Hirdetés

ETK  22ev Gmail

               CÉGBEMUTATÓ


 

etk szabalyzatok FB200x75

Hirdetés
Ma 2020. okt. 31., szombat, Farkas napja van. Holnap Marianna napja lesz.
ETK Önkormányzati Klub regisztráció

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Nem várhatnak béremelést jövőre a köz szolgálatában dolgozók PDF Nyomtatás
2011. július 27. szerda, 06:00

 

forint01A közszférában változatlan bérekkel dolgoznak jövőre, az egyes tárcáknál pedig létszámcsökkentés várható a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján olvasható tájékoztató szerint. A közfeladat-ellátás fenntartása mellett meg kell vizsgálni az intézmények megszüntetésének, összevonásának lehetőségeit is.

A Tájékoztató a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges feltételekről és az érvényesítendő követelményekről című dokumentum azt írja, hogy nem emelkednek a bérek jövőre a közszférában: a „tervezés jelenlegi szakaszában változatlan mértékű illetményalappal, alapilletménnyel és a közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni, a személyi juttatás előirányzat illetményfejlesztés címen nem növelhető”.

A nem rendszeres személyi juttatások előirányzatát sem lehet növelni a 2011. évi eredeti előirányzathoz képest. A külső személyi juttatásokat a lehető legminimálisabb mértékre kell csökkenteni. Evégből felül kell vizsgálni például a megbízási szerződéseket. Nem szerepel ugyanakkor az útmutatóban, hogy - a 2011-2015-re vonatkozó konvergencia program szerint - az alacsony keresetű munkavállalóknál megmaradna az adójóváírás fokozatos szűkítését kompenzáló bérkiegészítés.

A nyugdíjkiadások tervezésénél figyelembe kell venni a Széll Kálmán-tervben és a Konvergencia-programban szereplő, tervezett új emelési szabályt, vagyis a fogyasztói árindexet követő emelést. A nyugdíj tehát reálértéken nem növekszik, csak az infláció emelkedésével korrigálják – írja a vg.hu.

A közintézményekre vonatkozó iránymutatás szerint „a közfeladat-ellátás biztosítása mellett meg kell vizsgálni az intézmény megszüntetések és összevonások lehetőségét, illetve változatlan intézményi struktúra megtartása mellett is követelmény a fel nem használt kapacitások szűkítése. Így a felülvizsgálattal érdemi létszám-megtakarítást kell elérni, érdemben fel kell tárni a dologi kiadások csökkentésének lehetőségét, a felesleges, ezek között a párhuzamos kapacitásokat le kell építeni, az ellátandó feladatok között prioritási sorrendet kell megállapítani, s a rendelkezésre álló forrás elosztását ennek figyelembevételével kell elvégezni.”

A tájékoztató szerint a 2011. évben végrehajtott létszámcsökkentés következtében elbocsátott, de még felmentési idejüket töltő személyeket a létszámban már nem kell szerepeltetni. A személyi juttatásokat úgy kell megtervezni, hogy az fedezetet nyújtson a törvény szerinti kifizetésekre. Az elbocsátásokból eredő kifizetésekre külön alapot kell létrehozni, azt nem lehet a várható megtakarításokra alapozni.

A 2012. évi tervezés az eddigi gyakorlattól részben már eltérő, új rend szerint történik. A jellemzően bázisalapú tervezési módszertant felváltja az állami feladatok ellátásához szükséges források meghatározása, mely feltételezi, hogy minden a tervezésben részt vevő szereplő áttekinti a feladatait, értékeli, meghatározza azon állami feladatok körét, melyet a kormányzati struktúrában az adott szervezetnek kell ellátnia. A 2012. évi költségvetés tervezésének és a megalapozó törvénymódosítások ütemterve szerint a kormány augusztus 31-én hagyhatja jóvá a költségvetési törvényjavaslatot és szeptember 30-án nyújtja azt be az országgyűlésnek – emlékeztet a privatbankar.hu. A törvény elfogadására december 20-án, kihirdetésére december 28-án kerülhet sor.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #3 Bichter 2013-07-10 15:21
Szégyen, hogy 2011. óta semmi sem változott e téren!

Míg a járáshoz átkerültek dolgozók, addig a munka javarésze az Önkormányzatnál maradt. Több munka,túlóra, kevesebb létszám, elvárás a csillagos ég!

Időszerű lenne mozdulni kedves Uraim! Nemcsak saját maguk felé!
Idézet
 
 
+22 #2 önkormányzati közszolga 2011-07-27 13:51
Nem is volt várható a köztisztviselői béremelés, mert mindenkinek magán kell(ene) spórolnia. Pusztán az a baj, hogy az önkormányzati, középfokú végzettségűek keresete eddig is a "béka segge" alatt volt, csak a felsőfokú végzettségűekét rendezték a bértáblával. A minimálbér emeléssel lassan a kezdők is annyit keresnek, mint a 20 éve itt dolgozók, sőt a takarítónő fizetése (Munka tvkönyves) is meghaladja egy főelőadó II. kategóriás fizetését. Ez szégyen. Mi eddig is ingyen túlóráztunk, ha lehetőség volt rá, lecsúsztathattu k,plusz pénz pedig nincs, mert a vezetők jutalmazására elmegy az egyre kevesebb bérmegtakarítás (ki mer elmenni betegállományba ?). Még jó, hogy kötelező a cafetéria és az utiköltség térítés kifizetése, mert már azt is megvonták volna. Remélem a Kormány a saját tisztviselői felé is kötelezővé teszi a legalább 300 eFt-os fizetés biztosítását, mint ahogy azt hallani, a vállalkozásoktó l is elvárja. Mi is a piacról élünk, csak azok árai mennek felfelé, a reálbérünk pedig nemhogy nőne, hanem csökken hosszú évek óra, hiszen az illetményalap már nagyon régen nem nőtt, a bértábla szerinti, 2 évenként adott 0,05 %-os emelés pedig még alamizsnának is kevés. Tudom, el lehet menni, mást csinálni, de nem mindenki született vállalkozónak, és ezt a munkát is el kell látnia valakinek, de nem éhbérért. A munkahelyi környezet is egyre jobban leépül, mert nem mernek a hivatalra pénzt költeni, mit szólna a falu mikor mindenki szegény.
Idézet
 
 
+27 #1 sehol e Földön 2011-07-27 07:03
Nincs Európában még egy olyan Kormány, amelyik így bánik a saját embereivel, ilyen rabszolgatartó módon.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés