Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. dec. 04., vasárnap, Borbála és Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.

Nagy szeptemberi változások: köztisztviselők vizsgája, állástalanokra vonatkozó rendszabályok PDF Nyomtatás
2011. augusztus 31. szerda, 08:00

 

elsejeSzeptember elseje után ismételten sikeres vizsgát kell tenniük a köztisztviselőknek, ha nem akarják elveszteni pozíciójukat. Több részletükben is megváltoznak az álláskeresési járadékra vonatkozó szabályok. Csökken a teljes munkaidős közfoglalkoztatottak kötelező legkisebb bérének összege.

Ismét közigazgatási alapvizsgát kell tenniük a köztisztviselőknek szeptembertől egy márciusban elfogadott törvénymódosítás szerint, hogy megtarthassák munkahelyüket. Felsőfokú végzettséggel a kinevezést követő első évben, a középiskolai végzettségűeknek pedig két éven belül kell megmérettetniük magukat. Ha nem teszik meg, vagy többször is sikertelenül próbálkoznak, megszűnik a jogviszonyuk. A rendelkezés értelmében annak is meg kell mérettetnie magát, aki a versenyvizsga megszűnését követően kapott kinevezést. A kormány határozatot hozhat, hogy kik élveznek mentességet a vizsga alól. Az új jogszabály az alapfokú vizsga meglétéhez köti a közigazgatási szakvizsga megszerzését. Foglalkoztatást helyettesítő támogatás lesz a bérpótló juttatás új neve.

Szeptembertől az a nyilvántartott álláskereső lesz jogosult álláskeresési járadékra, aki az álláskeresővé válását megelőzően rendelkezik legalább 360 nap munkaviszonnyal, vagy olyan vállalkozói jogviszonnyal, amely után a munkaerő-piaci járulékát megfizetették, továbbá rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, táppénzben nem részesül, munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és a munkaügyi kirendeltség sem tud megfelelő munkát ajánlani.

Az álláskeresési járadék összege a járadék iránti kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben elért átlagos járulékalapok 60 százaléka, maximum a jogosultság kezdő napján hatályos legkisebb munkabérnek megfelelő összeg lesz. Az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 90 nap. A közfoglalkoztatási ideje alatt a járadék folyósítását szüneteltetik. A járadék összegének kiszámítási módja nem változott, de az ellátás mértékének maximális összege igen: korábban az álláskeresési járadék maximális összege a minimálbér 120 százaléka volt a folyósítás első időszakában, ez maximum 91 napig járt. Szeptembertől az álláskeresési járadék legfeljebb a minimálbér összege lehet a járadék folyósításának teljes időtartamára.

A bérpótló juttatás neve foglalkoztatást helyettesítő támogatásra változik. Az kaphatja, akinek a jegyző aktív korúak ellátására való jogosultságot állapít meg a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény értelmében. Annak az álláskeresőnek, aki nyilvántartásba került, "a felajánlott munkát, ide értve a közfoglalkoztatást is, a jelenleg hatályos jogszabályok szerint azonnal el kell fogadnia".

Szeptembertől havonta bruttó 57 ezer forint lesz a teljes munkaidős közfoglalkoztatottak kötelező legkisebb bére, a szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylő munkakörök betöltése esetén. Ez nettó 47 ezer forint. Azoknak, akik középiskolai végzettséget igénylő munkát végeznek, bruttó 78 ezer forint lesz a kötelező legkisebb bérük, ez lesz az úgynevezett garantált közfoglalkoztatási bér. Ez nettó 60,6 ezer.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #4 Terjéki László 2011-09-04 17:11
Toldozgatás, foltozgatás, hogyan lesz itt rengeteg igazi munkahely? A köztisztviselők kötelező vizsgája fontos, kár volt eltörölni, hacsak azért nem, mert a képzés színvonala igen egyenletlen volt. Hallottam olyan képzesekről korábban, ahol egy "oktató" felolvasta a rendlekezéseket , azután menekült a kérdések elől... Színvonalas képzés csak kiváló tanárokkal elképzelhető, ez a közoktatásra is igaz. Van tennivaló bőven.
Idézet
 
 
+2 #3 keine sorge 2011-09-01 09:30
Semmi baj Szerkesztő. A lényeg a hiteles, gyors, pontos, kiegyensúlyozot t tájékoztatás, még akkor is, ha hiányoztál az egyetemről, amikor ezt tanították. Segítek még: Médiatörvény.
Idézet
 
 
-2 #2 Szerkesztő 2011-09-01 09:23
A link a mondat elején egy korábbi, márciusi cikkünkre mutat, amelynek címe: "Kinevezésük után újra vizsgázniuk kell a köztisztviselők nek". A folytatásban, a második mondatból megintcsak világos, hogy frissen kinevezettekről van szó. Elnézést kérünk mindenkitől, aki ennek ellenére félreértette az információt.
Idézet - csak a pontosság kedvéért:
Örülnék neki, ha az onkormanyzatiklub.hu oldalon nem írnának hülyeséget a megjelenő cikkekben. Csak akkor kell az állományban lévő köztisztviselőknek újra alapvizsgázni, ha új kinevezésre kerül sor. Tehát ha a régi munkahelyükről kilépnek, és egy másik közigazgatási szervnél új jogviszonyt létesítenek. Vonatkozik ez az áthelyezésre is. Aki marad a helyén nyugdíjig, annak nem kell újból alapvizsgázni. Az ilyen fals információkkal nem kell tovább borzolni a köztisztviselők amúgy sem nyugodt kedélyeit. A cikk írója pedig adja vissza a diplomáját!
Idézet
 
 
+1 #1 csak a pontosság kedvéért 2011-09-01 07:05
Örülnék neki, ha az onkormanyzatikl ub.hu oldalon nem írnának hülyeséget a megjelenő cikkekben. Csak akkor kell az állományban lévő köztisztviselők nek újra alapvizsgázni, ha új kinevezésre kerül sor. Tehát ha a régi munkahelyükről kilépnek, és egy másik közigazgatási szervnél új jogviszonyt létesítenek. Vonatkozik ez az áthelyezésre is. Aki marad a helyén nyugdíjig, annak nem kell újból alapvizsgázni. Az ilyen fals információkkal nem kell tovább borzolni a köztisztviselők amúgy sem nyugodt kedélyeit. A cikk írója pedig adja vissza a diplomáját!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?