Hirdetés
Március 1-ig kérhetik az önkormányzatok a színházak közös működtetését PDF Nyomtatás E-mail
2020. január 15. szerda, 08:00

szinh1Átlátható működési modellt, kristálytiszta, kiszámítható helyzetet és felelősségi viszonyokat teremt a kulturális törvény a színházak fenntartásában. Az önkormányzatok ezután is szabadon dönthetnek, hogy önként vállalt feladatként fenntartanak-e saját színházat vagy sem, és ha igen, azt csak önkormányzati vagy vegyes (állami és önkormányzati) fenntartásban kívánják-e működtetni. Ez teljesen tiszta helyzetet teremt: a színház működéséért a fenntartó a felelős. Önkormányzati színház önkormányzati pénzből, állami színház állami pénzből, vegyes fenntartású színház állami és önkormányzati forrásból fog működni.

Az önkormányzatok március 1-ig kérhetik a kormánytól, a vegyes működtetésű (önkormányzati és állami támogatásból) működtetésű színházak fenntartását, azt követően kerül sor a megállapodások megkötésére és a 2020. évre szóló állami támogatás összegének megállapítására. Ennek megfelelően a megállapodások megkötéséig a 2020. évre szóló színházművészeti felosztási szabályzat jelenleg 0 Ft-os állami támogatást tartalmaz az önkormányzati színházakra. Az önkormányzatokkal való megállapodás után az állami támogatások összege vegyes fenntartású színház esetén értelemszerűen módosul.

A Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény (3. számú melléklet I. 13. e) bekezdés) rögzíti a nem állami fenntartású nemzeti és kiemelt minősítésű előadó-művészeti szervezetek központi költségvetési támogatásának évi keretösszegeit, a szervezetenként megállapított támogatás éves összegét a kultúráért felelős miniszter állapítja meg.

A Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról szóló 2019. évi CXXIV. számú törvény 2019. december 19-én lépett hatályba, amely módosítja – többek közt – a nem állami fenntartású színházakra vonatkozó rendelkezéseket.

2019. december 19-től a színházak működéséért a fenntartó felelős. Az önkormányzati fenntartású színház működtetéséhez szükséges forrásokat az önkormányzat saját költségvetéséből kell biztosítsa, ennek értelmében az önkormányzati fenntartású színház nem jogosult automatikusan állami támogatásra. Amennyiben az önkormányzat, a fenntartásában lévő színház részére a működéséhez szükséges forrásokat teljes körűen nem tudja vagy nem kívánja biztosítani, a Kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő a Kormány által rendeletben meghatározott időpontig. Erre való tekintettel a 2020. évre vonatkozó színházi Felosztási Szabályzat nulla forintos támogatási összegeket tartalmaz. Az önkormányzati fenntartású színházak éves támogatása a közös működtetetési megállapodás után lesz elérhető.

Magyarország központi költségvetése eddig is nagyvonalú és egyre emelkedő támogatást nyújtott a kulturális intézményeknek, különösen a színházaknak. Az új törvényi szabályozás célja, hogy a közpénzeket átláthatóan használják fel, és teljesen világos felelősségi viszonyok társuljanak hozzá.

Az új törvényi szabályozás semmilyen módon nem változtat az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatain, sem a kultúrában, sem más területen. Színházat önként vállalt feladataként fenntarthat egy önkormányzat, vagy fenntarthat az állam, de lehet vegyes – önkormányzati és állami – fenntartású és finanszírozású is, és ennek megfelelően alakulnak a fenntartói jogok is.

Az önkormányzati fenntartású színház működtetéséhez szükséges forrásokat az önkormányzat a saját költségvetéséből biztosítja. Amennyiben az önkormányzat az önkormányzati fenntartású színház részére a működéséhez szükséges forrásokat teljes körűen nem tudja, vagy nem kívánja biztosítani, úgy az önkormányzat a Kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő. Ebben az esetben a közös működtetésről a miniszter és az önkormányzat megállapodást köthet. A vegyes működtetés keretében az állam kiszámíthatóbb módon, tervezhetően nyújt támogatást és biztosítja a színház munkatársainak bérfejlesztését.

Az állami és vegyes fenntartású színházak, ahogy eddig, ezután is kiszámítható pénzügyi támogatásokra számíthatnak, amelyet megállapodásban rögzítenek majd. A megállapodás garanciát ad a vegyes működtetésű színházak művészeti szabadságára is.

(EMMI)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Persze megint a pestiek járnak jól. Nem sajnálom tőlük, de vidéken is ugyanannyi... Tovább...
 • "Átlagosan 18 százalékos emeléssel számolhatnak az érintettek, a bérnövekedés mé... Tovább...
 • A köztisztviselők illetmény alapja - 38.650.-Ft - mely alapján számolják ki a mu... Tovább...
 • Remek! A minimálbérhez képest más nem is változott..... Tovább...
 • Kár, hogy csak az önkormányzatokn ál vezették be. Tovább...
 • Az ASP rendszer nem könnyíti, inkább jelentősen nehezíti a köztisztviselők munká... Tovább...
 • Jobban jártunk volna, ha az illetményalapot emelik fel. Teljesen jó volt a koráb... Tovább...
 • Az önkormányzat hivatala alkalmaz, mint köztisztviselőt , akkor mi köze is van a... Tovább...
 • Uraim! Nem kellene már valamit lépniük ez ügyben? Szégyen, hogy ennyire becsülik... Tovább...
 • Uraim! Nem kellene már valamit lépniük ez ügyben? Szégyen, hogy ennyire becsülik... Tovább...
 • Az Önkormányzati köztisztviselők 2007 óta nem kaptak béremelést a munkájukért !!... Tovább...
 • Miért van ez a megkülönböztetés??? 2007 óta az Önkormányzati köztisztviselők nem... Tovább...
 • Arról miért nem beszélünk, hogy a "kiemelt" megyék már most is 30-35%-kal magasa... Tovább...
 • Nem elég, hogy a valamikor (2010. előtt) egységes tisztviselői kart is szétrombo... Tovább...
 • Az előttem szóló "Városi", szerintem nem tudja igazán, hogy miről beszél... de b... Tovább...