondta: a tanácskozássorozat kezdetektől a kormányzat és az önkormányzatok közötti párbeszédre ad lehetőséget, idén is a jegyzőket és a polgármestereket érintő témakörökről szólt.

Az önkormányzati rendszer teljesen átalakul, újraosztják az állami feladatköröket az önkormányzatok és az állam között, ez magával vonja a szervezeti keretek megváltoztatását is. A hatósági jogkörök például átkerülnek a 2013-tól létrejövő járásokhoz – emlékeztetett az elnök. Az új struktúrában kialakuló önkormányzati hivataloknál nem biztos, hogy olyan típusú hivatalvezetőre lesz szükség, mint amilyen most a jegyző. „Törvénytervezeteket láttunk, de még minden cseppfolyós” – jellemezte a mostani helyzetet.

A jegyzők úgy látják, nem dőlt még el, hogy mi lesz a szerepkörük. Az egyes nyugat-európai országokban létező településmenedzsment jön-e létre az új felállás szerint? Klasszikus jogi végzettségű, vagy inkább közgazdasági, pénzügyi szakemberekre lesz szükség?

A keszthelyi konferencián a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, illetve a Belügyminisztérium képviselői, valamint az önkormányzati szövetségek vezetői is is felszólaltak. A szövetségei vezetők egyetértettek abban, hogy szükség van az önkormányzati rendszer megújítására, de ennyire radikális változásokra nem számítottak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #7 jegyző11 2011-11-17 23:22
"a mai közigazgatásban elrontani semmit nem lehet, mert soha nem tudni, hogy mi a jó."
Idézet
 
 
+5 #6 jegyző2011 2011-09-29 07:09
Tavaly nyár óta többször volt szerencsém az államtitkár úr előadását meghallgatni. Főleg a helyzetről mesélt, amit talán nála is jobban ismerünk, de alig-alig mondott valamit is a jövőről, pedig mindenkit csakis az érdekel. Úgy sejlik lényegében megszűnik a hagyományos önkormányzatisá g, de még mindig nem tudunk semmit, pedig ez a 10 millió magyar sorsát is alapvetően befolyásolja, nem csak miénket, a jegyzőkét. Kifejezetten felháborít, hogy az a vezető hír ebben a témában, hogy a 23 megyei jogú város vezetői milyen presztízzsel fognak a jövőben rendelkezni, és hogy milyen csaták dúlnak a főpolgármester megválasztásáva l kapcsolatban. A vidéke ügy néhány mondatos hír, hogy beolvadnak a járásokba ismeretlen metódussal. Ennél még egy népi, nemzeti konzultáció is jobb lenne, legalább a kérdésekből tudnánk következtetni, mi is vár ránk. A legrosszabb mégis az lenne, ha azért ez nagy titkolózás, mert még a döntéshozók sem tudják mi legyen az elvek mögött a gyakorlatban. Az idő (és persze a türelem) rohamosan fogy. Tényleg semmi eszközünk a helyzet befolyásolására ?
Idézet
 
 
+3 #5 köz-szolga 2011-09-28 10:34
Az új Ötv.-t őszre ígérték.(?) Ennek tükrében, én csodálkozom azon, hogy egy szeptemberben megtartott szakmai fórumon, ahol a KIM és a Bm képviselői is jelen vannak, tulajdonképpen semmi konkrét információ nem hangzik el.
Idézet
 
 
+3 #4 laikus3 2011-09-24 15:53
Bizony vannak feszült lakosok. Csütörtökön miután ócsárolt az egyik, verekedni akart velem. /Ez idén nem az első volt/ Üdv.!
Idézet
 
 
+15 #3 j e g y z ő 2011-09-21 07:29
Nehéz ilyen teljes kilátástalanság ban dolgozniuk ma a jegyzőknek. Úgy gondolom, hogy egy ilyen sokrétű feladatot ellátó és a jogalkotók döntéseinek végrehajtásakor a nyugtalan és feszült lakosokkal mindennapi kapcsolatban helytálló embereket többre kellene becsülni.
Idézet
 
 
+11 #2 egy nótárius 2011-09-20 22:58
Idézet - laikus3:
Ne haragudjatok, de semmilyen érdemi információt nem tartalmaz a cikk.

Ezzel a cikk pontos tükre a valós helyzetnek: tanácskozunk, tanácskozunk, egymást kérdezzük, holott semelyikünk nem tud semmit, mert akiktől tudhatnánk, csak semmitmondanak. Megalázó helyzet.
Idézet
 
 
+10 #1 laikus3 2011-09-20 19:11
Ne haragudjatok, de semmilyen érdemi információt nem tartalmaz a cikk.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?