Hirdetés
Megőrizte az önkormányzati alrendszert az új államháztartási törvény PDF Nyomtatás E-mail
2011. december 27. kedd, 08:00

 

koltsegvetesAz elkülönített állami pénzalapok, valamint a társadalombiztosítás alapjai a költségvetés központi alrendszerébe olvadnak az országgyűlés pénteki döntése értelmében. De az új államháztartási törvény meghagyja az önkormányzati alrendszert is. A polgármesterek a helyi költségvetési koncepciót november 30-áig nyújtják be a képviselő testületnek. Választási évben ez a határidő december 15-e.

Az 1992-ben hozott államháztartási törvény mára áttekinthetetlenné vált, továbbá az Alaptörvény is tartalmaz olyan szabályokat, amelyek új struktúrában felépülő törvényt igényelnek - idézi az elfogadott törvény indoklását a fidesz.hu. A korábbi szabályozott területek egy része kikerül az államháztartási alapszabályból, például nem esik szó benne a ppp-beruházások elszámolásáról és arról sem, hogy fedezet nélkül nem lehet közbeszerzést kiírni. Viszont generális szabály lesz az, hogy előirányzati fedezet nélkül semmilyen engedéllyel nem lehet kötelezettséget vállalni.

Az új államháztartási törvény keretjellegű, a részleteket kormányrendeletek fogják kibontani.

A költségvetés elkészítésének a menete a következő: március 31-éig meghatározza a kormány a gazdaság- és pénzügypolitika fő irányait, és rögzíti az egyenlegcélt. A fejezetek irányítói május 31-éig megtervezik a bevételeket és kiadásokat, majd július 31-éig egyeztetik ezeket az államháztartásért felelős miniszterrel. Az indoklás ezt úgy értékeli, hogy megszűnik a jelenlegi gyakorlat, amikor alulról építkezett a költségvetés-készítés.

A kormány a költségvetési törvényjavaslatot egyezteti a Költségvetési Tanáccsal, majd szeptember 30-áig az országgyűlés elé terjeszti, csatolva hozzá a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék véleményét. A fejezetek bevételi és kiadási főösszegeit november 30-áig határozatba foglalja az országgyűlés. A költségvetés végszavazásának határidejét a törvény továbbra sem rögzíti.

Külön fejezetet kap a költségvetésben a Nemzeti Földalap, az MFB-re bízott vagyon, a központi alrendszer adósságának a kezelése, és a más fejezetekbe nem sorolható bevételek és kiadások is.

A törvény rendelkezik költségvetési főfelügyelő és felügyelő kirendeléséről. A költségvetési főfelügyelő, felügyelő a gazdálkodás, a költségvetés politikával való összhangja és a takarékos, szabályszerű működés érdekében a kormányrendeleten meghatározott intézkedéseket tehet - áll a törvényben.

Az államháztartási törvényben a Nyugdíjbiztosítási Alapról szóló rész kimondja: ha annak tervezett éves bevétele kisebb a teljesítendő kifizetések összegénél, akkor a különbséget a központi költségvetés más fejezeti előirányzatából kell átutalni, kipótolva a kifizetendő összeget. A törvényszöveg kiegészül azzal is, hogy a központi költségvetés terhére történő tényleges kifizetésekre a költségvetési évben a tényleges költségvetési bevételek és kiadások alakulása függvényében kerülhet sor.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Remélem nem a főnökség megítélésére épül majd jórészt, mert akkor pofa szerint f... Tovább...
 • Nem csak ez a megye érdekes. A tavalyi évben a Komárom-Eszterg om Megyei Kormány... Tovább...
 • Tisztelt Felső vezetők ! Tekintettel arra, hogy kitolták a nyugdíjkorhatár t és ... Tovább...
 • sóhajt Tovább...
 • A legtöbb ügyfélnek egy kérelem vagy egyszerű nyomtatvány kitöltése is problémát... Tovább...
 • ... jól haladok a fényevéssel- ajánlom u.ezt a nagyjainknak is! Tovább...
 • Hihetetlen!5 Ciklus húztam le becsülettel. Ha nem nyerek a választáson semmire s... Tovább...
 • Az ASZA gépekkel, hálózattal nem kellene valamit kezdeni??!!!!! Tovább...
 • Miért van megint olyan érzésem, hogy az önkormányzatok érdekérvényesít ő képessé... Tovább...
 • Azt nem kellene elfelejteni, hogy a szociális kiadások egy része az államnál lan... Tovább...
 • Hát ez a feladat finanszírozás magyar módra ! Tovább...
 • Üdvözlet! Haladunk szépen sorban! A társadalmi megbízással dolgozó polginak miér... Tovább...
 • Üdvözlet! 75%-os finanszírozás mellett mit várnak a kistelepülésektől? Majd amik... Tovább...
 • Eddig is megoldottuk a hivatalban, sőt elvették a munkát jelszóval a járások, de... Tovább...
 • Látszik,hogy Lázár úrnak lövése sincs a közigazgatásról , különben nem beszélne ... Tovább...