Hirdetés
Négymilliárd forint a Tanodáknak
2012. május 14. hétfő, 08:30
tanodaA tanodai típusú programok fejlesztésével, bővítésével és megvalósításával az abban résztvevő gyerekek iskolai lemorzsolódásának csökkenését, továbbtanulási esélyeinek majd később munkaerő-piaci esélyeinek javulását várja a KIM Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága.

A 4 milliárdos pályázati forrás az egyes tanodák számára maximálisan 30 milliós elnyerhető összeget jelent. Az előző pályázati lehetőséghez képest ez 50 százalékkal magasabb maximálisan elnyerhető támogatást jelent. A sikeres pályázást a KIM Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága a pályázati útmutató társadalmi vitáját követően egy „Tanoda találkozóval” is segíteni kívánta, melyre a mai napon került sor az államtitkárságon.

Az előző, 2009-ben indult TANODA programok fenntartása megoldatlan volt. Az államtitkárság a most bevezetendő újítások mellett megoldást keres arra, hogy a TANODA program helyét megtalálja a köznevelés rendszerében. A TANODA programban elvégzett tartalmi módosításoknak, valamint a megnövelt forrásnak köszönhetően idén többszörösére növekedhet a nyertes pályázók száma! A helyi programok megvalósítását a pályázók 20 - 24 hónapra tervezhetik. A pályázatokat ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.-hez, mint közreműködő szervezethez lehet majd benyújtani. A kiírás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján és a közreműködő szervezet honlapján lesz elérhető várhatóan 2012 júniusában. A TÁMOP forrásból megvalósuló Tanoda programok vonatkozásában 3 pályázati felhívás jelenik meg, melyekre az egyesületek, egyházak, alapítványok, egyéb jogi személyiségű non-profit szervezetek pályázhatnak. A három pályázati kiírás tartalmában megegyezik, földrajzi lehatárolásban azonban eltér: Közép-magyarország, konvergencia régiók nem hátrányos helyzetű kistérségei,  illetve hátrányos helyzetű kistérségek.

A pályázatnak köszönhetően a projektek előkészítését; az együttműködésekhez; hálózatosodáshoz kapcsolódó feladatokat; a szociális hátrány kompenzálásával kapcsolatos tevékenységeket; fejlesztő, (egyéni) tanulást elősegítő, támogató, személyiségfejlesztő tevékenységeket lehet megvalósítani; emellett eszközök beszerzésére is lehetőség nyílik.

Az új TANODA program fontos újdonsága, hogy – a tanodák által évek óta kért módosítási javaslatnak eleget téve – bővül a bevont célcsoport, így alsó tagozatos tanulók is részt vehetnek a programban. Ezen kívül a tevékenységek hét közbeni megvalósulásának kritériuma mellett hétvégi foglalkozások megvalósítására is lehetőség nyílik. Szintén új elem, hogy célként jelenik meg a szorosabb együttműködés kialakítása a helyi iskola és a nemzetiségi önkormányzat között. Továbbá módosult a tanodák létrehozásának, működésének követelményeit tartalmazó TANODA programok minőségbiztosítási eszközrendszere.

A támogatások egymásra építésének érdekében a bírálat során előnyben részesülnek azon tanodák, amelyek vállalják azoknak a fiataloknak a programba történő bevonását, akik korábban tanodába jártak, vagy egyéb, a társadalmi felzárkózást elősegítő programokban, intézkedésekben (pl. Útravaló program) részt vettek. Azon tanodák is előnyt élveznek, amelyek vállalják, hogy felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók számára gyakorlati helyet biztosítanak, és/vagy önkénteseket vonnak be.

2012. április 25. és május 4. között került sor a pályázati útmutató társadalmi vitájára, amely keretében a potenciális pályázók megismerhették és véleményezhették az útmutató tartalmát. Összesen 8 szervezet észrevételezte a dokumentumot. A társadalmi vita során beérkezett észrevételek mindegyikét megvizsgálja az államtitkárság, és törekszik arra, hogy a véleményeket beépítse a megjelenő útmutatóba.

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Sajtóirodája)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés