Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. dec. 04., vasárnap, Borbála és Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.

„Az alkotmánynak az a dolga, hogy megvédjen bennünket” PDF Nyomtatás
2011. március 31. csütörtök, 07:00

orban_viktor01Súlyos dilemmának számító kérdésként beszélt a párhuzamos polgármesteri és országgyűlési munka összeférhetetlenségére vonatkozó javaslatról a miniszterelnök. Véleménye szerint „oktondi álláspont” azzal vádolni a két állást betöltő politikusokat, hogy dupla fizetést kapnak, hiszen egy polgármester akkor tud a legtöbbet tenni a településéért, ha a parlamentnek is tagja.

Másfelől egy majdani kétszáz fős parlamentben nem fordulhat elő, hogy ötven vagy száz polgármester foglal benne helyet, mert így túlságosan beszűkülne a magyar politikai osztály, a közélettel foglalkozó emberek köre – folytatta a gondolatot a kormányfő az MR1-Kossuth rádióban. „Ezért bármennyire is nehéz, én személy szerint az összeférhetetlenség kimondása mellett vagyok, és azt a megoldást keresem, hogy hogyan lehet az emberek által közvetlenül megválasztott polgármestereket más módon bevonni a központi döntéshozatalba.” Úgy fogalmazott: ki is fogják választani „a magyarok alkatához leginkább illő méretű, számozású megoldást”.

Orbán Viktor szerint az új alaptörvény orvosolni fogja az elmúlt húsz év legnagyobb hibáit. „Az alkotmánynak az a dolga, hogy megvédjen bennünket. Az előző, ideiglenes alkotmány két dologban nem tudott bennünket megvédeni, s ez a két dolog fáj ma a legjobban mindenkinek. Az egyik, hogy szegények lettünk. Az állami és a közvagyont privatizálták, semmi sem védte közös munkánk megtestesülését, a nemzeti vagyont. Az új alkotmány most védi. Másfelől, eladták a jövőnket, ellopták az országot, és eladósították az országot. Ez ellen védekezni kell. A mostani alkotmány meg fog bennünket védeni attól, hogy még egyszer ilyen előfordulhasson velünk” – mondta.

Leszögezte: az alkotmány tervezetéhez benyújtott kormánypárti módosító indítványok közé befogadtak javaslatokat az Alkotmánybíróság elnökétől, a Magyar Tudományos Akadémiától, valamint zöld szervezetektől és civilek részéről is. „Ahhoz ugyanis, hogy ez mindenki alkotmánya legyen, nyitottnak kell lenni és az utolsó pillanatig nyitva kell hagyni a lehetőséget a beleszólásra.”

A határon túli magyarok szavazati jogával kapcsolatban a kormányfő kiemelte, hogy az új alkotmány tervezete a kérdés többféle rendezésére is lehetőséget ad. Feltételes módban úgy fogalmaz, hogy magyarországi lakóhelyhez köthető az állampolgárok szavazati joga, így az sem lenne alkotmányellenes, ha a vonatkozó alsóbb szintű jogszabály nem tartalmazna ilyen megkötést. Az erről szóló a vitát méltóságteljes és komoly formában később kell lefolytatni.

Orbán Viktor arról is szót ejtett, hogy mindenkinek van egy-két olyan témája, amelyet különösen fontosnak tart, és szeretné, ha arról minél több részletszabály kerülne be a legmagasabb fokú törvénybe. Egy alkotmányba azonban lehetetlen ennyi mindent beletenni, mert ez tönkretenné; egy alaptörvénynek megvan a maga szakítószilárdsága, logikája. „Ezért nem tudunk mindent befogadni oda, de egyúttal az alkotmánynak jeleznie kell, hogy egyébként ezek fontos kérdések, és később majd vagy kétharmados, vagy feles törvényekben szabályozásra kerülnek. Itt csak a későbbi szabályozás legfontosabb elvét, vagy ha úgy tetszik, irányát jelölheti meg az alkotmány” - mondta a miniszterelnök.

A Nemzeti Konzultációval kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: nagyon nagy megerősítésnek értékeli, hogy ilyen sokan vették a fáradságot és válaszoltak a feltett kérdésekre, mert ezzel kiderült: „nem igaz, hogy a néptől elválasztva folytatnák a politikusok a csatározásaikat, hanem igenis követik az emberek ezeket a vitákat, érdekli őket, és ha lehetőségük van, részt is akarnak venni benne. Folyamatos és masszív megerősítésre van szükségünk, hogy a munkánkat el tudjuk végezni” - fogalmazott Orbán Viktor. Az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos kérdésre azt felelte: „józan ésszel aligha lehet vitatni, hogy az ország kifelé kapaszkodik a gödörből”.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
-2 #3 hoppá hopp 2011-04-01 06:19
Igazad is lehetne T. hoppá, viszont elfelejted, hogy övék a lbada, tehát ők biztos játszanak, és ők választják a játszótársakat, meg ők alakítják kedvük szerint a játékszabályokat..............
T.Gyenes Zoltán! az idézet biztos, hogy nem téves: valamennyi sajtó így írja le a mondatokat..... ........
Idézet
 
 
+1 #2 Gyenes Zoltán 2011-03-31 18:47
Véleményem szerint egy parlamenti képviselő- mindegy ,hogy polgármester vagy sem -a Hazáért a Nemzetért értünk egyszerű állampolgárokér t kell, hogy cselekedjen ,és nem szűkebb környezetéért az általa vezetett településért.A miniszterelnök úr erről szóló mondata remélem téves idézet .Mert ha igaz akkor ez a demokratikus játékszabályok és az egyenlő esélyek elvének durva megsértése.
Idézet
 
 
+3 #1 hoppá 2011-03-31 16:45
Az Alkotmánynak az a dolga, hogy megvédjen minket Orbán Viktortól és csapatától.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?