Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. nov. 27., vasárnap, Virgil napja van. Holnap Stefánia napja lesz.

Magyar krétakör: kié legyen az iskola? PDF Nyomtatás
2011. március 22. kedd, 12:00

iskola02Nem támogatja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, hogy a közoktatási intézmények teljes egészében állami fenntartásba kerüljenek. Olyan kormánypárti politikusok sem értenek egyet ezzel az elképzeléssel, mint Kósa Lajos, Debrecen vagy Rogán Antal, a fővárosi V. kerület polgármestere.

 

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke, Gémesi György gödöllői polgármester szerint a közoktatási intézmények legjobb helye az önkormányzatoknál van, mert ők ismerik a leginkább a helyi szükségleteket. Mindössze arra van szükség, hogy a települések megkapják a pénzt az intézmények megfelelő működtetéséhez - mondta az MR1-Kossuth rádió műsorában. Attól nem lesz olcsóbb a közoktatás, ha állami kézbe kerül, hiszen az infrastruktúra fenntartása, az elektromos energia, víz, csatornadíj emelkedni fog. A pedagóguslétszám sem fog csökkenni, az oktatás más feltételei sem kerülnek majd kevesebbe, állami kézben sem csökkennek tehát a kiadások.

Budapest Belváros polgármestere, Rogán Antal sem feltétlen híve az iskolák államosításának. Szerinte a tízezernél nagyobb lélekszámú kistelepülések jelentős hányadánál könnyítené a működést az általános iskolák állami kézbe vétele, de Budapest ötödik kerülete képes finanszírozni iskoláit a saját adóbevételéből. A fideszes politikus a Hír TV műsorában azt mondta, „minisztériumi magasságokból” nehezebb lenne megszervezni egy kerület oktatási rendszerének átalakítását.

Kósa Lajos debreceni polgármester szerint sem lesz olcsóbb az iskolák fenntartása, ha állami tulajdonba veszik őket, viszont rengeteg gond szakadna az állam nyakába. Később úgy árnyalta véleményét, hogy „át kell gondolni az iskolafenntartók feladatait”, nagy aránytalanságot mutat ugyanis az önkormányzatok között az alapfokú képzésben résztvevő diákok eloszlása. A fenntartói rendszert úgy kell átalakítani, hogy külön legyenek választva a megyék és a nagyvárosok – mondta. Erre azért lenne szükség, mert jelenleg mintegy háromszáz önkormányzat tartja fent az alapfokú képzésben részesülő diákok kilencven százalékát befogadó iskolákat – írja az eduline.hu.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #5 Telkesné Nagy Éva 2011-03-29 13:51
Aggasztónak tartom, hogy még ma is rengeteg a kérdőjel, túlon-túl sok a megoldásra, eldöntésre váró probléma. Az viszont borzasztó lenne, ha ebben a valóban alapvető jelentőségű kérdésben valami kicsinyes pénzügyi szemlélet válna uralkodóvá. Mondom ezt akkor is, ha látom, látjuk az igen súlyos gazdasági helyzetet.
Idézet
 
 
+2 #4 Tóth László 2011-03-28 16:09
Ma reggel a közszolgálati tévében néztem és hallgattam a Pokorni úrral készített interjút. A mértéktartó és számomra reálisnak tűnő nyilatkozata tovább erősítette bennem azt a kétséget, hogy vajon megfelelően kimunkált-e már közoktatásunk jövőjének legalább a koncepciója. Első hallásra szimpatikusnak tűnt számomra egy olyan megoldás, hogy esetleg nem merev kategóriákban történne a gondolkodás és döntés, hanem az államosítás azt jelentené, hogy a szisztéma kétségtelenül legnagyobb terhet jelentő részét, azaz a pedagógusok bérét az állam vállalná át.
Idézet
 
 
+1 #3 Dr. Lastyák Árpád 2011-03-28 15:31
Tökéletesen érthető és szerintem megalapozott Tarr úr maliciózus okfejtése és véleménye. Való igaz, hogy minden centralizációva l bizonyos megtakarítás feltétlenül elérhető, a kérdés azonban mindig az, hogy ezzel a kisebb-nagyobb anyagi előnnyel mennyire van egyensúlyban az elérni kívánt cél pozitív oldala. Vagyis, esetünkben igen jó lenne tudni azt, hogy mennyire szolgálná az oktatás hatékonyságát az államosítás. Ez annál is inkább igen nagy horderejű kérdés, mert ennek jó vagy rossz irányú eldöntése közvetlenül érinti, sőt befolyásolja az ország mostanában oly sokat emlegetett jövőjét
Idézet
 
 
+4 #2 Egy vallásos honpolg 2011-03-24 16:48
Az egyházra mindig lehet számítani, megfontolandó a múlt heti HVG elemzés tovább gondolása is, számos jó kezdeményezés és követendő példa szerepel benne, ajánlom minden érdeklődő és szakember figyelmébe.
Idézet
 
 
0 #1 Tarr Ákos 2011-03-24 08:38
Erős állam, mindent irányít és birtokol. Egységes elvek, mindenki ugyanazt tanulja, ugyanazt a gyógyszert kapja, bárhol is betegszik meg valamilyen betegségben. Állami holdingok és mamut irányító szervek. az összevonásokkal rengeteg pénz takarítható meg, kevesebb titkárnő, könyvelő, vezető kell, rengeteg embert el lehet küldeni.
A minisztériumból nehezebb megszervezni egy kerület oktatási rendszerének átalakítását, de van szükség kerületi oktatási programra? Nem elég egy, az országos? A diáklétszám eltérő, de némi segédlettel ezt ki lehet küszöbölni. Szerintem nem jól érvelnek az érintett polgármesterek. Az államosítás pénzügyi hatékonyságjaví tó hatása egyértelmű. A sokszínűség tűnik el. Az a kérdés, hogy emellett ki akarnak-e állni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?