Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. dec. 04., vasárnap, Borbála és Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.

Az országgal együtt kell újjászervezni az önkormányzati rendszert PDF Nyomtatás
2011. május 23. hétfő, 08:00

 

mjvszA megyei jogú városok törvényhatósági jogot szeretnének kapni. Ez azt jelenti, hogy az állam felhatalmazásával végzett államigazgatási feladatok maradjanak a nagyvárosoknál, amelyek ezt el tudják látni, és a járásokban kell létrehozni azokat az állami hivatalokat, amelyek a kisebb településektől átveszik az állami feladatokat.

Erről Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Debrecen polgármestere beszélt, a szövetség Székesfehérváron tartott, kétnapos közgyűlése után. Az ülés szombati munkanapján beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök. Rámutatott: elkerülhetetlen az önkormányzati rendszert húsz év óta gyötrő hibák helyrehozása, kiigazítása. Az erős önkormányzatok megmaradása, erősödése mindannyiunk érdeke, a kormány álláspontja világos: kevesebb akadály, kevesebb bürokrácia, több szolgálat - mondta. Szerinte ilyennek kell lennie az új önkormányzati rendszernek, ha sikerül Magyarország újjászervezésének részeként újjászervezni – idézte az origo.hu.

Orbán Viktor szerint a vitákat tehermentesíteni kell „annak a félreértésnek a súlya alól, miszerint az önkormányzatok nagyon nehéz pénzügyi helyzetéért az önkormányzati vezetők lennének a felelősek. Erről nincs mit beszélni, mert az önkormányzatok nehéz gazdasági helyzetéért a megelőző évek központi kormányzatai a felelősek." A legeladósodottabb megye, illetve város esetében is történelmi tettet hajtott végre az ott dolgozó polgármester, közgyűlés azzal, hogy működőképes állapotban tartotta a várost, a megyét.

A miniszterelnök felhívta az önkormányzatokat, hogy csak azt a feladatot vállalják, amit el tudnak végezni, amihez erejük van. Ugyanakkor az államnak egyetlen olyan feladatot sem kell ellátnia, amelyet helyben jobban meg tudnak oldani.

Kósa Lajos elmondta: törvénymódosítási kezdeményezést fogadott el a közgyűlés, a javaslatot benyújtják a parlamentnek – közölte az inforadio.hu. Az adósságkezelési eljárásról szóló törvény módosítása kisebb, a pillanatnyi anomáliákat, ellentmondásokat kezelő javaslatcsomag lenne, mert a végleges, átfogó igényű „újrarendezést” az önkormányzati törvény elfogadása után kell az országgyűlés elé terjeszteni. A csomag benyújtásának szükségességét indokolva, a szövetség elnöke kijelentette: most is vannak olyan abszurd helyzetek, mint Esztergomban, ahol szavai szerint „a polgármester asszony tudatosan csődbe vitte a városát. Ezt a gazdaságban csődbűntettnek nevezik, de az önkormányzatoknál nincs ilyen alakzat”.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 Dr. Riedl István 2011-05-24 07:27
De mi is lesz az iparűzési adóval! Döntően ebből a mintegy 600 milliárd forintból egészítették ki az önkormányzatok a hiányos normatívákat, ez a forrása az önként vállalt feladatoknak, a hitelek visszafizetésén ek. Ha megszűnne is a feladatok alulfinanszíroz ása, az IPA teljes kiesése nyilvánvalóan kezelhetetlenné tenné a hiteleket, megvalósíthatat lanná az önkormányzatisá g sok feladatát.
Ha marad az iparűzési adó, sokkal kevesebb feladattal, intézmények működtetése nélkül, néhol forrásbőség alakul ki, másutt pedig helyreáll az egyensúly, bár néhány eladósodott önkormányzatnál ez sem segít, Viszont az esetben az állam mélyen a zsebébe nyúlhat az átvett feladatok és intézmények finanszírozásán ak biztosítására. Önmagát ugyanis nem fizetheti 50-60%-on! A remélt hatékonyságjavu lás esetében sem lényegesen más a helyzet. Ha mondjuk az IPA fele kötelező feladatot finanszírozott, akkor 300 milliárdról beszélünk. A méretnagyságból adódó megtakarításoka t az első évben a feladatindításh oz szükséges beruházások nagy vonalakban ellensúlyozhatj ák.
Ha elvonják az IPÁ-t, akkor mi történik? A HELYI iparűzési adó befolyik a költségvetésbe? Ez nonszensz! Eltörlik, és új adót vet ki az államigazgatási feladatok ellátásának fejében? Hisz az a dolga az államnak! Ráadásul nem a vállalatoknak kellene fizetniük a lakosság ügyes bajos dolgainak intézéséhez szükséges összegeket. Szóval a mai önkormányzati rendszer igazából egy időzített bombaraktár. Kéretik óvatosan hozzányúlni!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?