Hirdetés

ETK  22ev Gmail

               CÉGBEMUTATÓ


 

etk szabalyzatok FB200x75

Hirdetés
Ma 2020. júl. 14., kedd, Örs és Stella napja van. Holnap Henrik és Roland napja lesz.
ETK Önkormányzati Klub regisztráció

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Együtt a kormány és a roma önkormányzat PDF Nyomtatás
2011. május 06. péntek, 07:30

 

farkas_orbanA kormány és az Országos Roma Önkormányzat úgynevezett „együttdöntési rendszert” alakít ki. A felek azt vállalják ennek keretében például, hogy 2014-ig százezer munkanélküli romát vonnak be a foglalkoztatásba, tízezer „roma vállalkozást” támogatnak, amelyből legalább háromezer újonnan induló lesz.

Ezt is tartalmazza az a keret-megállapodás, amelyet a jó ideje tartó gondos előkészítést követően Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke ír majd alá – közölte a nol.hu. A megállapodás-tervezet szerint a kormány az állami beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzéseken kötelező jelleggel írja majd elő a beruházás térségében lévő inaktívak foglalkoztatásának elsőbbségét, továbbá erősíti a helyi piac védelmét, és támogatja a helyi termelést a korábban létező és új szubvenciók helyreállításával.

Tízezer roma fiatal tanulhat érettségit adó képzésben és ötezer a felsőfokú oktatásban. A keret-megállapodás hangsúlyozza, hogy a kormány és az Országos Roma Önkormányzat egyaránt támogatja a Keresztyén Roma Szakkollégiumi Hálózat működését. A szak- és felnőttképzés területén ötvenezer, legfeljebb szakiskolai végzettségű roma felnőtt szerezhet piacképes szakképesítést. További nyolcvanezer felnőtt roma számára nyílik meg a lehetőség „alapfokú készségfejlesztési programokban való részvételre”.

Új roma ösztöndíjprogramot indítanak, és tizenhat olyan közösségi központot hoznak létre, amely érdemben segíti „az elemi életviteli körülményeket is nélkülözők lakhatási feltételeinek javítását, átmenetet biztosítva a tanulás és a munka világába”.

Egyszeri döntéssel a kormány 300 millió forintot juttat az Országos Roma Önkormányzatnak, további egymilliárd forintot különít el a romák felzárkózását szolgáló, az egyes hazai és uniós programokban az Önkormányzat által javasolt „arányos részvétel biztosítására”.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #1 R. 2011-05-06 11:39
Minél több roma vezetőt, értelmiséget, más, romák által elismert személyiséget kellene aktivizálni. Eddig az országos roma önkormányzat kevés sikert ért el, és szerintem túlpolitizált is egy kicsit. Feltétlenül erősíteni kellene szélesebb körű összefogással.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár