Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. dec. 04., vasárnap, Borbála és Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.

Megvitatta az önkormányzati törvény koncepcióját a TÖOSZ elnöksége PDF Nyomtatás
2011. május 26. csütörtök, 06:00

 

toosz_logoA Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöksége megtárgyalta a Belügyminisztérium által közzétett új önkormányzati törvény munkaanyagát, amellyel kapcsolatban határozatot hozott, és ezt közzétette. A határozat mellékleteként egy állásfoglalás is született, portálunkról az is letölthető.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége továbbra is támogatja az önkormányzati rendszer hatékonyabb működésére irányuló törekvéseket a strukturális átalakításokkal szemben. Szorgalmazza, hogy a kormányzati szervek és az önkormányzati szövetségek között kerüljön sor folyamatosan szakmai egyeztetésekre. Üdvözli, hogy a Belügyminisztérium elfogadta kezdeményezését az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fórumának összehívására vonatkozóan - írja az elnökség határozata.

Visszautasít a TÖOSZ minden olyan megközelítést, amely az állam eladósodottsága okának az önkormányzati szférát, különösen a kistelepüléseket tekinti. Elutasítja az önkormányzati vagyon ingyenes államosítását.

Felhívja a kormány figyelmét arra, hogy az önkormányzati rendszer átalakítása csak megfelelő ütemezésben, több lépcsőben, az ágazati szabályok változtatásával egyidejűleg és azokkal összhangban lehetséges. Javasolja, hogy készüljön egy kormányzati ütemterv az új önkormányzati rendszer teljes körű bevezetésére vonatkozóan a 2014-es általános önkormányzati választásokig.

A TÖOSZ kezdeményezi, hogy a települési önkormányzatok feladat és hatáskörének meghatározása kapcsán vegyék figyelembe a „Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció-2020” című vitaanyagban megjelenő megközelítést. Kidolgozza a mikrotérségi együttműködésre, a körjegyzőségeket felváltó egyesített önkormányzati hivatalok kialakítására, a nem járási jogú városok szerepére és a kistelepülési főállású polgármesterek foglalkoztatási rendszerére vonatkozó javaslatait. Szorgalmazza a polgármesterek képzési és továbbképzési rendszerének támogatását.

Ugyanakkor vitára bocsátja az elnökség által az új önkormányzati törvény munkaanyagával kapcsolatban elfogadott állásfoglalását. Felhívja a figyelmet arra, hogy az új önkormányzati rendszernek illeszkednie kell az Európai Önkormányzati Charta szabályrendszeréhez, a szubszidiaritás európai elvéhez, valamint az európai közigazgatási térre vonatkozó legfőbb jogi alapelvek rendszeréhez.

Júniusban mind a hét régióban önkormányzati fórumot szervez a tag önkormányzatok számára a TÖOSZ az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos kormányzati kezdeményezések megvitatása és a szövetség egységes álláspontjának megalapozása érdekében.

A TÖOSZ elnökségének vitára bocsátott állásfoglalása innen letölthető >>

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?