Hirdetés
Minden vidékfejlesztési pályázatot kiírtak a határidőig
2017. június 12. hétfő, 07:00

kis miklos zsolt01Hatvannyolc vidékfejlesztési pályázatot hirdettek meg összesen mintegy 1300 milliárd forint értékben március 31-ig - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén a múlt héten, ahol a Vidékfejlesztési program aktuális helyzetéről számolt be.

Harminc pályázatot véglegesen lezártak mintegy 823 milliárd forint meghirdetett keretösszeggel – vagy a forrásokhoz jutást, vagy a pályázati lehetőséget felfüggesztetté. A 68 pályázatból 29 van nyitva, mintegy 431 milliárd forintos keretösszeggel - emelte ki az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Kis Miklós Zsolt (képünkön). Vannak olyan pályázatok, amelyek március végén megjelentek ugyan, de még nincsenek nyitva, mivel általában 60 napos felkészülési időt adnak a pályázóknak a kérelem benyújtására. Ez 9 pályázat esetében áll fenn, mintegy 33 milliárd forint értékben.

Az államtitkár jelezte: átalakították a kifizető ügynökséget, a korábbi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) jogutódlással megszűnt, a feladatokat a Magyar Államkincstár vette át. A kifizető ügynökség fővárosi részlege továbbra is ugyanott végzi a munkáját, mint ahol korábban, de a Magyar Államkincstár szervezeti egységein belül, míg a korábbi MVH megyei kirendeltségei agrár- és vidékfejlesztési támogatási főosztályként beolvadtak a megyei kormányhivatalokba.

A rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forint forrásból mintegy 480 milliárd forint sorsa dőlt el, ezek kötelezettségvállalások és determinációval érintett korábbi pénzek, amelyek a keretösszeg mintegy 37 százalékát teszik ki. A kötelezettségvállalással érintett összeg a 480 milliárd forintból mintegy 336 milliárd forint. Sok támogatási kérelem van elbírálás alatt - mondta az államtitkár. Így például az agrár-környezetgazdálkodási program második körére vonatkozó pályázatok mintegy 40 milliárd forintos keretösszeggel, és az élelmiszeripari támogatás elbírálása is a végéhez közeledik - erre a jogcímre mintegy 274 milliárd forint igény érkezett be. Ebből az első szakaszban mintegy 126 milliárd forint a támogatási kérelem. Elbírálás alatt van a településképet befolyásoló épületek külső rekonstrukcióját segítő pályázat, amelyre több mint 76 milliárd forint igény érkezett be, illetve döntés várható az egyedi szennyvízkezelés első és második szakaszában benyújtott kérelmek esetében is. Ezek mellett a következő hónapban várható döntés a kertészeti pályázatok egy részére, továbbá az állattartó telepekre vonatkozó pályázatok egy részére is, eddig mintegy 100 ezer támogatási kérelmet nyújtottak be az igénylők.

A támogatói döntések a legfontosabb pályázatok esetében még a nyáron, szeptemberre megszületnek - ígérte az államtitkár. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a benyújtott pályázatok 90 százalékában szükséges volt a hiánypótlás. A nyitva álló pályázatok között példaként megemlítette az öntözésfejlesztést, amelynek a kerete mintegy 50 milliárd forint - eddig csak 14 milliárd forint igény érkezett. Emellett az ültetvénytelepítési jogcím is pályázható, aminek a kerete 19,3 milliárd forint, és itt is vannak még szabad források. A fiatal gazdák induló támogatása szintén nyitva lévő támogatás, amire mintegy 38 milliárd forint a keret, és folyamatos a benyújtási lehetőség. Eddig mintegy 41 milliárd forint igény érkezett – közölte. Hozzátette: a mezőgazdasági vállalkozások tevékenységbővítő – főleg a falusi turizmus terén alkalmazható – pályázata is nyitva áll még mintegy 36 milliárd forintos keretösszeggel.

Kis Miklós Zsolt kiemelte: az idei év végére mintegy 280-300 milliárd forintot fizethetnek ki a pályázóknak, az év végéig a kötelezettségvállalási terv mintegy 1100 milliárd forint, eddigi mintegy 500 milliárd forintot ért el a kötelezettségvállalás, amelyet mintegy további 600 milliárd forinttal növelnek.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés