Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. jan. 31., kedd, Marcella napja van. Holnap Ignác napja lesz.

Mi változik még szeptember elsejétől? PDF Nyomtatás
2011. szeptember 01. csütörtök, 06:00

valtozas

Kibővül öt új taggal az Alkotmánybíróság, jön a chipsadó, büntetés fenyegeti a külföldi rendszámmal autózókat, megszűnik a szociális gáz- és távhőtámogatás, állami kézbe kerül a termékdíj-köteles hulladékokkal való gazdálkodás. Indul a tanyaprogram, jobban védik az üdülési jogot vásárlókat. 

Öt új bíró kapcsolódik be az Alkotmánybíróság munkájába szeptembertől, akiket június végén a kormánypártok jelöltjeként, titkos szavazáson kétharmados többséggel választott meg a parlament. Ez a kibővült testület dönt majd a nyugdíjpénztárak ügyében is – emlékeztet összeállításában a Napi Gazdaság.

Hatályba lép a népegészségügyi termékadóról szóló törvény, közkeletű nevén a chipsadó. Az adókötelezettség már az első értékesítésnél hatályba lép, ha ennek teljesítési helye Magyarországon van.

Jelentősen szigorodnak a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésének szabályai. Szűkre szabottan lesz jogos a külföldi rendszám használata. Egyrészt: ha az üzembentartó belföldi, de nem természetes személy, külföldön bejelentett, de magyarországi székhelye (vagy telephelye) van és rendszeres tevékenységet is végez itt, és a tulajdonos a jármű forgalomba helyezését a közlekedési igazgatási hatóságnál már kezdeményezte. Másrészt: ha a járművezető szokásos tartózkodási helye nem Magyarországon van, a járművet harminc napnál rövidebb ideig használja belföldön, de egyébiránt a rendszeres külföldi munkavégzés érdekében vezeti.

Beépül a lakásfenntartási támogatásba a szociális alapú gáz- és távhő-ártámogatás. A lakásfenntartási támogatást az önkormányzatokon keresztül lehet igényelni, és része lesz az eddigi fűtési támogatás is, amit a fával, szénnel, vagy más módon fűtők is igényelhetnek - a rezsitartozás nem akadály. A rászorulók havi 2500 és 7900 forint közötti összeget kaphatnak, az önkormányzatok megvizsgálhatják majd a jogosultságot, az egy főre eső jövedelem mellett szempont lesz a család nagysága és a lakás, ház mérete is.

Szeptember elsején kezdi meg működését az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség. A 100 százalékban állami tulajdonban lévő nonprofit társaság egyetlen állami szervezetként irányítja a jövőben a termékdíjköteles hulladékok begyűjtését és hasznosítását. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár szerint jövőre várhatóan 26 milliárd forint termékdíj folyik be az ügynökséghez, ez a hulladékgazdálkodás fedezetéhez járul hozzá.

Összesen 825 millió forintra pályázhatnak szeptember 1-jétől 30-áig az őstermelők, a családi gazdálkodók, az önkormányzatok, a kistérségi társulások és a tanyagondnoki szervezetek a Tanyafejlesztési Program keretében. A program forrásai összesen 207 településen vehetők igénybe, a támogatás mértéke települési és térségi fejlesztéseknél a beruházás teljes költségének 90 százaléka, míg tanyagazdaságok fejlesztésénél 75 százaléka. Előleget is lehet igényelni, amely a megítélt támogatás összegének legfeljebb 25 százaléka lehet.

Életbe lép az a jogszabály, amely az üdülési joggal rendelkező fogyasztókat az eddiginél nagyobb védelemben kívánja részesíteni.

A szeptember elsején kezdődő tanévben megszűnik a pedagógusoknál a kéthavi tanítási időkeretre vonatkozó rendelkezés. Ezzel visszaáll a 2006 előtti gyakorlat, vagyis a többlettanításért járó óradíj havonta történő elszámolásának rendszere, így a pedagógusok a többlettanításért járó juttatásaikat már minden hónapban megkaphatják. Az óradíj továbbra is kizárólag a heti kötelező óraszám felett ténylegesen megtartott órákért jár, és azokat a helyben kialakított adminisztrációs gyakorlat alapján kell majd nyilvántartani - írja a hrportal.hu.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?