Hirdetés

ETK  22ev Gmail

               CÉGBEMUTATÓ


 

etk szabalyzatok FB200x75

Hirdetés
Ma 2020. júl. 13., hétfő, Jenő napja van. Holnap Örs és Stella napja lesz.
ETK Önkormányzati Klub regisztráció

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hátrányos helyzetből a munkaerőpiacra, ez a kormány célja PDF Nyomtatás
2011. április 28. csütörtök, 07:30

 

czomba_sandor02Magyarországon a legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta az unió országai között, és magas a munkanélküliségi ráta is, mégsem az a megoldás, hogy induljanak újra a fekete vonatok az ingázókkal. A kormány azon van, hogy lakóhelyükön jussanak segély helyett munkához mindazok, akik szeretnének, mondta Czomba Sándor államtitkár Miskolcon.

A magyarországi munkapiacon nem a magas munkanélküliség a legnagyobb probléma, hanem a foglalkoztatás alacsony szintje, ennek növelése az elsődleges – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára Miskolcon. Magyarországon a foglalkoztatási ráta 55,5 százalék, ez az unió országai között a legalacsonyabb, és a munkanélküliségi ráta is 11 százalék fölött áll - emlékeztetett.

Szólt arról, hogy az északkelet-magyarországi régióban van a legtöbb munkanélküli. Csakhogy a magyar munkavállalókra nem jellemző a mobilitás, a megoldás ezért nem az, hogy ismét fekete vonatok induljanak a térségből Budapestre, a Dunántúlra, hogy ott találják meg megélhetésüket az emberek. Helybe kell vinni számukra a munkalehetőséget – mondta az államtitkár.

A munkaügyi kormányzat olyan intézkedéseket készül meghozni, amelyek segítik mindazokat, akik munkához akarnak jutni. Az állam közvetlenül nem teremt munkahelyet – bár másodlagos munkaerőpiacot létrehozhat –, ugyanakkor különböző kedvezményekkel, ösztönző rendszerekkel hozzájárulhat ahhoz, hogy segély helyett munkához jussanak mindazok, akik szeretnének, és ez a munkaadók szándékával is egyezzen – idézi Czomba Sándor szavait az MTI.

Az államtitkár ismételten hangsúlyozta: a közfoglalkoztatásban az a végső cél, hogy ne szociális segélyt, hanem munkát, azért munkabért kapjanak a jelenleg állásnélküliek. Addig nem lesz rend, ameddig a szociális ellátórendszer és a foglalkoztatás nincs megfelelően különválasztva, és jobban megéri szociális segélyt kérni, mint a munkát elvállalni.

A miskolci rendezvény egyúttal a Társadalmi megújulás operatív program 1.1.2 (Támop 1.1.2) Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért záró rendezvénye is volt. Elhangzott, hogy a projekt közvetlen célja a hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacra lépésének segítése volt komplex, személyre szabott, a helyi munkaerő-piaci lehetőségekhez és igényekhez igazodó szolgáltatásokkal és támogatásokkal. Ezekre a célokra országos szinten több mint 53 milliárd forint jutott, ebből a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye alkotta észak-magyarországi régió csaknem 10 milliárdot használt fel.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár