Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. nov. 27., vasárnap, Virgil napja van. Holnap Stefánia napja lesz.

Ismertette az új önkormányzati törvény tervezetét az államtitkár PDF Nyomtatás
2011. május 12. csütörtök, 06:00

 

tallai_andrasNégy évről öt évre nő az önkormányzati ciklus hossza 2014-től, országgyűlési képviselő nem lehet polgármester, az ötszáznál kisebb lélekszámú településeken nem lehet főállású polgármestert választani, az önkormányzati vagyonnal felelőtlenül gazdálkodó városvezető nem indulhat a következő választáson – így szól majd az új törvény.

Friss: cikkünk megírása óta a teljes munkaanyag hozzáférhetővé vált. Portálunkon ide kattintva tudja megnyitni.

Az új önkormányzati törvény negyvennégy oldalas munkaanyaga egyelőre nem nyilvános, de nagy vonalakban ismertette az önkormányzati ügyekért felelős államtitkár,Tállai András. Kiemelte: a tervezet két legfontosabb eleme a törvényességi felügyelet bevezetése és az önkormányzati kölcsönfelvétel és kötelezettségvállalás szigorítása. Az önkormányzatok törvényességi felügyeleti rendszerével kapcsolatban viszont Tállai András komoly vitákra számít.

Az adósságrendezés első szakaszában megmaradna a polgármester döntési jogköre, a másodikban már egy „csődbiztos” venné át az irányítást. Új szankcióként nem indulhatna a következő önkormányzati választáson, nem vállalhatna tisztséget, aki részt vesz egy olyan döntésben, amelynek következményeként eladósodik a település - mondta az államtitkár.

Újrafogalmaznák az állami és az önkormányzati feladatokat. Az építésügyi, gyámügyi és okmányirodai feladatokat a jövőben a járási kormányhivatalok látnák el. A területfejlesztési feladatok a megyei önkormányzatoknál maradnának. Tállai András elképzelhetőnek tartja, hogy az önkormányzati köztisztviselők vagy a pedagógusok bérét ne az önkormányzat, hanem az állam állja, viszont akkor szerinte az oktatást az államnak kell megszerveznie, habár például az igazgatók kinevezési jogát az önkormányzatoknál kell hagyni.

Változna a jövőben a finanszírozási rendszer is. A szociális feladatokkal kapcsolatban az államtitkár megerősítette, hogy a segélyeket közvetlenül a Magyar Államkincstáron keresztül kellene kifizetni. De a természetbeni ellátási formák, például az idősotthonok működtetése vagy a szociális étkeztetés önkormányzati feladat marad.

A fővárosi rendszer átalakításáról az államtitkár elmondta: három elképzelést vázoltak a koncepcióban. Megmaradhat a jelenlegi kétszintű rendszer, de a munkamegosztást akkor is újra kell szabályozni. Egypólusú rendszer is létrejöhet, ebben a kerületeket úgynevezett elöljáróságok vezetnék. A harmadik verzió szerint lenne egy belső városmag, és 2-4 külső kerület. Az államtitkár megjegyezte: elképzelhetőnek tartja, hogy a főváros helyzetét nem most, hanem majd egy külön Budapest-törvényben kell szabályozni.

A koncepcióhoz június 16-áig várják az észrevételeket, az utolsó júniusi kormányülésen tárgyalna róla a kormány. Augusztusban vagy szeptemberben kerülhet az országgyűlés elé. Ha elfogadják, akkor több szakaszban, 2012 és 2014 között lépne életbe az új törvény.

Nagyon sok olyan kérdést feszeget a tervezet, amelyre már régóta megoldást várnak az önkormányzatok, de hiányzik belőle az elképzelések anyagi hátterének, a forrásoknak az ismertetése – mondta az MTI-nek Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. „Hiába mondjuk azt, hogy az állam átvállalja a tanárok bérezését, ha nem látszik, hogy miből” – világított rá.

Jelenleg az önkormányzatok évente 1135 milliárd forintot kapnak az államtól feladataik ellátására, míg a települések működése egy év alatt mintegy 2600 milliárd forintba kerül; a két összeg különbségét a 600 milliárd forintnyi, iparűzési adóból származó jövedelem és a 300 milliárd forintnyi saját bevétel csökkenti, de még így is hiányzik több százmilliárd forint az önkormányzatok kasszájából. Éppen csak az nem látszik egyelőre, hogy miből finanszírozza majd az átvállalt feladatokat az állam az új önkormányzati rendszerben - mondta Schmidt Jenő.

Tállai András a fővárosi sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az intézkedésekre azért van szükség, mert az elmúlt 20 évben az önkormányzatoknál strukturális, működési és gazdasági problémák jelentkeztek; az egész rendszer elaprózódott, ez nehezíti a feladatok és a szolgáltatások megszervezését. Ráadásul az önkormányzatok nagyon eladósodtak, túl sok feladatuk van, s ezek egy része állami lenne.

A jövőben a személyi jövedelemadó rendszerétől függetleníteni kell az önkormányzati rendszert; nem forráselosztást, hanem feladatfinanszírozást kell megvalósítani. Ezért újraszabályozzák a helyi adókat, növelnék a mértéküket, de ezeket a jövőben is az önkormányzatok szednék be - tette hozzá.

Az iparűzési adók igazságosabb elosztásával kapcsolatban Schmidt Jenő azt mondta: figyelembe kell venni, hogy eddig a befolyó összegeket a települések működésére fordították, pedig az iparűzési adót a cégek a fejlesztésre fizetik be. "Most még a működésből ezt a pénzt nem lehet kivenni, de hat-hét éven belül már valóban fejlesztésekre fordíthatják" - vélekedett.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #3 Paus 2011-05-16 10:11
Igen, ez így van. Lehet, hogy nem lesz bérpótló juttatás sem, és akkor majd nem kell ellenőrizni sem.
Idézet
 
 
+10 #2 Szabados Adrienn 2011-05-12 10:59
A váci kistérségben, a 19 önkormányzatból 6 marad. Viszont így kell a hatósági ügyeket lecsökkenteni. Az ügyfél nem fog a járási központba utazni több, mint egy órát oda és ugyanennyit vissza, kifizetni a buszt, hogy elintézzen valamit. A járási központból pedig nem fognak kijönni ellenőrizni, hogy valóban csak 2-en laknak a lakásban, a bérpótló juttatás feltételeként előírt "tiszta udvar, rendes ház" megvalósult-e, stb, stb., stb.,
Idézet
 
 
+11 #1 Gyenes Zoltán 2011-05-12 09:21
Rövid pontosítás,ezer fő alatt nincs fő állású polgármester,ke ttőezer fő alatt semmiféle helyi hivatal.A szobi kistérség esetében a tervezet szerint Szob kivételével minden-hivatali ügyintézés- megszűnik!A tanulságok levonását mindenki maga tegye meg."No komment!"(Rossz magyarsággal ,elnézést érte!)
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?