Hirdetés
Hirdetés
Ma 2021. jún. 16., szerda, Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida és Alina napja lesz.

Nem érdemes cipelni az eladósodottság koloncát PDF Nyomtatás
2011. április 04. hétfő, 11:30

orban_viktor02Új korszaknak kell kezdődnie a helyhatóságok gazdálkodásában: inkább lássanak el kevesebb feladatot, az állam pedig vegyen vissza néhányat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a tavalyi év költségvetési hiányára utalva. Szerinte az államnak, az önkormányzatoknak és a hitelezőknek közösen kell megoldást találniuk a problémára.

 

Orbán Viktor a HírTv műsorában beszélt arról, hogy szigorítani kell az önkormányzati gazdálkodás rendszerét. „Ne kárhoztassuk az önkormányzatokat, mert nem jó szántukból futott el a hiány, nem nemtörődömség vagy trehányság az oka ennek, hanem az, hogy az előző nyolc évben kivéreztették az önkormányzatokat” – tette hozzá.

Arról is szót ejtett, hogy komoly szakmai viták folynak a Fideszben a témában. „Nem érdemes magunkkal vinni így, ahogy van, azt a koloncot, amit az eladósodottság jelent, hanem kell húzni egy vonalat, és azt kell mondani: most pedig az önkormányzatok adósságát rendezzük” – vázolta a lehetséges megoldást.

A határon túli magyarok választójogának kérdéséről szólva kijelentette: bárhol is él egy magyar a világban, az gyakorolhatja majd a választójogát. Ennek formája azonban még kérdéses, ezt a választójogi törvény fogja rendezni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #4 a messziről jött 2011-10-25 15:46
"Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke elengedhetetlen nek nevezte az önkormányzati rendszer megújítását, aminek azonban nem lehetnek a kistelepülések a vesztesei. Annál is inkább, mert nem a falvak és a községek, hanem mindössze 2-300 önkormányzat áll az önkormányzati adósságok mögött."

Bizony, bizony, kollektív bűnösség. Illetve a csalán más micsodájával,va ló verése. Eladósodtak a városok? Akkor gyorsan be kell zárni a falvak hivatalait.
Idézet
 
 
0 #3 Pénzügyes 2011-04-11 10:28
"Új korszaknak kell kezdődnie a helyhatóságok gazdálkodásában :" Ez oké, az önkormányzatok jog környezete (Ötv.Áht.pü. szabályozás, Kbt.Ámr.Áhsz. pü. bürokrácia stb-stb) nagyon megérett a változásokra. "inkább lássanak el kevesebb feladatot, az állam pedig vegyen vissza néhányat" Ez a mondatrésszel viszont már nem oké, főként a "kivéreztették az önkormányzatoka t" magfogalmazás tükrében. A kivéreztették! Vagyis nem kapták meg a szükséges fedezeti összeget! Ha visszavesznek néhány feladatot akkor megszűnik a hiány? Nem! Csak majd áthelyeződik. Oda kellene adni az önkormányzatokn ak a feladatellátásh oz szükséges és elégséges fedezeti összeget - pl.feladatfinan szírozás s akkor a problémák nem termelődnének újra. Viszont kőkemény elszámoltatás, és szükség szerinti felelősségmegál lapítás kellene. A jegyzői, a könyvvizsgálói kart függetleníteni kellene, esetleg gazdasági ügyekben vétó joggal felruházni a jegyzőt. Döntőbíró lehetne az ÁSZ. Akkor nem is kellene a hitel mellet "gyámkodni".
Idézet
 
 
+2 #2 Zs.. Frodó 2011-04-06 06:13
Köszönjük Miniszterelnök Úr!. Igaz az állami hozzájárulás nem 8, hanem 16 éve csökken folyamtsosan, de ha rendezik az adósságainkat, Tállai úr pedig kifizeti a szállító számláinkat, ahogy korábban ígérte, akkor remdben lesz minden. Legfeljebb azokat üti meg a guta, akik mindig szigorúan, takarékosan gazdálkodtak, és se a tartozásuk, se adósságuk...
Idézet
 
 
0 #1 Fellegi Károly 2011-04-05 17:38
Akkor a kormány most rendezi az önkormányzatok adósságát? Jól értem?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?