Hirdetés
Községek gazdálkodását ellenőrizte a számvevőszék PDF Nyomtatás E-mail
2019. december 16. hétfő, 08:00

allami szamvevoszekAz önállóan gazdálkodó községi önkormányzatok pénzügyi egyensúlya fenntartható, rendszerszintű beavatkozást nem igényel, egyes településeken ugyanakkor tárt fel egyedi kockázatokat az Állami Számvevőszék.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke, Warvasovszky Tihamér tájékoztatta a sajtót arról a vizsgálatról, amelynek keretében 220 önálló polgármesteri hivatallal rendelkező község 2016-2017. évi gazdálkodását ellenőrizték. Elmondta, hogy az ÁSZ az úgynevezett Ökomer rendszer keretében folyamatosan értékeli az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyát, vagyongazdálkodását, valamint az eladósodás kockázatát a Magyar Államkincstárnál fellelhető beszámolók és mérlegjelentések alapján. Ennek alapján korábban már megtörtént 132 nagyközség és 322 város ellenőrzése a gazdálkodási kockázatok kiszűrése érdekében – emlékeztetett.

A települések közül 12 gazdálkodása elégtelen, 43-nak kettes osztályzatot adnának, 165 viszont legalább hármasra vagy annál jobb eredménnyel „vizsgázott” – közölte az ÁSZ főtitkára, Holman Magdolna. A 12 elégtelenre értékelt településnél fennáll az adósságrendezési eljárás megindításának kockázata, ezért azonnali lépések szükségesek a likviditás megőrzése érdekében, a kettesre értékelt községek pedig a bevételeket meghaladó mértékben költöttek. A többieknél összességében megállapítható, hogy pénzügyi egyensúlyuk rendkívüli beavatkozás nélkül fenntartható, az eladósodás kockázata nem áll fenn. Az önkormányzati vagyon értékének megőrzése garantált, és növekszik a beruházási aktivitásuk is. Az általános megállapításokon túl az ÁSZ levélben értesítette az érintett önkormányzatokat az egyéni kockázatokról.

Az ÁSZ kommunikációs osztályvezetője, Horváth Bálint hangsúlyozta, hogy a számvevőszék ellenőrizni akarja mind a 3200 önkormányzat gazdálkodását, annak érdekében, hogy az állam által végrehajtott adósságkonszolidáció után megelőzze a települések újbóli eladósodását. Emlékeztetett arra, hogy a 2012-ben elindított adósságkonszolidáció keretében mintegy 1400 milliárd forintot költött el az állam, majd az Országgyűlés új feladatfinanszírozási rendszert vezetett be az önkormányzatoknak. Az is elhangzott, hogy a most ellenőrzött 220 településen 628 ezer ember él. A bevételeik meghaladják a 141 milliárd forintot, az eszközállományuk értéke pedig 517 milliárd forint volt 2017-ben.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

  • Ez érdekes egyeztetés lesz a kormány és az önkormányzatok között. A kormány el a... Tovább...
  • Az ügyfelek részére nem lesz egyszerűbb a közigazgatási eljárás, sőt sokkal nehe... Tovább...
  • Az önkormányzati köztisztviselők esetében már lezárultak - az idén sem kapnak bé... Tovább...
  • Tényleg, rájöttek, hogy nem kellene padlóra küldeni az önkormányzatoka t?! Ugyan... Tovább...
  • ...ismét egy vicckategóriás. A kolléga márc. 1-től átkerül az új helyre. Nadenin... Tovább...
  • ..olyan jó a hangzása mindennek! Tovább...
  • Tessék mondani, az önkormányzati dolgozókat mikor fogják emberszámba" venni? ...... Tovább...
  • Helyes! El kell venni mindent, amit egy önkormányzat megteremtett és amit a sajá... Tovább...
  • Ilyen kártékony ember kevés van széles hazánkban. Először a kamara kötelező pénz... Tovább...
  • Pótcselekvés. Minden kormányablakban legyen kormánytisztvis elő! Na ezt már nehe... Tovább...
  • Nekem is lenne ötletem a kamarai hozzájárulás megszüntetésérő l! Tovább...
  • Nesze neked rezsicsökkentés ! Valakinek állni kell a cehhet! Tovább...
  • Azt a 300 önkormányzatot kivéve már most is így van! Tovább...
  • ...ismét egy maszlagdumát" olvashatunk! Tovább...
  • Ez az önkormányzatok teljes kivéreztetését, pénzügyi padlóra küldését jelenti. E... Tovább...