Hirdetés

etk szabalyzatok FB200x75

Hirdetés
Ma 2021. márc. 03., szerda, Kornélia napja van. Holnap Kázmér napja lesz.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Járási szintű, szolgáltatásalapú szociális ellátórendszer lesz két éven belül PDF Nyomtatás
2011. április 21. csütörtök, 07:00

 

halasz_janos02Szolgáltatási alapú szociális ellátórendszert hoz létre a kormány 2013-ra a most működő intézményközpontú helyett. A jelenlegi, normatív alapú finanszírozást a kormányhivatalokon keresztül megvásárolható szociális "szolgáltatáscsomagok" váltják fel. A járási szintű ellátás a kormányhivatalokhoz fog kapcsolódni.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára, Halász János mondta el mindezt sajtótájékoztatón Debrecenben. A terv az, hogy idén ősszel megteremtik a törvényi kereteket, és 2013-tól, a járások létrejöttével működik majd az új rendszer. „Ez szemléletváltozást jelent, nem azt, hogy nem lesznek intézmények. A meglévő intézményrendszer továbbra is fontos támasza lesz az ellátásnak, de sok kistelepülésen, ahol például nincs megoldva a családsegítő szolgáltatás, nem kell intézményt létrehozni erre, hanem az ellátást meg lehet majd vásárolni. A szolgáltatók a kormányhivatallal lesznek megállapodásban, így rajtuk keresztül lehet majd elérni őket” - magyarázta az államtitkár.

Nyitrai Imre helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a magyar szociálpolitika új alapjait három törvénnyel teremtik meg. Az új szolgáltatási törvényben egységesen, átláthatóan jelennek majd meg a szolgáltatások. A jelenlegi gyermekvédelmi törvény több elemmel is ki fog egészülni. Továbbá jogszabály születik a segélyek és támogatások új rendszeréről is. Ezt civil kezdeményezésű konzultációs sorozat előzi meg. Amennyiben a parlament ősszel elfogadja a szükséges törvényeket, akkor egyéves szakmai előkészítés után, 2013. január 1-jén kezdi meg működését az új rendszer - közölte Nyitrai Imre.

Szólt még arról is, hogy mutatkoznak párhuzamosságok a szolgáltatások igénybevételében. Emiatt január 1-je óta nyilvántartó rendszert működtetnek, amellyel ellenőrzik, hogy egy ember csak egy szolgáltatónál lehessen jelen, így az utána járó támogatást is csak egy intézmény hívhassa le – írja a fidesz.hu. Halász János ehhez kapcsolódva elmondta, hogy szociális számlát akarnak bevezetni a kifizetések nyomon követésére, mert ma még sok helyről és sok jogcímen vehetnek fel támogatást és segélyt a családok.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #1 Gyenes Zoltán 2011-04-21 07:27
Ezt igazán nem értem.Ki kitől vásárol szolgáltatást?N álunk jelenleg is a kistérségi családsegítő működik ,csak egy a probléma, hogy a településen keletkező ügyek 90%-át nekem és munkatársaimnak kell megoldani.Az egészből és egyéb információkból az szűrhető le , hogy bizonyos határ alatt totálisan lerombolják a kistelepülési rendszert.A bajt tetézi ,hogy az új koncepcióból eddig a nagy nullán kívül más nem látszik.Szomorú az egész , bár a népi bölcselet szerint a remény hal meg utoljára.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár