Hirdetés
Leltár nélkül veszélyben volt a nemzeti vagyon PDF Nyomtatás E-mail
2019. október 22. kedd, 07:00

vizsgAz Állami Számvevőszék szerint csak a leltárral volt gond a ferencvárosi és a terézvárosi vagyonkezelőnél, így nem volt biztosítva a nemzeti vagyon megóvása.

Lezárult négy fővárosi kerületi önkormányzati társaság ellenőrzése: a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt., a FEV IX. Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt., illetve a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, az Óbudai Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. elszámolásai viszont összhangban voltak a jogszabályi előírásokkal - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A számvevők megállapítása szerint a ferencvárosi vagyonkezelő (FEV) gazdálkodása nem volt szabályszerű, mert számviteli beszámolóit 2015-2017 közötti időszakban nem támasztotta alá leltárral, beszámolója nem így volt megalapozott, megsértette a valódiság elvét, működésének elszámoltathatósága, átláthatósága, a nemzeti vagyon megóvása pedig nem volt biztosított. A 2018-ban 1,8 milliárd forintos bevételt elkönyvelő FEV vezérigazgató-helyettese 2014-2018 között Martos Dániel volt, akiről a 444.hu korábban gyakran cikkezett.

"Az elmúlt években a FEV IX. vezérigazgató-helyetteseként ő felelt a parkolási rendszerért, amiről kiderült, hogy ezer sebből vérzik. Kamu parkolójegyeket adtak ki az automaták, a bevételek nevetséges töredéke landolt a kerület kasszájában, különös körülmények között kiiktatták a távfelügyeletet, és feketén dolgoztatták a parkolóőröket, akik közül egyesek munka közben az utcán drogot árultak" - írta a 444.hu. Mélyen érintett a lakásügyben, aminek a lényege az volt, hogy ferencvárosi politikusok, rokonaik és barátaik sorban költöztek be közpénzből felújított értékes önkormányzati lakásokba. Az ingatlanok sorsáról a cikk szerint Martos Dánielék döntöttek. Új polgármestere van már Ferencvárosnak, hiszen Baranyi Krisztina, az egyesült ellenzék támogatását élvező független jelölt legyőzte a kerületet 2010 óta irányító fideszes Bácskai Jánost.

Az ÁSZ a terézvárosi vagyonkezelőről is azt állapította meg, hogy a társaság vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, mert a számviteli beszámoló mérlegét leltárral nem támasztotta alá, illetve nem győződött meg a mérlegbe került tételek valódiságáról. A terézvárosi vagyon kezelő 2018-ban 2,9 milliárd bevételt ért el, vezérigazgatója pedig Járási László. "Gyanúsan drága lakásfelújítások és játszóterek költségvetését titkolják Terézvárosban" - írta a 24.hu. A cikk szerint a túlárazás a vagyonkezelő működési rendszerébe van kódolva, így jogilag nehezen támadható. Itt is új polgármester van, a fideszes Hassay Zsófiát a momentumos Soproni Tamás váltotta.

A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vagyongazdálkodása sem voltszabályszerű, a 2015 -2017. évi számviteli beszámolók mérlegeit nem támasztotta alá leltárral, ezért az éves beszámolók nem voltak megalapozottak - összegezte megállapításait az ÁSZ. Az angyalföldi ingatlangazdálkodó cég 2018-ban 2,7 milliárd forintos bevételt ért el. Itt nem voltak botrányok, a polgármester is a régi maradt.

(Napi.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Kezdik visszaadni azokat a feladatokat, amit néhány éve központosította k? Tovább...
 • Nem kell ide létszámstop, a közigazgatásban dolgozó tisztviselők folyamatosan mo... Tovább...
 • Ez hányadik átszabás 2010. óta? A sokadik, mert nem működik a rendszer. Miért ne... Tovább...
 • Ha a párbeszéd híve lenne, már régóta intézkednie kellett volna a szociális terü... Tovább...
 • Nehogy már a szülő vagy az óvodapedagógus - aki ismeri a gyereket tetőtől talpig... Tovább...
 • Ez csak szöveg az állam részéről - a költségvetési törvényben 2020-ban is (mint ... Tovább...
 • Én a bérpapíromon még mindig nem látok több fizetséget. A 20%-os "béremelésük" p... Tovább...
 • Valaki felhomályosítha tna már a kormány oldalról, hogy a hivatali dolgozók miér... Tovább...
 • A 38.650,-os illetményalapot kellene emelni, hogy jelentsen is valamit a béremel... Tovább...
 • Azonnali, legalább 50%-os béremelést az önkormányzati köztisztviselők nek!!! Az ... Tovább...
 • "A rendszerváltás egyik legfontosabb és talán az egyik legsikeresebb vívmánya az... Tovább...
 • Furcsa hogy ezek a polgármesterek megússzák a börtönt.egy kis pénzbünti aztán jó... Tovább...
 • Szociális ágazat - elfelejtett ágazat. Persze elfelejtett ágazat még a közgyűjte... Tovább...
 • A magyar minimálbér még itt Kelet-Európában is kevés, már a románok is leelőznek... Tovább...
 • A magyar falu legnagyobb problémái - nincs munkahely, nincs a helyi lakosság igé... Tovább...