Hirdetés
Hirdetés
Ma 2021. aug. 03., kedd, Hermina napja van. Holnap Domonkos és Dominika napja lesz.

Önkormányzati eladósodás PDF Nyomtatás
2011. augusztus 15. hétfő, 08:00

 

adosA jogszabályalkotók tehetők részben felelőssé az önkormányzatok eladósodásáért. A közbeszerzésmentes kötvénykibocsátással ugyanis inkább csak a közbeszerzési folyamat meggyorsítására volt lehetőség, a megoldás a banki hiteleknél jóval alacsonyabb kamatot eredményezett a településeknek írja elemzésében a Napi Gazdaság.

 

A helyi önkormányzatok finanszírozási problémáiért részben a jogszabályalkotók a felelősek − derült ki az önkormányzati szövetségek vezetői és a Bankszövetség vezetőinek megbeszélésén. Európában lényegében példa nélküli az, hogy a helyhatóságok pénzügyi szolgáltatási tevékenységét közbeszereztetni kell. A törvény olyan szinten szakmaiatlan, hogy a folyószámlahitelek nyújtására is külön tendert kell kiírni, holott a településeknek csak egyetlen − közbeszerzés során kiválasztott − számlavezető bankjuk lehet, a folyószámlahitel pedig a számlához kapcsolt szolgáltatás. Érdekes ugyanakkor, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) 2010. január 1-jétől számlát vezethet az önkormányzatoknak, ráadásul közbeszerzés nélkül − ezt kihasználva nyitott számlát Heves Megye Önkormányzata, amikor az OTP Bank a megye tartozásainak egy részét inkasszálni igyekezett a számláról. Más kérdés, hogy a MÁK egyéb pénzügyi tevékenységet nem végezhet, így nem is hitelezhet − vagyis a MÁK-számlavezetés csak a már lényegében fizetésképtelen önkormányzatoknak éri meg.

A bankok és az önkormányzatok évtizedek óta hatékonyan tudtak egymással dolgozni, ám a közbeszerzési törvény szabályozása ezt a kapcsolatot alapjaiban nehezítette meg: a számlavezetést jórészt ingyen biztosító bankoknak komoly árazási versenybe kellett kezdeniük minden kölcsönért. A jogszabályalkotók ugyanakkor itt is kiutat kínáltak: míg a hitelekre vonatkozott a közbeszerzési törvény, a tőkepiaci instrumentumok − így a kötvénykibocsátás − igénybevételét nem kellett tendereztetni. A közbeszerzésmentes kötvénykibocsátással ugyanakkor a piaci szakemberek szerint inkább csak a hónapokig elhúzódó, drága közbeszerzési folyamat meggyorsítására volt lehetőség, miután egy-egy kötvénykibocsátásra így is pályáztattak az önkormányzatok: a legkisebb település is legalább 3-4, a nagyobb városok és megyék akár 8-10 ajánlatból is kiválaszthatták a számukra legmegfelelőbbet. A megoldás a banki hiteleknél jóval alacsonyabb kamatot eredményezett a településeknek, s talán még ennél is komolyabb érv volt számukra, hogy a kötvénykibocsátáskor a hitelekkel ellentétben az önkormányzatoknak nem kellett megmondaniuk, milyen célra (beruházásra) költik el a befolyó pénzt. (Sok önkormányzat ezért „tőzsdézni" kezdett a pénzekkel: a carry trade esetleges nyereségét ugyanakkor mára elvitte a megugró árfolyam.)

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #3 Fendel József 2011-08-16 08:58
Az állam az alulfinanszíroz ásért, a jogszabályalkot ók az esetlen jogszabályokért , az önkormányzati vezetők a szakmai hibákért, a bankok a mohóságukért felelősek a kialakult helyzetért. Együttműködési készség mindig volt, csak a kezelt vagyonhoz, az óriási felelősséghez szükséges szaktudás hiányzott. És helyenként még a politika is belerondított a tányérba ...
Idézet
 
 
0 #2 Pénzügyes 2011-08-15 14:13
Ez azért nem ilyen egyszerű! Mint mindenhol természetesen az önkormányzatokn ál is előfordul mindenféle ember, de így általánosítani nem lehet, ez legalább olyan felelőtlenség, mint megélhetési, egyéni érdek motiválta politikusnak lenni. Eladósodás! Ettől minden normális ember joggal tart. Ennek ellenére a hitel sokkal jelentősebb szerepet tölt be mindennapi életünkben, mint kellene. Megítélésem szerint ez az mai, ún. fogyasztó gazdaság szükségszerűen rossz velejárója. Eladósodottak az országok, államok, önkormányzatok, magánszemélyek, meg minden. Mi jellemzi a mai világot? Jönnek a tömegtermékek, melyek – tisztelet a kivételeknek! – nem olyan tartósak, sok esetben nem javíthatók, mint a régiek eldobandók, az uralkodó szlogenek, a reklámok hihetetlen rámenősséggel ostromolnak bennünket, mindenkit az újabbnál újabb termékek megvásárlására. S ha nincs pénzed, vásárolj hitelbe. Persze arra is tekintettel kell lenni, hogy szinte minden területen hihetetlen gyors a technikai fejlődés, ami determinálja az egyes termékek használhatósági idejét, emellett hihetetlenül kiélezett, kíméletlen a verseny. Mindenki szalad a pénz után, hogy lépést tartson az „idővel”. A nagy rohanásban sokszor észre sem vesszük, hogy hol a határ, meddig ér a takaró, és már bele is léptünk egy adósságspirálba . A hitel, a kötvény egy rendkívül veszélyes eszköz még a felhalmozási célú kiadások esetében is, de a működési célú - s itt nem az ún. likvid hitelekről beszélek - hitel kész katasztrófa.
Idézet
 
 
+2 #1 még véletlenul se 2011-08-15 13:09
Persze! A jogalkotó a hibás! A magasságos képviselő urak még véletlenül sem! Teljesen hülyének nézitek az embereket, megélhetési bagázs???!!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?