Hirdetés
Hirdetés
Ma 2022. jún. 29., szerda, Péter és Pál napja van. Holnap Pál napja lesz.

Új feladatokat kapnak a megyei önkormányzatok PDF Nyomtatás
2011. június 07. kedd, 09:00

 

megyei_onkormanyzatJelentős változtatások várhatók a megyék és a megyei jogú városok életében, a megyei önkormányzatok feladatrendszere szinte teljesen átalakulhat: a mostani kötelezettségeket, főként az iskola- és kórházfenntartást, az állam átvállalhatja, s a megyék ezentúl a helyi területfejlesztési kérdésekről dönthetnek majd.

A továbbra is választott testülettel működő megyei önkormányzatok területfejlesztési feladatairól szóló elképzelést a Belügyminisztériumnak az új önkormányzati törvényhez készített munkaanyaga tartalmazza. Ennek alapján valószínűm, hogy megszűnnek a korábban létrejött regionális területfejlesztési testületek – írja a magyarhirlap.hu. A Fidesz–KDNP a korábbi években többször is tiltakozott ezek ellen, mert úgy ítélte meg, hogy a kormányzat saját delegáltjai által nem a helyiek érdekeit, hanem a saját akaratát érvényesíti.

Megváltozhat a megyék és a megyei jogú városok viszonya is. A városok lakosait is be kell majd vonni a megyei közgyűlések tevékenységébe, az elképzelések szerint dönthetnek az őket érintő területfejlesztési ügyekben. Hasonlóképpen fontos kérdés az iparűzési adó sorsa is.

Az iparűzési adót illetően az elképzelések szerint a kormány nem venné el az iparűzési adót a megyei jogú városoktól, hanem bizonyos százalékban úgynevezett megyei területfejlesztési alapokba kellene befizetniük belőle. Ezzel a nagyvárosok részt vállalnának a megye más területeinek fejlesztéséből.

A tervek szerint „kiemelt megyeközponti megyei jogú város” státust kapnának az új rendszerben azok a megyei jogú városok, amelyek egyben megyeközpontok.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?