Hirdetés

ETK  22ev Gmail

               CÉGBEMUTATÓ


 

etk szabalyzatok FB200x75

Hirdetés
Ma 2020. máj. 31., vasárnap, Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
ETK Önkormányzati Klub regisztráció

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Egyre jobban félünk a munkanélküliségtől - Zuhan a fogyasztói bizalom PDF Nyomtatás
2012. október 26. péntek, 09:00

haz0Októberben kissé javultak az üzleti, de romlottak a fogyasztói várakozások a GKI Gazdaságkutató által az EU támogatásával végzett felmérés szerint. A GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke októberben mínusz 24,6 pontra nőtt az előző havi mínusz 25 pontról – írja a Világgazdaság.

Az üzleti bizalmi index a szeptemberi mínusz 16,4 pontról 14,6 pontra javult, míg a fogyasztói bizalmi mutató mínusz 53 pont lett a előző havi mínusz 49,5 pont után. A GKI közlése szerint az üzleti szférán belül csak az ipari bizalmi index emelkedett, a többi stagnált vagy csökkent.

Az ipari várakozások javulásában leginkább a készletek csökkenése játszott szerepet, de a válaszadók kedvezőbben ítélték meg a termelési kilátásokat is. Az elmúlt időszaki termelésről alkotott vélemény romlott, a rendelésállományok megítélése stagnált, de ezen belül az exportrendelések megítélése kedvezőtlenebb lett a szeptemberinél - tették hozzá.

A felmérés szerint az építőipari bizalmi index értéke - a szeptemberi jelentős csökkenés után - októberben csak hibahatáron belül változott, de így is egyéves mélypontjára került. Az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése azonban szeptemberhez képest valamelyest javult.

A felmérés szerint a kereskedelmi bizalmi index értéke októberben érezhetően tovább csökkent, utoljára 2010 januárjában volt a jelenlegihez hasonlóan pesszimista ez az ágazat. Az eladási pozíció megítélése enyhén növekvő készletszint mellett jelentősen zuhant, ugyanakkor a rendelések várható alakulását az előző kéthavi visszaesést követően kissé kedvezőbbnek látták a válaszolók.

A szolgáltatói bizalmi index értéke most nem változott, az üzletmenet és az előző időszaki forgalom megítélése romlott, a várható forgalomé stagnált. A felmérés szerint a foglalkoztatási várakozások az építőiparban jelentősen romlottak, a többi ágazatban kissé javultak. Erősödött viszont a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az árváltoztatási szándék egyik ágazatban sem változott jelentősen, az iparban azonban kissé erősödött az emelést valószínűsítők aránya. Az építőiparban és a szolgáltató szférában viszont az árcsökkenésre számítók aránya továbbra is meghaladja az emelést tervezőkét. Ugyanakkor a fogyasztók inflációs várakozása érezhetően erősödött. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése októberben csak a szolgáltató cégeknél és a fogyasztók körében romlott jelentősen. A GKI szerint ez azonban így is nagyon pesszimista, a válaszolók nagyobbik fele további romlásra számít, miközben a javulásban bízók aránya minimális.

A felmérés szerint a lakosság saját pénzügyi helyzetének és megtakarítási képességének következő egy évét kissé rosszabbnak látta, mint szeptemberben. Romlónak érezték az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is - tették hozzá.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár