Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. dec. 04., vasárnap, Borbála és Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.

Alapjaiban tervezik megváltoztatni az önkormányzati rendszert PDF Nyomtatás
2011. január 31. hétfő, 09:00

tallai_andrasPénzügyileg tiszta lappal indulhatnak jövőre az önkormányzatok, az állam még idén fel akarja számolni a szektor működési nehézségeiből fakadó adósságokat - közölte a Belügyminisztérium államtitkára, Tállai András. Az önkormányzatok helyét és szerepét idén újra akarják szabályozni az alkotmányban, illetve egy új önkormányzati törvényben.

 

A 2011-es költségvetésben 31 milliárd forintot különítettek el a működési nehézségekkel küzdő önkormányzatok egyedi támogatására – mondta el az államtitkár az MTI-nek adott interjújában. Ebből a keretből csak a működési jellegű adósságokat kívánják felszámolni, a más célú hitelfelvételeket, kötvénykibocsátásokat nem.

Az új alkotmány és önkormányzati törvény számos kérdést felvet Tállai András szerint. Azt például, hogy legyen-e a legkisebb településeknek is önálló polgármesterük, képviselő-testületük, jegyzőjük. Alternatíva lehet, hogy a kisebb lélekszámú településeket akár választott elöljárók is vezethetnék. Feladatuk és jogaik ugyanazok lennének, mint a polgármesternek és a képviselő-testületnek: az adott település érdekeit kellene képviselniük.

Ha ezen a szinten változtatnak az önkormányzati rendszeren, akkor az "alapjaiban megváltoztatja az egészet" – hangsúlyozta az államtitkár. Elmondta, a következő ciklustól várható változásokat az indokolja, hogy a jelenlegi rendszer szétaprózódott, és nagy költségek terhelik.

Az „én váram” szemlélet helyett a térségben való gondolkodás kerülhet előtérbe - fogalmazott. Ezért meg kell nyitni a főváros és a kerületek viszonyának vitáját is, és szükség van egy új fővárosi törvényre.

Tállai András szólt arról is, hogy jövőre számos hatáskör átkerül a kormányhivatalokhoz, illetve a későbbi járási hivatalokhoz. Az igazgatás mellett a közoktatás is állami feladat lehet, és az egészségügyet is szeretnék önkormányzati szempontból rendezni, így már csak a tipikusan helyhatósági feladatok maradnak helyben. Ezáltal egy sokkal hatékonyabb költségvetésű, az állam által jobban finanszírozott önkormányzati rendszer jön létre, vélhetően már 2012-ben.

Azt is tervezik, hogy az Állami Számvevőszéknek vagy valamelyik miniszternek is legyen szerepe az önkormányzatok hitelképességének vizsgálatában, a hitelfelvétel engedélyezésében. Az önkormányzati vagyonnal rosszul vagy felelőtlenül gazdálkodó közéleti személyekkel, polgármesterekkel vagy képviselő-testületekkel szemben szankciót kellene alkalmazni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #7 kisfalu 2011-02-06 20:16
Elöljáró vagy polgármester mindegy, csak mi lesz a feladatuk, és mennyi pénzből gazdálkodhatnak ?
Idézet
 
 
+2 #6 Igaz Tibor 2011-02-06 15:20
El kellene gondolgokdni azon is, illetve nagy segítség lenne az önkormányzatokn ak, mint nagy fogyasztóknak ne kelljen többet fizetni az áramért a gázért. Ha nagyfogyasztó, akkor kellene, hogy járjon neki engedmény. Ez a piac többi szegmensében bevett formula. Nem is beszélve végre rendezni kellene az áfa visszaigénylési rendszert, mert ennek áldozatai az önkormányzatok, mindent bruttóban számolnak. Összefoglalva mindent drágábban és előnytelenebbül kapnak. Ezzel is kellene végre foglalkoznia valakinek. A másik még: persze segíteni kell az önhibáján kívülieknek, de az önhibásaknak nem. Aki meg megpróbálta túlélni és normálisan működött, azoknak is kellene már segíteni végre, mert tönkre fognak menni mostmár ők is és eddig senki nem segített neiki.
Idézet
 
 
+1 #5 Rejtélyiné Nagy G. 2011-02-02 14:18
A túlköltekezés és a hiány nem a kistelepülésekr e jellemző, mégis úgy tűnik, hogy azoktól kell elvenni, hogy a akik rosszul gazdálkodtak, tiszta lappal indulhassanak.
A kistelepüléseke n is emberek élnek, és halmozottan hátrányos helyzetben már ma is. Ha megint csak képviseletük lesz,és nem lesz önálló költségvetésük, újra leépülnek és élhetetlenné válnak azok is, ahova már szívesen költöztek fiatatlok. Halálra lesznek itélve és tényleg sikerül eltüntetni őket.
Idézet
 
 
+6 #4 Gyenes Zoltán 2011-02-02 12:46
Nem tudom miért érzem úgy , hogy az átalakítás fő vesztese megint a vidék és a kistelepülési kör lesz!Ha mélyebben a dolgok mögé nézünk a veszteségek döntő hányadát nem ez a kör gründolta össze.Természet esen az ország teherviselő képességét és demográfiai mutatóit nem lehet figyelmen kívül hagyni.A szakmaiság is fontos de itt is csak óvatosan pl.:egy földhivatali eljárást két éve nem bírunk lezárni (nem a mi hibánkból)de az állampolgárral mi találkozunk ez ügyben is nap mint nap,napokig nem tudtam egy minisztérium jogi osztályát elérni mert, kilenckor még nem voltak bent,11-kor már nem, 2-kor ebédeltek 3-kor már hazamentek.Ha az átalakítás a gyengébb ellenállás irányába történik csak, és a nagy pazarló oligarchiákhoz nem mernek hozzányúlni(pár tok ,főváros,energi a beszerzés ésszerűsítése,v árosok irracionális vágyai presztízs beruházásai)akk or a kezdeti látszatsiker után a kiadások drasztikusan nőni fognak.
Idézet
 
 
+2 #3 Király Péter 2011-02-02 11:13
Nagyon örülnénk annak , ha végre valaki segíteni is akarja az önkormányzatok feladatellátásá t. Sok sok példát lehetne sorolni arról , hogy az önkormányzatok ügyeinek intézését milyen sok anyagi nehézség gátolja. Egy példát szeretnék csak itt említeni: szertnénk a település utcáit átszámozni , mert szerencsére azért fejlődik a falu- az átszámozás költsége csak a földhivatalnál 6000 Ft / hsz. ez egy 100 házzal ingatlannal rendelkező utcában 600.000 Ft -ot jelent ez a mi településünk rendezése esetén 6.000.000 Ft-ot jelentene . Gondolatébreszt őnek csak ennyit !!! Majd folytatom ! Üdv Mindenkinek
Idézet
 
 
+7 #2 Oldal Béla 2011-02-01 13:17
Nem az a lényeg, hogy polgármesternek , vagy település elöljárónak hívják a vezetőt, hanem az, hogy megkapja valamennyi oldalról azt a támogatást, mely ezt a tevékenységet minél jobban segíti.
Idézet
 
 
+2 #1 Veres György 2011-02-01 11:46
Végre azokról a kérdésekről beszélünk, amik alapvetően meghatározzák az önkormányzatok pozícióját, teljesítményét. Csak arra szeretném felhívni az illetékesek figyelmét, hogy az eddigiekben a kompromisszumok keresésének a változások fő motívumai estek áldozatul. Nincs olyan megoldás, ahol mindenki jól, jár, vagy csak mindenki elégedett.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?