Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. dec. 04., vasárnap, Borbála és Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.

Atombombát cipel az önkormányzati rendszer PDF Nyomtatás
2011. április 08. péntek, 14:47
tallai_andrasÚjra kell gondolni az önkormányzati feladatokat és hatásköröket az önkormányzaton belül, és az állammal közösen is, normatív kiegyenlítő rendszert kell létrehozni, a forráselosztó finanszírozást feladatfinanszírozás váltaná fel, a helyi adókhoz azonban nem szabad hozzányúlni.


Az Állami Számvevőszék közpénzek felhasználásról szóló konferenciáján mondta el ezeket a gondolatokat az önkormányzatok helyzetéről és az önkormányzati rendszer korszerűsítésének főbb irányairól szólva Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. A problémák között kiemelte, hogy nagyon bonyolult az elavult normatív támogatási rendszer – írja a portfolio.hu. Hozzátette: egyre több a feladat, ugyanakkor egyre csökken finanszírozás.

Az önkormányzatok kötvénykibocsátását az államtitkár a magyar önkormányzati rendszer atombombájának nevezte. Az önkormányzatok legsúlyosabb gondja az eladósodottság - mondta az államtitkár. Míg 2005-ben, amikor még nem voltak kötvénykibocsátások, 338 milliárd forintos volt a hitelállomány, ez az összeg 2010-ben felkerekítve 1250 milliárd forint, azaz a négyszeresére nőtt. „Ne áltassuk magunkat, hogy az önkormányzati szektor jól áll az adósság kérdésében. Mert nem áll jól” - jelentette ki.

A pályáztatási rendszerrel kapcsolatban kiemelte: nem a sok pályázati lehetőség a rossz, hanem az, hogy a feladatok és a pályázatok nem voltak összhangban. Az önkormányzati feladatok és hatáskörök témakörében azt tartaná helyesnek az államtitkár, ha a közszolgáltatások megszervezését a törvény a jövőben határozottabban és jobban szabályozná. Hangsúlyozta: még nem eldöntött törvényekről beszélt, csupán elképzelésekről, iránymutatásokról, az önkormányzati rendszer megújítása 2011 évi koncepcióján belül.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #4 Pályázatok? 2011-04-12 16:12
A probléma az, hogy van bőven pályázati lehetőség, ha az önkormányzatnak van tartaléka, még az önrészt is ki tudja fizetni. De, mint tudjuk, az önkormányzati beruházásoknak csak a kb. 10%-a termel bevételt, a 90% nem termelő beruházás (út, körforgalom, járda építés, iskola, óvoda, bölcsőde rekonstrukció stb.) A beruházást követően ezeket a létesítményeket üzemeltetni kell, erre viszont már nincs pályázati forrás. Esetleg az "ÖNHIKI", ami nem egy objektív rendszer, annyi támogatást lehet kérni, amennyit gondol az önkormányzat és majd valakik, valahogyan eldöntik, hogy kinek mekkora összeget adnak a 31 milliárd Ft-ból. Aki közelebb van a tűzhöz, az melegszik.
Idézet
 
 
+3 #3 Pénzügyes 2011-04-11 11:46
Kötvénykibocsát ás - atombomba - önkormányzati rendszer! Ez így nem igazán szerencsés vonalvezetés! Helyesebben szrintem csak a működési célú hitel, kötvény az igazi atombomba. Alapvetően az önkormányzati rendszer kifejezéssel van bajom, az általánosítássa l. Jó lenne tiszta vizet önteni a pohárba, nyilvánosságra hozni mondjuk a tíz, húsz legnagyobb, legnagyobb adósságállomány t felhalmozó, illetve a legnagyobb adósságmentes önkormányzat célirányosan jellemző adatát. Remélem az utóbbiakat nem üti meg a guta az adósságrendezés kapcsán! Nagyon igaz hogy "nem a sok pályázati lehetőség a rossz, hanem az, hogy a feladatok és a pályázatok nem voltak összhangban." Ehhez hozzátenném még, a fejlesztésekhez kapcsolódó üzemeltetési többlet fedezetének a problematikáját is. Helyi adók, IPA?! Akinek van az szerencsés, akinek nincs az meg szívhatja a fogát.
Idézet
 
 
+4 #2 Dr. Tóth 2011-04-11 07:17
Egyre több a feladat, ugyanakkor egyre csökken a finanszírozás, mondja Tállai András. Nemhiába mondjuk 15 éve, eljutott a híre az államtitkár úrhoz is.
Idézet
 
 
+2 #1 Répási Menyhért 2011-04-09 17:14
Újabb fordaulat: akkor mégis marad az IPA?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?