Hirdetés
Megőrizte az önkormányzati alrendszert az új államháztartási törvény PDF Nyomtatás E-mail
2011. december 27. kedd, 07:00

 

koltsegvetesAz elkülönített állami pénzalapok, valamint a társadalombiztosítás alapjai a költségvetés központi alrendszerébe olvadnak az országgyűlés pénteki döntése értelmében. De az új államháztartási törvény meghagyja az önkormányzati alrendszert is. A polgármesterek a helyi költségvetési koncepciót november 30-áig nyújtják be a képviselő testületnek. Választási évben ez a határidő december 15-e.

Az 1992-ben hozott államháztartási törvény mára áttekinthetetlenné vált, továbbá az Alaptörvény is tartalmaz olyan szabályokat, amelyek új struktúrában felépülő törvényt igényelnek - idézi az elfogadott törvény indoklását a fidesz.hu. A korábbi szabályozott területek egy része kikerül az államháztartási alapszabályból, például nem esik szó benne a ppp-beruházások elszámolásáról és arról sem, hogy fedezet nélkül nem lehet közbeszerzést kiírni. Viszont generális szabály lesz az, hogy előirányzati fedezet nélkül semmilyen engedéllyel nem lehet kötelezettséget vállalni.

Az új államháztartási törvény keretjellegű, a részleteket kormányrendeletek fogják kibontani.

A költségvetés elkészítésének a menete a következő: március 31-éig meghatározza a kormány a gazdaság- és pénzügypolitika fő irányait, és rögzíti az egyenlegcélt. A fejezetek irányítói május 31-éig megtervezik a bevételeket és kiadásokat, majd július 31-éig egyeztetik ezeket az államháztartásért felelős miniszterrel. Az indoklás ezt úgy értékeli, hogy megszűnik a jelenlegi gyakorlat, amikor alulról építkezett a költségvetés-készítés.

A kormány a költségvetési törvényjavaslatot egyezteti a Költségvetési Tanáccsal, majd szeptember 30-áig az országgyűlés elé terjeszti, csatolva hozzá a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék véleményét. A fejezetek bevételi és kiadási főösszegeit november 30-áig határozatba foglalja az országgyűlés. A költségvetés végszavazásának határidejét a törvény továbbra sem rögzíti.

Külön fejezetet kap a költségvetésben a Nemzeti Földalap, az MFB-re bízott vagyon, a központi alrendszer adósságának a kezelése, és a más fejezetekbe nem sorolható bevételek és kiadások is.

A törvény rendelkezik költségvetési főfelügyelő és felügyelő kirendeléséről. A költségvetési főfelügyelő, felügyelő a gazdálkodás, a költségvetés politikával való összhangja és a takarékos, szabályszerű működés érdekében a kormányrendeleten meghatározott intézkedéseket tehet - áll a törvényben.

Az államháztartási törvényben a Nyugdíjbiztosítási Alapról szóló rész kimondja: ha annak tervezett éves bevétele kisebb a teljesítendő kifizetések összegénél, akkor a különbséget a központi költségvetés más fejezeti előirányzatából kell átutalni, kipótolva a kifizetendő összeget. A törvényszöveg kiegészül azzal is, hogy a központi költségvetés terhére történő tényleges kifizetésekre a költségvetési évben a tényleges költségvetési bevételek és kiadások alakulása függvényében kerülhet sor.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Valljuk be őszintén: a polgármesteri hivatalok meglennének a Kormányhivatalo k n... Tovább...
 • Röhejes ez a "nagylelkű" fizetésemelés... 173 ezer bruttóról csökkentették 75 ez... Tovább...
 • Államkincstár?? ? Nemhogy segít, hanem akadályoz.....j a, meg büntet... Tovább...
 • Kiváló duma, hogy az elektronikus megoldásokat alkalmazzuk, de amíg olyan számít... Tovább...
 • Miért is csodálkozom. Két és fél hónapja nincs iskola, óvoda, miért maradjanak a... Tovább...
 • Ezt Jól kitalálták! Tovább...
 • bravó!!!!!!!!!! !!!!! Tovább...
 • a bürokrácia csökkenés = további növekedése a bürokráciának,s ajnos eddig ezt ta... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókat miért nem kérdezték meg? Tovább...
 • Semmilyen formában nem értek egyet a nyugdíjasok tovább foglalkoztatásá ban addi... Tovább...
 • De jó! Akkor a "technikai költségek finanszírozása" címszó alatt végre lesz bére... Tovább...
 • Hát nem ez volt a cél? Tovább...
 • Mosonmagyaróvár on is átadták a KAB-ot, épp a múlt héten. Tovább...
 • T Kétkedő! És mindezt azért, hogy a Balatonról hazafelé igyekvők is nyitva talál... Tovább...
 • Én csak azt nem értem, ha az ország jobban teljesít, akkor ezt mi miért nem érez... Tovább...