Hirdetés
Helyi ingatlanadó értéknövekedés alapján PDF Nyomtatás E-mail
2012. május 17. csütörtök, 07:00

 

illetekFelkerült a kormány honlapjára az építési szabályokat módosító törvénytervezet, amely az értéknövekedési hozzájárulást is tartalmazza. A hozzájárulást akkor kell fizetni, ha az önkormányzat közpénzből megvalósult beruházása, illetve településrendezési döntése miatt növekszik egy ingatlan értéke. A hozzájárulás mértéke az értéknövekedés tíz százaléka lehet, bevezetéshez sokat kellene dolgozniuk az önkormányzatoknak.

A Belügyminisztérium úgy módosítaná az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt, hogy bevezetné az ingatlanadó egy formáját. A kormany.hu-n elérhető tervezetből kiderül, hogy az „értéknövekedési hozzájárulásból” befolyó források a településrendezési feladatok megvalósulását szolgálnák, azaz helyi közteher bevezetéséről lehet szó. A módosító hangsúlyozza, a tervet a kormány még nem tárgyalta, így az nem tekinthető a kabinet álláspontjának.

Az értéknövekedési hozzájárulást lényegében adóként fizetne meg a tulajdonos, de csak akkor, ha értékesíti ingatlanát – írja a napi.hu. A terv abból indul ki, hogy amennyiben a helyi építési szabályzatba olyan elem kerülne be, amely felértékeli az adott területet, az ott lévő ingatlanokat drágábban lehet értékesíteni. Ilyen lehet például a terület közpénzből történő csatornázása vagy a külterület lakóterületté minősítése.

A rendelet megalkotása előtt az önkormányzatnak el kell készítenie az ingatlanérték katasztert. További fontos feltétel, hogy az értéknövekedési hozzájárulás és a jelenleg is létező út-, közmű-, illetve parkolóépítési hozzájárulás, valamint a településrendezési szerződés jogintézménye egyszerre nem alkalmazható. Azért, hogy az önkormányzat értesüljön a tulajdonosváltásról, és hozzájusson az értéknövekedési hozzájáruláshoz, a fizetési kötelezettséget bevezetteti az ingatlan nyilvántartásba.

Csak a fejlesztő önkormányzatok fognak élni az értéknövekedési hozzájárulás kivetésével, a kormány nekik ad lehetőséget, hogy a fejlesztési költségek egy részét visszakapják, és azt újabb fejlesztésekre fordítsák. Az új teher elsősorban azokat érinti, akik üzleti céllal adnak-vesznek ingatlanokat - mondta Szaló Péter belügyminisztériumi helyettes államtitkár.

Debrecenben nem vezetik be az értéknövekedési hozzájárulást – mondta a Debrecen Televíziónak Kósa Lajos polgármester. Már most is úgy épít utat vagy csatornáz az önkormányzat, hogy a költségek egy részét a lakók fizetik: „a költségeket ráterheljük azokra, akiknek ténylegesen az ingatlanában értéknövekedés következik be, ez nekik a személyes érdekük. Ennek az az előnye, hogy megegyezéses alapon van.”

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Mint évek óta. Úgy gondolják, majd kigazdálkodjuk azt a pár %-os eltérítést, nek... Tovább...
 • Ez érdekes egyeztetés lesz a kormány és az önkormányzatok között. A kormány el a... Tovább...
 • Az ügyfelek részére nem lesz egyszerűbb a közigazgatási eljárás, sőt sokkal nehe... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők esetében már lezárultak - az idén sem kapnak bé... Tovább...
 • Tényleg, rájöttek, hogy nem kellene padlóra küldeni az önkormányzatoka t?! Ugyan... Tovább...
 • ...ismét egy vicckategóriás. A kolléga márc. 1-től átkerül az új helyre. Nadenin... Tovább...
 • ..olyan jó a hangzása mindennek! Tovább...
 • Tessék mondani, az önkormányzati dolgozókat mikor fogják emberszámba" venni? ...... Tovább...
 • Helyes! El kell venni mindent, amit egy önkormányzat megteremtett és amit a sajá... Tovább...
 • Ilyen kártékony ember kevés van széles hazánkban. Először a kamara kötelező pénz... Tovább...
 • Pótcselekvés. Minden kormányablakban legyen kormánytisztvis elő! Na ezt már nehe... Tovább...
 • Nekem is lenne ötletem a kamarai hozzájárulás megszüntetésérő l! Tovább...
 • Nesze neked rezsicsökkentés ! Valakinek állni kell a cehhet! Tovább...
 • Azt a 300 önkormányzatot kivéve már most is így van! Tovább...
 • ...ismét egy maszlagdumát" olvashatunk! Tovább...