Hirdetés
Hirdetés
Ma 2021. jún. 16., szerda, Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida és Alina napja lesz.

Felgyorsul az épületenergetikai pályázatok értékelése, kifizetése PDF Nyomtatás
2011. március 24. csütörtök, 13:00

panel01Március végéig több mint négymilliárd forint kifizetése történik meg a lezárult épületenergetikai beruházásokra. Idén az épületenergetikai pályázatok átkerültek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felelősségi körébe. A szükséges intézkedések meghozatalát követően ismét megindult a pályázatok elbírálása és a kifizetések elindítása.

 

A 2008-ban kiírt Öko-Programot a távfűtött lakások egyedi fűtésszabályozásának és a költségmegosztási lehetőségek kiépítésének támogatására hívtak életre. Keretében várhatóan 450 millió forintnyi támogatás kifizetése történik meg március végére – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

A szénmonoxid-mérgezések megelőzése céljából az egycsatornás gyűjtőkémények felújítására meghirdetett program a potenciálisan életveszélyesnek minősített kémények korszerűsítését teszi lehetővé. Ennek a kiírásnak a keretében március hónapban várhatóan 50 millió forintot fizetnek ki a pályázóknak.

Amióta a panelpályázatok az NFM felügyelete alá kerültek, több mint 3,6 milliárd forintot utaltak ki 213 nyertes pályázó részére, akik beruházásukat már sikeresen befejezték, záró beszámolójukat benyújtották. Ez további 6400 család havi energiafogyasztásának csökkentését tette lehetővé.

A ZBR Panel I. alprogram keretében 950 pályázat esetében született támogató döntés, ebből 623 pályázat esetében van aláírt szerződés. Ez 32 ezer lakás felújítását jelenti. A fenti szerződések közül 386-ot már a kormányváltást követően kötöttek meg, 327 pályázat vár még aláírásra. Ez további 12,5 ezer lakás energetikai felújítását teszi lehetővé.

A ZBR Panel II. alprogram esetében a 650 befogadott pályázat döntésre való előkészítése zajlik jelenleg, azonban a túlpályáztatás miatt a pályázatoknak csupán fele juthat el első körben a szerződéskötésig. Az első támogatási értesítéseket várhatóan már márciusban kiküldik. Ez mintegy 23 ezer lakás felújítását jelenti.

A ZBR Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogram 2010 októberében lezárult kiírására benyújtott pályázatok közül eddig 857 részesült támogatói döntésben, ami 1,29 milliárd forint odaítélését jelenti. Megtörténtek az alprogram első kifizetései is: 92 millió forint értékű támogatást utaltak ki 102 nyertes pályázónak. A pályázatok feldolgozása még zajlik, az elbírálás, döntésre terjesztés márciusban is folytatódik.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?