Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. dec. 04., vasárnap, Borbála és Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.

A települések bevétele kevés a mostani önkormányzati rendszerhez PDF Nyomtatás
2011. május 09. hétfő, 08:00

 

tallai_andras03Az adósságrendezési eljárás alá vont települések polgármesterei és képviselői nem indulhatnának a következő választásokon. A járási rendszer lesz az önkormányzatiság alapja, nevesítik a járási székhely fogalmát, és az egyes önkormányzatok mellett a települések bizonyos feladatokat kötelező társulási formában látnak majd el.

A Belügyminisztérium illetékes államtitkára, Tállai András a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének közgyűlésén beszélt így az önkormányzati rendszer tervezett átalakításáról. „A 3200 magyarországi település egyharmada 500 fő alatti, ezekben 281 ezer ember él, de még az ezer fő alatti települések száma is 1700. Belátható, hogy egy 800-900 fős településen nem lehet minden szolgáltatást megszervezni” – indokolta az átalakítást.

Előadásában az is elhangzott, hogy a járások vezetését az államigazgatási feladatokat szervező kormányhivatalokra bíznák. A járási székhelynek minősülő városok többletfeladatokat kapnak, az egyes önkormányzatok alapfeladatokat látnának el, és a járás települései kötelező társulásokban végeznének el meghatározott szolgáltatásokat – jelentette az MTI.

A településeken az önkormányzati hivatalok jelenítenék meg a közigazgatást. Elképzelhető, hogy több falunak egy jegyzője lenne. Sürgető az önkormányzati viszonyok „szűkebbre szabása”, mert a rendszer több pénzbe kerül, mint a települések bevétele – szögezte le Tállai András. Kifogásolta például, hogy az 500 főnél kisebb települések felében a falu vezetője főállásban dolgozik. „Nem szabad, hogy egy bizonyos településméret alatt egzisztenciát jelentsen a polgármesterség” – mondta erről.

Arról is szót ejtett, hogy sok helyen csőd közeli állapottal küzdenek, az adósságkezelési törvény viszont nehezen tartható be, mert életszerűtlen az, hogy egy 90 napon túli tartozás miatt a polgármesternek kötelező legyen adósságrendezést kérni. A tárca elképzelése szerint kétlépcsős adósságrendezést vezetnének be, ahol az első fokozat elérésekor a kormányhivatal által felügyelt pénzügyi gondnok segítségével még megállítható lenne a teljes eladósodás. A tervek szerint az adósságrendezési eljárás alá vont települések polgármesterei és képviselői nem indulhatnának a következő választásokon.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #8 DSD 2011-06-15 19:03
"Ha a főállású polgármestereke t "kiiktatják", a tiszteletdíjas polgármester a heti egy óra kötelező fogadónapján kívül egy percet sem fog a lakosság ügyeivel foglalkozni."

Ezt mondjuk a tiszteletdíjas polgármesterek biztosan kikérnék maguknak. A mi falunkban is tiszteletdíjas a polgármester, de minden nap bent van a hivatalban 1-2 órát.
Az más kérdés, hogy a legtöbb ilyen nyugdíjas, vagy olyan munkája van, amivel szerencsésen össze tudja egyeztetni a polgármesterség et. Szóval ez általánosítás, de van alapja.
Ha valaki kistelepülésen polgármester és a napi 8 órás, jó eséllyel vidéken végzendő munkája után kezd el polgármesterked ni a hazautazás után, na azt megette a fene. És a települést is, ha legalább az ügyintézők, jegyző nem tudnak valamit pótolni. De mivel a helyi ügyintézők is lapátra kerülnek, a kisfalvakhoz kötődő, annak érdekeit szem előtt tartó ember alig lesz. Köztisztviselők lenullázva, illetve egy szem szkennelő, a polgármester meg lehet társadalmi, s az amúgy sem túl széles választékot felmutató falvakban még szűkebb lesz a paletta.Maradna k a nyugdíjasok, a szerencsés munkakörben dolgozók, esetleg rugalmasabb idejű gazdálkodó kisbirtokosok. A falvak demokratizálódá sa még inkább megreked. Pesten meg azt gondolják, nektek ez is jó.
Pedig nem, nem jó, csak nem tudunk mit tenni.
Idézet
 
