Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. dec. 04., vasárnap, Borbála és Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.

Önkormányzati törvény – parlamenti vita PDF Nyomtatás
2011. november 21. hétfő, 10:00

parlamentA kormány célja modern, költségtakarékos, feladatorientált önkormányzatiság kiépítése – mondta Tállai András önkormányzati államtitkár a helyi önkormányza­tokról szóló törvényjavaslat általános vitájában – számol be róla a Magyar Hírlap.

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke azzal érvelt, hogy „az önkormányzati szektor megújítása nélkül nem lehet rendet tenni a közpénzügyek területén”, és azt javasolta a kormánynak, hogy támasszon szigorú követelményeket a központi támogatások nyújtásánál. Jelezte, csak különösen fontos ügyekben kér szót az Országgyűlésben, szerinte az önkormányzati rendszer átalakítása ilyen. Kósa Lajos, a Fidesz vezérszónoka az önkormányzatiságról mint a rendszerváltás egyik sikertörténetéről beszélt, de úgy vélte, az elmúlt húsz év tapasztalatai indokolják, hogy újragondolják a rendszert. Mint mondta, „egy sor ügyben nyitottak”, várják az indítványokat.

Botka László, az MSZP vezérszónoka szerint nehéz a javaslat mellé állni, mert aki ezt megszavazza, az polgármesterből saját települése felszámolóbiztosává válik. A Jobbik bejelentette, országos tiltakozó akciót indít a javaslat elfogadása esetén. Apáti István, az ellenzéki párt képviselője közölte, mindent megtesznek a kistelepülések önállóságának megvédéséért, és a törvényes kereteken belül hajlandók a legmesszebb elmenni. Láng Zsolt, a parlamenti szakbizottság fideszes elnöke sértőnek nevezte, hogy ellenzéki képviselők falurombolással vádolják a kormányoldalt, amikor az változtatni akar a „recsegő-ropogó” rendszeren.

A Világgazdaság azt emeli ki: közel kéttucatnyi kormánypárti módosító javaslattal már el is kezdődött az új önkormányzati törvény átírása. Hosszas előkészítés és a különböző érdekcsoportok közti lavírozás után kerül a T. Ház elé a tervezet, amelyet azonban máris megváltoztatna több kormánypárti képviselő is. A vita már úgy veszi kezdetét, hogy közel két tucat fideszes módosító indítvány van a tervhez mellékelve, és valószínű az is, hogy a kormánypárti padsorokban ülő hetvenöt polgármester további jelentős változtatásokat szeretne.

Az eddigi módosító javaslatok közül a legtöbbet, huszonegyet Czira Szabolcs nyújtotta be. Nagykőrös polgármesterének egyik legfontosabb indítványa nagyobb szabadságot hagyna az önkormányzatoknak a hitelfelvételben.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #3 paloc 2011-11-22 20:30
Tisztelt képviselő Úr!Ön azon fiatal titánokhoz tartozik akiknek sokat köszönhet a magyar vidék ,az őt ért csapások tekintetében, és ez a mentalitás pártpolitikától független.Nagy áldás lenne szomorú sorsunkra ha a saját kerületének ügyeire szorítkozna .
Idézet
 
 
+3 #2 Jábá 2011-11-22 16:30
Tállai érti az érti a témát. Sok támogatható javaslat van z új Ötv tervezetben. Alapkérdés a feladat- és hatáskörök korrekt, világos, félremagyarázha tatlan megfogalmazása, és a feladatfinanszí rozás garantálása. Egyik sem elfogadható. Általános politikai szólamok vannak normaként szövegezve. Az önkormányzatok működésének csak egy része van ebben a tv-ban rögzítve. Csak egy pl. abszurd, hogy a 10 ezernél nagyobb településeken a "településrende zési tervet" a polgármester is jóváhagyhatja. A centralizáció olyan önkényt mutat, hogy a rendszer nem fog működni.
Idézet
 
 
+6 #1 laikus 2011-11-22 13:01
Láng Zsoltnak kicsit bele kellene szagolnia a falusias életbe!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?