Hirdetés
Újabb bölcsődefejlesztési pályázat indult
2018. október 04. csütörtök, 07:00

vargamihaly novakkatalin ovodaÚj önkormányzati bölcsődék és minibölcsődék létesítésére, valamint a meglévő férőhelyek bővítésére 4,5 milliárd forintos kerettel újabb pályázati felhívás jelent meg. A pályamunkákat március 18-ig lehet benyújtani az államkincstárhoz, de az idén november 30-ig beérkező dokumentációk elbírálása év végéig megtörténik, így jövő év januárjában a fejlesztéseket el lehet kezdeni.

Az új bölcsődefejlesztési pályázat hírét Budapesten, a Budagyöngye Bölcsőde és Korai Fejlesztőben tartott sajtótájékoztatón közölte a pénzügyminiszter, Varga Mihály múlt pénteken. A korábbi pályázatoknak köszönhetően hetven településen indultak bölcsődefejlesztések - emelte ki, hangsúlyozva, hogy az elmúlt nyolc évben bővültek a családtámogatásra elköltött források is. Míg 2010-ben erre GDP 3,5 százalékát, addig 2018-ban 4,7 százalékot fordítottak. Bíznak abban, mondta, hogy a gazdaság jó teljesítménye a következő években is lehetőséget ad a kormánynak ezekre a fejlesztésekre

Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormány célja egy rugalmas, többszereplős és a családok igényeihez jobban igazodó bölcsődei rendszer kialakítása. A kormány eddig bölcsődei és óvodai fejlesztésekre összesen 110 milliárd forintot költött, mondta, és arányaiban soha nem volt annyi férőhely, mint ma. A cél az, tette hozzá, hogy 2020-ra 60 ezer férőhely legyen a három év alatti gyermekeknek, hiszen azt látják, hogy a családok részéről van igény erre.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kisgyermeknevelők bérét az elmúlt években jelentősen emelte a kormány. Ez felsőfokú végzettségűek esetében átlagosan 63 százalékos, a középfokú végzettségűeknél pedig 44 százalékos emelést jelent. A béremelésnek már látszanak a hatásai, egyre több a magasan képzett bölcsődei szakember. Az idén bevezetett feladatalapú finanszírozásnak köszönhetően az önkormányzatoknak már nem ráfizetés bölcsődét működtetni – mondta Novák Katalin.

A II. kerület polgármestere, Láng Zsolt arról beszélt, hogy a kerületben évek óta emelkedik a gyermeklétszám. Ez szerinte jó visszajelzés, hogy az itt élők hisznek a jövőben, és jól érzik magukat a jelenben.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés