Hirdetés

ETK  22ev Gmail

               CÉGBEMUTATÓ


 

etk szabalyzatok FB200x75

Hirdetés
Ma 2020. júl. 14., kedd, Örs és Stella napja van. Holnap Henrik és Roland napja lesz.
ETK Önkormányzati Klub regisztráció

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Készülnek a bankok az új önkormányzati törvényre PDF Nyomtatás
2011. augusztus 17. szerda, 07:00

 

kovacs_levente_bankszovetsegAz önkormányzati szövetségek és a Magyar Bankszövetség képviselői arra jutottak az önkormányzati hitelek halasztásáról, illetve a települések tartozásának rendezéséről megtartott első tárgyalásukon, hogy egyelőre nem folytatják az egyeztetést, hanem megvárják az őszt.

Mindkét fél helyesnek látja, ha megvárják az önkormányzati törvény őszi átalakítását – számolt be az első tárgyalás eredményéről a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő a Kossuth Rádió műsorában. Mint megírtuk, a Települési Önkormányzatok Szövetsége és a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége is halasztást kért a hitelek tőketartozásainak törlesztésére.

A Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente elmondta, a tárgyalásokon most nem a gyors megoldásokra koncentrálnak, hanem azt igyekeznek megelőzni, hogy bármely adós önkormányzat nehéz helyzetbe kerüljön a hitelei miatt. Szeptemberig a bankok teljes portfólió-átvilágítással és egy problémamegoldó csapat felállításával igyekeznek felkészülni az önkormányzati törvény átalakítását követő helyzetre. Az árfolyamváltozás hatásainak csillapításán kívül arra kell például megoldást kidolgozniuk, hogy mi történhet, ha megváltozik a finanszírozás az önkormányzati szektorban, illetve ha lesznek olyan önkormányzatok, ahonnan elvonják a fedezeteket.

Kovács Levente szerint eltúlzott a kép, amely a köztudatban él az önkormányzati eladósodottságról. Szerinte nem lehet a problémát összevontan, egységes egészként kezelni. A GKI minapi elemzésével összhangban azt mondta, az önkormányzatok 99,5 százaléka mindeddig pontosan és jól tudta fizetni a hiteleit.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #2 Teszák László 2011-08-17 08:52
Valóban nincs miról dönteni, amíg nem látszik a jövő. A tervekből azonban kitűnik, hogy a nagyoknál nem lesz változás, a kicsik meg elesnek az önáűlló bevételek többségétől. Hitel ügyben tehát csak rosszabb lesz a helyzet. A 99,5%-os rendben levőségi arány pedig egyszerűen hozzá nem értésből, helyzet nem ismerésből adódik. Még ha technikailag igaz is lennne.
Idézet
 
 
0 #1 rompulen 2011-08-17 08:00
Arról döntöttek, hogy nem döntenek. Ráérnek, hiszen a helyzet egyáltalán nem romlik napról napra. Szerencsére.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár