Hirdetés

ETK  22ev Gmail

               CÉGBEMUTATÓ


 

etk szabalyzatok FB200x75

Hirdetés
Ma 2020. szept. 28., hétfő, Vencel napja van. Holnap Mihály napja lesz.
ETK Önkormányzati Klub regisztráció

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hátrányban a civil szervezetek PDF Nyomtatás
2010. szeptember 13. hétfő, 12:30

Kevesebbet választunk, mint négy éve címmel készített elemzést a Political Capital az önkormányzati választások előtt. A jelöltállítás eredménye nem jelzi előre az önkormányzati választási végeredményt – írják –, de a pártok szervezettségére nézve fontos következtések vonhatók le az adatokból.

 

Az elemzés főbb megállapításai a következők:

A Fidesz várhatóan nagyarányú győzelmet arat az önkormányzati választásokon is. Budapesten Tarlós István győzelme egyértelműnek tűnik, a kérdés inkább az, hogy a Fidesz-KDNP megszerzi-e a többséget a Fővárosi Közgyűlésben. Erre jó esélye van, abban az esetben pedig biztosra vehető, ha a kormánypártok az áprilisi szavazóikat riválisaiknál csak kevéssel jobban mozgósítják.

Az MSZP legfeljebb támogatottsága szinten tartásában bízhat. Mindenekelőtt a 13. kerületi, esetleg a szegedi polgármesteri cím megtartására lehet esélyük. Ezeken felül még néhány megyei jogú város vagy budapesti kerület polgármesteri címének megszerzése már sikert jelentene a szocialisták számára.

Észak-Magyarországon a Jobbik veszélyezteti az MSZP legnagyobb ellenzéki párti pozícióját, a jelöltállításban már felül is múlta a szocialistákat. A tavaszi eredményekből kiindulva a Jobbik akár polgármesteri címeket is szerezhet – ha megyei jogú városban nem is valószínű, de néhány 10 ezer főnél nagyobb településen igen –, és több városi önkormányzatban, vagy akár egy-egy megyei közgyűlésben a mérleg nyelvét is jelenthetik a Jobbik képviselői.

Az LMP legfőbb célja, hogy megakadályozza a Fidesz fővárosi közgyűlési többségét, így döntési pozícióba kerüljön Budapesten. Országosan viszont már a jelöltállítás során kudarcot vallott a párt.

Az önkormányzati választási rendszer változásai települési szinten kevéssé, a megyékben és a fővárosban viszont jelentősen korlátozták a kisebb formációkat. A megyei közgyűlésekből szinte teljesen el fognak tűnni a civil szervezetek, és a nagyobb településeken is jóval kisebb súlyt képviselnek majd.

 

A teljes elemzés itt olvasható.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés