Hirdetés
Alig ért véget a választás, máris új jöhet egy sor településen PDF Nyomtatás
2022. április 06. szerda, 07:00

valaszt2Három vidéki városban is polgármestert választanak a következő hónapokban.

Egy 2014-es törvénymódosítás óta nem lehet valaki egyszerre országgyűlési képviselő és polgármester vagy önkormányzati képviselő.

Zala megye 2. választókerületében Nagy Bálint keszthelyi polgármestert indította a Fidesz. Megnyerte a körzetet, összeférhetetlenség miatt azonban le kell mondania a polgármesteri posztról.

Időközi választás lesz Mezőtúron is, Herczeg Zsolt polgármester indult Boldog István helyett Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. választókerületében, és megtartotta a körzetet a Fidesznek. Herczeg tizenkét éve vezeti Mezőtúrt.

Kilenc év után otthagyja a Csongrád-Csanád megyei Ásotthalmot Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke. Sokak meglepetésére bejutott a parlamentbe a Mi Hazánk, és már azt is tudjuk, hogy a párt frakcióvezetője Toroczkai lesz. Az ATV-n hétfő este megerősítette, hogy lemond a polgármesteri posztról, de hozzátette, hogy a „csapata” megvan Ásotthalmon, és ők majd folytatják a munkát.

Újbudán, Kecskeméten és Esztergomban is megüresednek képviselői székek

Öt olyan alpolgármester is távozhat posztjáról, akik a 2019-es önkormányzati választáson egyéni körzetben nyertek mandátumot. A vasárnapi eredmény fényében kilenc képviselő helye üresedhet meg, ha felveszik a parlamenti mandátumot.

Az Egységben Magyarországért újbudai jelöltje (Budapest 2.), Orosz Anna legyőzte Simicskó István volt honvédelmi minisztert, így a Momentum politikusa a XI. kerületi Bocskai útról a Kossuth térre teszi át székhelyét. Az önkormányzatban megüresedett helyére időközi választás kell majd írni a körzetében (5. evk.), mint ahogy Gazdagréten és Sasadon (14. evk) is, ahol három éve a momentumos Bedő Dávid nyert mandátumot. Jelenlegi állás szerint Bedő az ellenzéki lista 38. helyéről még bejuthat a parlamentbe.

Időközi választás lesz az I. kerületben, ahol Gelencsér Ferenc alpolgármesternek, önkormányzati képviselőnek (5. evk.) kell lemondania, ha felveszi a listás mandátumát, és hasonló a helyzet a IV. kerületben is: az LMP-s Kanász-Nagy Máté is valószínűleg otthagyja az újpesti egyéni körzetét (12. evk.), és parlamenti képviselő lesz.

A korrupciós ügybe keveredett Völner Pál helyére ugrott be Erős Gábor esztergomi alpolgármester és önkormányzati képviselő (1. evk.), és meg is nyerte a választást Komárom-Esztergom megye 2. választókerületében. Időközi választást kell kiírni a megüresedett képviselői helyére Esztergomban.

Huszonnégy év után távozik a kecskeméti közgyűlésből Szeberényi Gyula, a fideszes alpolgármester Bács-Kiskun-megye 2. választókerületében nyert parlamenti mandátumot. Az ő helyére ugyancsak a kecskemétiek választhatnak képviselőt. Időközi választás lesz még a szegedi önkormányzathoz tartozó Kiskundorozsmán is (1. evk.), miután a fideszes Mihálffy Béla legyőzte a momentumos Mihálik Edvint Csongrád-Csanád megye 2. választókerületében vasárnap.

Az ellenzéki listáról parlamenti mandátumot kaphat a DK-s Hegedüs Andrea, aki Miskolcon önkormányzati képviselő (3. evk.) és a momentumos Sebők Éva is, akit 2019-ben a Békés megyei Orosháza 5. evk-ban választottak meg képviselőnek. Mindkét helyen időközi választáson dönthetnek az utódjukról.

(Telex.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...