Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. jan. 31., kedd, Marcella napja van. Holnap Ignác napja lesz.

A kormánynak megfelelt az önkormányzati törvény tervezete PDF Nyomtatás
2011. november 04. péntek, 08:00

 

giro_szasz_andrasElfogadta a kabinet a helyi önkormányzatokról szóló törvény tervezetét - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő. Az önkormányzati államtitkár a részletekről szólva elmondta: továbbra is minden településnek lesz választott képviselő-testülete és polgármestere, de a kétezer lakos alatti településeken nem működhet önálló önkormányzati hivatal.

A Belügyminisztérium önkormányzati ügyekben illetékes államtitkára, Tállai András szerint az önkormányzati rendszer átalakítása mellett elsősorban az szólt, hogy átláthatatlanná vált a feladatrendszer, összekuszálódott az állam és az önkormányzatok szerepe, ennek pedig az lett az eredménye, hogy az önkormányzati rendszer eladósodott – írja az MTI. Az előterjesztés értelmében az oktatás területén az óvodai ellátás marad önkormányzati alapfeladat, az egészségügy terén pedig az alapellátás. Az államigazgatási (például okmányirodai), hatósági feladatok jelentős része a kormányhivatalokhoz kerül, és a katasztrófavédelmi feladatokat is az állam látja majd el - így az önkormányzati tűzoltóságok fenntartását.

A kétezer lakos alatti településeken nem működhet majd önálló önkormányzati hivatal. Ezeknek a településeknek társulniuk kell egy másik helyhatósággal.

2013-tól hatályba lép az új feladatfinanszírozási rendszer: csak olyan önkormányzati feladatok lehetnek majd, amelyekre a források is rendelkezésre állnak. Az önkormányzatok hitelfelvételi és kötvénykibocsátási lehetőségei viszont már 2012 elejétől szigorodnak, új törvényességi felügyeleti rendszert vezetnek be - mondta Tállai András.

Szigorodnak az összeférhetetlenségi szabályok. A jövőben senki sem lehet egyszerre polgármester és országgyűlési képviselő. A törvénynek lesz egy új, úgynevezett méltatlansági fejezete, azokat az eseteket tartalmazza majd, amikor a választott tisztségviselő alkalmatlanná válik feladatának ellátására, például azért, mert elrendelik a kényszergyógykezelését.

A főváros és a kerületek jövőbeni kapcsolatát érintő kérdésre az államtitkár közölte: Budapest és a kerületek közötti feladat- és hatáskörmegosztás a jelenleginél egyértelműbben, átláthatóbban lesz meghatározva. A fővárosnak is marad például adókivetési joga, mind a fővárosnak, mind a kerületeknek lesznek parkolási feladatai, és a javaslat tisztázza a közterületi utak fenntartását is.

A kormányszóvivő az új törvény szükségességét azzal indokolta, hogy a jelenlegi, 1990-ben megalkotott struktúra elavulttá vált. Az új jogszabály épít a helyi önkormányzatok európai chartájára és a magyar önkormányzati hagyományokra is, egyik alappillére az önkormányzás jogának megőrzése. De átláthatóbb finanszírozási rendszer kialakítására van szükség.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #2 stinger 2011-11-09 23:38
Itt senki nem tud semmit.A parlamentben lévő polgármesterekn ek halvány elképzelésük sincs a saját településükről, az önkormányzatisá gról. A kormány valamit már mindenképp oktrojálni akar az önkormányzatokr a- ez a multik elvárása (államhatalom egysége)- szemben a lakosság érdekével (államhatalom megosztása), de egy rákényszerített életidegen törvény nem volt soha hosszú életű nálunk. A kormány általi novus ordo seclorum bevezetésével maga a miniszterelnök is könnyen elődjei, valamint a görög, olasz kormányfők sorsára juthat.
Idézet
 
 
0 #1 a messziről jött 2011-11-09 17:04
"átláthatatlann á vált a feladatrendszer , összekuszálódot t az állam és az önkormányzatok szerepe, ennek pedig az lett az eredménye, hogy az önkormányzati rendszer eladósodott"

Egy tökéletes példa a hozzá nem értők hülyítésére. Persze, az állig feladatok ellátása miatt adósodtak el az önkormányzatok, nem is a túlvállalt beruházások miatt. Ez sajnos nem butaság, hanem szándékos hazudozás.
Az önkormányzati rendszer eladósodását is jó volna szépen leszeletelni, mondjuk, hogy egyes megyék és nagyvárosok eladósodtak, illetve vannak tényleg nagyon szegény és rosszul vezetett falvak is. De több mint ezer vagy kétezer önkormányzat alapjában véve megvan.
Na, és hogyan is áll az állam az eladósodottságg al? Még önkormányzatok nélkül is?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?