Hirdetés
Hiányoznak a törvényből az önkormányzati választás eljárási szabályai PDF Nyomtatás
2013. április 29. hétfő, 06:00

 

repassy01Nem zárható ki a választási eljárási törvény kisebb módosítása. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár beszélt erről a Political Capital Institute (PCI) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös szervezésében tartott, Célegyenesben a választási reform című csütörtöki szakmai konferencián.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára arra a felvetésre, nyitottak-e minimális módosításokra, azt mondta, nyitottak, de a változtatásokat "ellenjavalltnak" tartja egy évvel az országgyűlési választások előtt. Példaként a politikai reklám kérdését említette, de nem zárkózott el attól sem, hogy a határon túli magyar választópolgárok névjegyzékét, illetve szavazását érintő további garanciákat is beépítsenek a szabályozásba - tudósított az MTI.

Az államtitkár beszélgetőpartnere a rendezvényen az országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának szocialista tagja, Lamperth Mónika volt. Ő egyebek mellett arról beszélt, hogy nem tartják megnyugtatónak a mostani szabályozást, és azt sem, hogy nem lehet tudni a határon túli magyar választópolgárok számát. Szerinte nem jelent valódi garanciát, hogy csak a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak van joguk betekinteni a névjegyzékbe, és azt is aggályosnak tartja, hogy a határon túli szavazatok megszámlálása nem áll majd valódi kontroll alatt.

Répássy Róbert arra hívta fel a figyelmet, hogy a határon túli magyar választópolgárok védelmében van szükség a névjegyzék nyilvánosságának korlátozására. Jelezte ugyanakkor: maga is úgy látja, hogy a levélben szavazás intézménye kockázatot hordoz, ám szerinte nincs jobb lehetőség, mint a külföldön is sok helyen használt megoldás.

Lamperth Mónika szerint nem erősíti a választói bizalmat az sem, hogy csak a választás után 19 nappal lesz meg a listás eredmény (a külképviseleti szavazatok összesítése és a jogorvoslati idők miatt). Répássy Róbert erre utalva emlékeztetett arra, hogy a korábbi választásoknál a két forduló között két hét telt el.

Bodnár Eszter az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi tanársegédje arról beszélt, hogy az elfogadott szabályok nem gránitszilárdságúak, meg lehet őket változtatni. Azt mondta, egyelőre csak "félkész" törvényről lehet beszélni, és szerinte a készítők valószínűleg tudatosan alkották meg így. Jelezte: hiányoznak a törvényből az önkormányzati választás eljárási szabályai, melyek alapján jövő ősszel le lehetne bonyolítani ezeket a választásokat, továbbá a kampányfinanszírozásra, valamint a népszavazásra és népi kezdeményezésre vonatkozó rendelkezések is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...