Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. dec. 04., vasárnap, Borbála és Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.

A kormánypárti polgármesterek ízekre szednék a törvénykoncepciót PDF Nyomtatás
2011. május 27. péntek, 06:00

 

frakcioA Fidesz és a KDNP parlamenti képviselő polgármesterei többször egyeztettek a készülő önkormányzati reformról, és a nekik tulajdonított reformtervezetből az olvasható ki, hogy lényeges a különbség a Belügyminisztérium, illetve az ő elképzeléseik között az önkormányzatok jövőjéről.

Szinte minden lényeges ponton máshogy képzelik el az önkormányzatok jövőjét a kormánypártok polgármesterei, mint a kormány - derül ki az origo.hu birtokába jutott önkormányzati reformtervezetből. Ragaszkodnának például ahhoz, hogy „az ország minden egyes településén legyen választható polgármester, és minden településen működjön hivatal”, illetve „a fővárosban maradjon meg a kétszintű közigazgatási rendszer: a kerületi önkormányzatok és a fővárosi önkormányzat”.

„Az önkormányzati közszolgáltatások túlnyomó része (a helyi adóbevételek bővítésének lehetősége mellett) maradjon az önkormányzatok ellátásában” – írja továbbá a tervezet. A polgármesterek elképzelése szerint önkormányzati feladat maradna az alapfokú oktatási, illetve az egészségügyi intézmények fenntartása is.

A frakció tervezete a bevezetőben azt javasolja, hogy a kormánynak a gazdasági és költséghatékonysági szempontok helyett a legnagyobb súllyal az átalakítás politikai vetületeire kellene koncentrálnia – írja az origo.hu. A szerzők szerint az önkormányzatok az államnál hatékonyabban használták fel forrásaikat, és jó gazdái voltak a rájuk bízott feladatoknak. Az önkormányzatok erős felügyelet alá helyezése a tanácsrendszerre emlékeztető, a helyhatóságok felett gyámkodó, felesleges bürokratikus rendszert hozna létre.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?