 
+4 #7 Micuka 2011-05-24 20:10
Tudják-e a Tisztelt törvényhozók, hogy a kistelepülések polgármesterei a falvak mindenesei. Ezeken a településeken nincsenek városgondnokság ok, nincsenek tanácsadók, szakértők, a polgármesterek irányítják egy személyben az egész települést. Rajtuk kívül senkit nem érdekel, és nem fog érdekelni, hogy mennyi a szemét, lesz-e virág, mennyi a parlagfű, mikor kell kaszálni, és még sorolhatnám. Ha a főállású polgármestereke t "kiiktatják", a tiszteletdíjas polgármester a heti egy óra kötelező fogadónapján kívül egy percet sem fog a lakosság ügyeivel foglalkozni. A mai világban ingyen senki nem dolgozik. Mi lesz ezek után a kistelepülésekk el? Belegondolt már valaki?
Idézet
 
 
+1 #6 paloc 2011-05-11 20:52
Kérdem tisztelettel? Melyik polgármesternek könnyebb a helyzete ,akinek több tucat v több száz fős apparátusa van, vagy akinek egy vagy kettő vagy egy sem?További kérdés ki keres többet Tarlós főpolgármester úr vagy Tésa polgármester asszonya?Ne felejtsük ki azt sem ki növelte ,növeli nagyobb arányban az állam adósságát?Tegyü nk szépen mindent a maga helyére ,aludjuk ki magunkat és végre cselekedjünk már korrekt úriember módjára.Jelenle gi zűrzavar azt a látszatot kelti mint mikor egy forma -1-es autóba ittasan beül egy jogosítvány nélküli vak ember.
Idézet
 
 
0 #5 DSD 2011-05-11 10:07
Azt hiszem, ez egy korrekt elképzelés. Nem jó a mostani rendszer, tudjuk jól. Csak ne dobják ki a gyereket is a vízzel, valami maradjon, mert kell a helyi ügyintézés és döntési lehetőség. Mi lehet, hogy áldozatok leszünk, ahogyan már számtalan más szakmában is megtörtént ez, s ezzel is foglalkozni kellene, de nyilván nem rendelődhet ez alá a dolog.
Idézet
 
 
+2 #4 DSD 2011-05-11 09:46
Hihetetlen!

"Elképzelhető, hogy több falunak egy jegyzője lenne."
A körjegyző 20 éve létező fogalmát vajon miképpen definiálják?
"500 főnél kisebb települések felében a falu vezetője főállásban dolgozik" Ez meg nekem gyanús.Nem aprófalvas környéken élek, de a környékünkön 5 db 1000 alatti jut eszembe, egyikben sincs főállású polgármester. De végülis országosan nem tudom.
Idézet
 
 
+2 #3 Zozo 2011-05-10 14:39
Mi van akkor, ha a mostani ciklusra megválasztott faluvezetés örökölte a nagy adósságállomány t, melyet vért izzadva csökkent 4 év alatt, majd jöhet vissza az előző polgármester a markában röhögve...?
Aki becsületesen, felelősségtelje sen tesz a faluért az meg el sem indulhat?
Idézet
 
 
+7 #2 Gyászoló rokon 2011-05-10 08:16
"Elképzelhető, hogy több falunak egy jegyzője lenne." Ugyanitt olvastam több felelős beosztású személy nyilatkozatát, hogy csak a járásoknak lesz jegyzője. Tudja-e a jobb kéz, mit csinál a bal? Egyáltalán: van-e valamilyen koncepció a közigazgatás átszervezéséről , vagy csak a köztisztviselők et riogatják felelőtlenül?
Idézet
 
 
+1 #1 Tarjáni Tünde 2011-05-09 16:22
Igen, valahogy így kellene.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?