Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. dec. 04., vasárnap, Borbála és Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.

Új köznevelési törvény: iskola reggeltől estig? PDF Nyomtatás
2011. szeptember 01. csütörtök, 09:00

 

iskola03Megtárgyalta, és jóváhagyta a kormány az új köznevelési törvény tervezetét - értesült az MTI kormányzati forrásból. A koncepcióról egyelőre azt lehet tudni, hogy bevezetné az egész napos iskolát nemcsak az alsó, hanem a felső tagozaton is. A jogszabálytervezetet a jövő hét elején hozzák nyilvánosságra.

Nyolcadik osztályig egész napos lenne az iskolai tanítás - a többi közt ezt tartalmazza a kormány előtt lévő új köznevelési törvény tervezete. Az így megnövekedő költségeket az óraszám növelésével fedezné a tervezet, melynek eredményeként akár kilenc százalékkal is csökkenthető lenne a tanári létszám – írja az index.hu. A Kossuth rádió Krónika című műsora viszont úgy tudja, hogy a tanárok kötelező óraszámának emelése nem szerepel a kormány által most elfogadott új nemzeti köznevelési törvénytervezetben.

A Fidesz régóta szorgalmazza, hogy az alsó tagozatosok egész napos oktatásban részesüljenek. A felső tagozatosok egész napos oktatása azonban új elem. A köznevelésről szóló törvény koncepciója szerint alsó tagozaton a nevelés-oktatás egész napos keretben, akár összevont osztályokban is történhet. A felső tagozat feladata a nevelés, a kompetenciák fejlesztése és a mindennapos testmozgás mellett ugyanakkor már a szaktárgyi tanulmányokba való fokozatos bevezetés, valamint felkészítés a középfokú tanulmányokra.

A délutáni tanításról a felsősök szülői kérelemmel és igazgatói engedéllyel maradhatnának távol. Szigorúbb feltételekhez kötnék viszont a felső tagozat indítását: csak ott lehetne felsős osztályokat fenntartani, ahol évfolyamonként legalább két párhuzamos osztály működhet – írta a nol.hu.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete alapvetően hasznosnak tartja az egész napos oktatást, ám Mendrey László elnök szerint ennek feltételei egyelőre nincsenek meg. Az MSZP úgy látja, a jelenlegi jövedelmi viszonyok mellett nem várható el, hogy a tanárok napi 10-12 órát dolgozzanak az iskolában - mondta a Kossuth rádióban Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő. Az LMP szerint egy ilyen változtatásról az oktatási kormányzatnak komolyan egyeztetnie kellene a tanárokkal, mielőtt egyáltalán tárgyalja – hangsúlyozta Osztolykán Ágnes, a párt szakpolitikusa. A Jobbik nem támogatja az egész napos iskola bevezetését.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?