Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 23., csütörtök, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Egyre több lesz az átütemezett önkormányzati hitel PDF Nyomtatás
2011. augusztus 29. hétfő, 06:30

 

atutemezesA bankok abban érdekeltek, hogy az önkormányzatok ne omoljanak össze, és visszafizessék a felvett hitelt. A bankrendszerben hajlandóság és képesség is van arra, hogy kezelje a helyzetet, az átütemezett hitelek aránya akár egy nagyságrenddel is emelkedhet.

A túlnyomórészt külföldi tulajdonban lévő magyarországi bankrendszer abban érdekelt, hogy az önkormányzatok talpon maradjanak, és ennek elősegítéséhez elég rugalmas és erős a pénzügyi rendszer – mondta a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdasági szakértője, Homolya Dániel a Kossuth Rádióban. Véleménye és az előrejelzések szerint az átütemezett hitelek aránya a jelenlegi egy százalékról tíz százalékra emelkedhet. A pénzintézeteknek ugyanis helyt kell állniuk betéteseik, tulajdonosaik felé, a visszafizetett kölcsönből pedig újra hitelezni tudnak – magyarázta a szakértő.

Az elmúlt negyedévben is növekedett a nem teljesítő, valamint az átstrukturált, átütemezett lakossági jelzáloghitelek aránya – jelezte a Homolya Dániel. A tendenciák azt jelzik, hogy a háztartások egyre inkább óvatosak, a lakáshitelek iránt csökken a kereslet, a családok nem kívánnak nagyobb adósságot felvállalni. „A háztartások erőteljes alkalmazkodásban vannak, a fogyasztási hiteleket is tekintve összességében kimondható, hogy az elmúlt két negyedévben tovább csökkent a háztartási hitelállomány, az emberek kivárnak az építkezéssel, költözéssel” – vázolta a jelenlegi helyzetet.

A felvetésre, miszerint a bankok ugyanakkor a lakáshitelek iránti kereslet növekedésre számítanak, Homolya Dániel úgy reagált: mindezt a jelenlegi, nagyon visszafogott hitelezéshez viszonyítva kell érteni. Azzal kapcsolatban, hogy a visegrádi országok közül egyedül Magyarországon nem indult meg a növekedés a vállalati hitelezésben, a szakértő kijelentette: kínálati visszafogottság jellemző, a bankok nagyon óvatosan és csak a stabil lábakon álló vállalatoknak adnak hitelt.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?