Hirdetés
Hirdetés
Ma 2021. jún. 16., szerda, Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida és Alina napja lesz.

1000 milliárd felett volt az önkormányzatok adóssága PDF Nyomtatás
2011. szeptember 14. szerda, 09:00

ados1Tavaly év végén 1 247 milliárd forint volt az önkormányzati szféra adósságállománya, ez mintegy 22 százalékkal több, mint a korábbi években - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium önkormányzati költségvetési rendszerek főosztályának főosztályvezető-helyettese az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának ülésén – számol be róla az MTI.

Berczik Ábel elmondta, a szféra adósságállomány-növekedésének két oka van; az egyik, hogy az önkormányzatok további hiteleket vettek fel, illetve kötvényeket bocsátottak ki. Hozzátette: erre az önkormányzatok azért kényszerültek, mert a 2010. évi költségvetés állami támogatási oldalon 120 milliárd forintot elvett, ám a feladatokat nem csökkentette, így a hiányt csak így tudták pótolni.

Az adósság-növekedés másik okát "számviteli természetűnek" mondta. Ez azt jelenti, hogy a hitelállomány - és ezen belül főleg a kötvényállomány - mintegy fele svájci frank alapú, és az alpesi deviza erősödése növelte az adósságot - fejtette ki.

Berczik Ábel közölte azt is, 2010-ben a helyi önkormányzati szférában a hiány a várakozásokat felülmúlta, és 230,7 milliárd forint lett, az előzetesen számolt 180-190 milliárd forinttal szemben.

A hiánytúllépés okának a bevételek elmaradását nevezte, ami a válság hatásainak tudható be. Elmondta, 2010-ben az előre jelzettnél 40 milliárd forinttal kevesebb helyi adó, ezen belül iparűzési adó folyt be az önkormányzatok költségvetésébe, továbbá az illetékbevételekben is hiány mutatkozott.

A főosztályvezető-helyettes kitért arra is, hogy az adósságrendezési eljárás alá kerülő önkormányzatok száma folyamatosan nőtt, jelenleg 17 áll eljárás alatt. Jelezte: változást jelent a korábbi tendenciában, hogy már nem csak a kisebb önkormányzatok kerülnek eljárás alá, hanem az egyre több nagyobb önkormányzatot is érint.

Warvasovszky Tihamér az Állami Számvevőszék alelnöke összességében megbízhatónak minősítette a zárszámadást, és kiemelte, hogy kemény intézkedésekkel sikerült a hiánycélt tartani, így "nem szállt el" a 2010. évi költségvetés.

A testület végül általános vitára alkalmasnak találta a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrző jelentését. A javaslatot 16 kormánypárti képviselő támogatta, míg kilenc ellenéki képviselő tartózkodott.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?