Hirdetés
Jubileumi év előtt tettre kész az ÁSZ PDF Nyomtatás E-mail
2019. december 30. hétfő, 08:00

domokos laszloAz Állami Számvevőszék célja, hogy mindenhova eljusson, és feltárja a kockázatokat – olvasható a számvevőszék honlapján vasárnap közzétett összegzésben, melyben a szervezet elnöke tekint vissza a 2019-es évre.

Az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László kiemelte, hogy ellenőrzéseikkel, elemzéseikkel és javaslataikkal hozzájárultak a közpénzügyek fejlesztéséhez 2019-ben. Szükségesnek nevezte az egészségügy finanszírozásának és az ellátórendszer struktúrájának átalakítását. Azt is kijelentette, hogy a közszféra belső ellenőrzése változásért kiált.

A 2018-as 806-ról idén több mint 60 százalékkal, 1337-re növelte az ellenőrzött szervezetek számát az ÁSZ – ismertette évértékelésében. Az idén lezárt ellenőrzések az önkormányzatoknál azt mutatják, hogy gazdálkodásuk összességében stabil, nem áll fenn az újbóli eladósodás kockázata. A következő években mind a 3200 települési önkormányzathoz szeretnének eljutni a pénzügyi monitoring módszerével végzett ellenőrzéseikkel.

Az ÁSZ látja a finanszírozási és strukturális problémákat az egészségügyben – váltott témát –, ugyanakkor meggyőződése szerint az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez, illetve az ellátás minőségének javításához „szabályszerűen, átláthatóan, elszámoltathatóan és célszerűen gazdálkodó kórházakra, illetve szakellátó intézményekre van szükség”. Az ÁSZ 2019-es elemzése is rámutatott, hogy az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása a jelenlegi formájában nem fenntartható, továbbá az ellátórendszer struktúrája is átalakításra szorul – emlékeztetett.

Kitért arra is, hogy a 2018-as 17-tel szemben 2019-ben 32 elemzést tettek közzé. Legfrissebb, a közszféra belső ellenőrzését értékelő, december 30-tól elérhető elemzésükről szólva azt írta: „a tapasztalataink lesújtóak, a közszféra belső ellenőrzése változásért kiált”. Elemzésük arra a következtetésre jutott, hogy a közszféra belső ellenőrzése jelenlegi formájában nem tölti be funkcióját, indokolt a teljes rendszer felülvizsgálata.

Domokos László szerint a magyar gazdaság fenntartható kifehérítése a korrupció elleni rendszerszintű fellépést támasztja alá. Úgy fogalmazott: „A stabil áfabevétel a fenntartható kifehérítés és a fenntartható gazdasági növekedés kulcsa. A munkát terhelő adók, így a személyi jövedelemadó fokozatos csökkentése viszont alapvetően versenyképességi kérdés.”

Megemlékezett az Állami Számvevőszék 150 éves jubileumáról is. Hangsúlyozta, hogy a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez érdekes egyeztetés lesz a kormány és az önkormányzatok között. A kormány el a... Tovább...
 • Az ügyfelek részére nem lesz egyszerűbb a közigazgatási eljárás, sőt sokkal nehe... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők esetében már lezárultak - az idén sem kapnak bé... Tovább...
 • Tényleg, rájöttek, hogy nem kellene padlóra küldeni az önkormányzatoka t?! Ugyan... Tovább...
 • ...ismét egy vicckategóriás. A kolléga márc. 1-től átkerül az új helyre. Nadenin... Tovább...
 • ..olyan jó a hangzása mindennek! Tovább...
 • Tessék mondani, az önkormányzati dolgozókat mikor fogják emberszámba" venni? ...... Tovább...
 • Helyes! El kell venni mindent, amit egy önkormányzat megteremtett és amit a sajá... Tovább...
 • Ilyen kártékony ember kevés van széles hazánkban. Először a kamara kötelező pénz... Tovább...
 • Pótcselekvés. Minden kormányablakban legyen kormánytisztvis elő! Na ezt már nehe... Tovább...
 • Nekem is lenne ötletem a kamarai hozzájárulás megszüntetésérő l! Tovább...
 • Nesze neked rezsicsökkentés ! Valakinek állni kell a cehhet! Tovább...
 • Azt a 300 önkormányzatot kivéve már most is így van! Tovább...
 • ...ismét egy maszlagdumát" olvashatunk! Tovább...
 • Ez az önkormányzatok teljes kivéreztetését, pénzügyi padlóra küldését jelenti. E... Tovább...