Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 23., csütörtök, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Nem érdemes cipelni az eladósodottság koloncát PDF Nyomtatás
2011. április 04. hétfő, 10:30

orban_viktor02Új korszaknak kell kezdődnie a helyhatóságok gazdálkodásában: inkább lássanak el kevesebb feladatot, az állam pedig vegyen vissza néhányat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a tavalyi év költségvetési hiányára utalva. Szerinte az államnak, az önkormányzatoknak és a hitelezőknek közösen kell megoldást találniuk a problémára.

 

Orbán Viktor a HírTv műsorában beszélt arról, hogy szigorítani kell az önkormányzati gazdálkodás rendszerét. „Ne kárhoztassuk az önkormányzatokat, mert nem jó szántukból futott el a hiány, nem nemtörődömség vagy trehányság az oka ennek, hanem az, hogy az előző nyolc évben kivéreztették az önkormányzatokat” – tette hozzá.

Arról is szót ejtett, hogy komoly szakmai viták folynak a Fideszben a témában. „Nem érdemes magunkkal vinni így, ahogy van, azt a koloncot, amit az eladósodottság jelent, hanem kell húzni egy vonalat, és azt kell mondani: most pedig az önkormányzatok adósságát rendezzük” – vázolta a lehetséges megoldást.

A határon túli magyarok választójogának kérdéséről szólva kijelentette: bárhol is él egy magyar a világban, az gyakorolhatja majd a választójogát. Ennek formája azonban még kérdéses, ezt a választójogi törvény fogja rendezni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #4 a messziről jött 2011-10-25 14:46
"Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke elengedhetetlen nek nevezte az önkormányzati rendszer megújítását, aminek azonban nem lehetnek a kistelepülések a vesztesei. Annál is inkább, mert nem a falvak és a községek, hanem mindössze 2-300 önkormányzat áll az önkormányzati adósságok mögött."

Bizony, bizony, kollektív bűnösség. Illetve a csalán más micsodájával,va ló verése. Eladósodtak a városok? Akkor gyorsan be kell zárni a falvak hivatalait.
Idézet
 
 
0 #3 Pénzügyes 2011-04-11 09:28
"Új korszaknak kell kezdődnie a helyhatóságok gazdálkodásában :" Ez oké, az önkormányzatok jog környezete (Ötv.Áht.pü. szabályozás, Kbt.Ámr.Áhsz. pü. bürokrácia stb-stb) nagyon megérett a változásokra. "inkább lássanak el kevesebb feladatot, az állam pedig vegyen vissza néhányat" Ez a mondatrésszel viszont már nem oké, főként a "kivéreztették az önkormányzatoka t" magfogalmazás tükrében. A kivéreztették! Vagyis nem kapták meg a szükséges fedezeti összeget! Ha visszavesznek néhány feladatot akkor megszűnik a hiány? Nem! Csak majd áthelyeződik. Oda kellene adni az önkormányzatokn ak a feladatellátásh oz szükséges és elégséges fedezeti összeget - pl.feladatfinan szírozás s akkor a problémák nem termelődnének újra. Viszont kőkemény elszámoltatás, és szükség szerinti felelősségmegál lapítás kellene. A jegyzői, a könyvvizsgálói kart függetleníteni kellene, esetleg gazdasági ügyekben vétó joggal felruházni a jegyzőt. Döntőbíró lehetne az ÁSZ. Akkor nem is kellene a hitel mellet "gyámkodni".
Idézet
 
 
+2 #2 Zs.. Frodó 2011-04-06 05:13
Köszönjük Miniszterelnök Úr!. Igaz az állami hozzájárulás nem 8, hanem 16 éve csökken folyamtsosan, de ha rendezik az adósságainkat, Tállai úr pedig kifizeti a szállító számláinkat, ahogy korábban ígérte, akkor remdben lesz minden. Legfeljebb azokat üti meg a guta, akik mindig szigorúan, takarékosan gazdálkodtak, és se a tartozásuk, se adósságuk...
Idézet
 
 
0 #1 Fellegi Károly 2011-04-05 16:38
Akkor a kormány most rendezi az önkormányzatok adósságát? Jól értem?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?