Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. dec. 04., vasárnap, Borbála és Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.

Bérkiegészítést kapnak cafetéria helyett a kiskeresetű közalkalmazottak Pécsett PDF Nyomtatás
2011. március 17. csütörtök, 19:00

cafeteria02Frissítve! Megszavazta Pécsett a képviselő-testület azt a költségvetési módosító indítványt, amelynek értelmében a városvezető koalíció megszüntette a közalkalmazottak cafetériáját, azaz egységes béren kívüli juttatását. Ezzel legalább száz állást mentettek meg a pénzügyi bizottság vezetője szerint. A szakszervezetek tüntetést hirdettek.

 

Tudomásul kell venni, hogy azt a helyzetet, ami eddig volt, nem lehetett tartani, lépni kellett a pénzügyi stabilitás megteremtésének irányába - mondta el a Dunántúli Naplónak Trombitás Károly, Pécs pénzügyi bizottságának elnöke. Ő volt az előterjesztője a város rendkívüli közgyűlési ülésén benyújtott költségvetési módosító indítványnak. Megjegyezte még, hogy tudomása szerint csak három magyarországi településen hagyták meg idén az egységes béren kívüli juttatást, a legtöbb helyen pedig már tavaly sem volt.

 

Az eddigi egységesen bruttó 80 ezer forint béren kívüli éves juttatás helyett most a kisebb keresetűeket segítik Pécsett. Ők sem kapnak ugyan cafetériát, de a havi bruttó 100 ezer forintnál kevesebbet keresők bérét legfeljebb havi bruttó 8500 forinttal, és legfeljebb havi bruttó 100 ezer forintra egészítik ki novemberig visszamenően. Trombitás Károly szerint a másik megoldás az lett volna, hogy embereket bocsátanak el. A cafetéria 400 millióba került volna, a bérkiegészítés 102 millió lesz; ha évi hárommilliós költséggel számolunk, így megmentették legalább száz ember állását.

Friss: Körülbelül ezer embert várnak a közalkalmazottak demonstrációjára, amelyet tíz szakszervezet tart Pécsett. Nagy Erzsébet, a PDSZ szakszervezeti ügyvivője elmondta: a megmozdulással az a céljuk, hogy a városvezetés ne alázza tovább a közalkalmazottakat a „szégyenletes és undorító” cafetériaelvonással. „A cafetériaelvonás pontosan 5679 embert érint” - mondta az ügyvivő. Őt nem engedték felszólalni a költségvetés tárgyalásakor, illetve az előzetes egyeztetéseken sem merült fel a cafetéria elvétele, így teljesen hidegzuhanyként érte a módosító javaslat – idézi az aktivistát a pecsistop.hu.

A megmozdulás az intézményi átszervezéseknek is szól. Cél e téren, hogy érdemi, normális egyesítések induljanak, a munkába vonják be a szakmát is, hogy közösen találjanak megoldást a fennálló problémákra. A demonstráció során beszédek nem lesznek, a résztvevők csupán tömegesen szeretnék felhívni arra a figyelmet, hogy ami jelenleg e két területen folyik, az egyszerűen elfogadhatatlan.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?