Hirdetés
Idén is komoly támogatást kaptak az önkormányzatok PDF Nyomtatás E-mail
2019. október 14. hétfő, 06:00

pogacsastibor02Ebben az évben 10 milliárd forintot fordított a Belügyminisztérium az önkormányzatok fejlesztésére, ötmilliárdot tüzelőanyag-támogatásra és 10 milliárd forintot az önkormányzatoknál foglalkoztatottak bérkiegészítésére.

Ezt a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor (képünkön) mondta a múlt héten, budapesti sajtótájékoztatóján. A BM idén az önkormányzati hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetményének emeléséhez 10 milliárd forintot adott – közölte –, összesen 1086 önkormányzatnak. Ez az önkormányzati tisztviselők esetében 20 százalékos béremelést tett lehetővé.

A tárca 2011 óta működteti a szociálistüzelőanyag-támogatás pályázati rendszerét – folytatta –, ezzel segítve az ötezer lakosnál kisebb településeken élőket. Az idei, ötmilliárd forint keretösszegű pályázaton 2358 település nyert vissza nem térítendő támogatást keménylombos és lágylombos tűzifa, illetve barnakőszén vásárlására. A pályázatot ebben az évben korán kiírták, ezért korábban is tudtak eredményt hirdetni, így a nyertes önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy decemberig eljuttassák a tüzelőanyagot a rászorulóknak. Felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzatoknak helyi rendeletben kellett szabályozniuk a jogosultak körét, a felhasználás módját.

Idén 614 önkormányzat nyert a BM fejlesztési pályázatán, összesen 10,1 milliárd forint értékben. Az önkormányzatok kötelező feladatot ellátó intézmények fejlesztésére, felújítására, sportlétesítmény-fejlesztésre és belterületi utak, hidak és járdák felújítására pályázhattak. A legnépszerűbb pályázati cél a belterületi utak, hidak, járdák felújítása volt. Az államtitkár szerint a pályázat azért népszerű az önkormányzatok körében, mert egyszerű az eljárás, egyszerűbb az elszámolás, és a támogatás kisebb felújításokra is felhasználható, ezekre az önkormányzatoknak egy évük van.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #4 Vidéki 2019-10-20 12:19
Ez csak szöveg az állam részéről - a költségvetési törvényben 2020-ban is (mint 2008-ban)38.650 .-Ft a köztisztviselői illetményalap! 12. éve ugyanaz az összeg, közben még elvették a 13. havi fizetést, a ruhapénzt is. A köztisztviselők egyre szegényebbek lesznek!Minimum 60.000.-Ft-os illetményalapra lenne szükség 2020-tól!
Idézet
 
 
+9 #3 Irodista 2019-10-15 11:27
Én a bérpapíromon még mindig nem látok több fizetséget. A 20%-os "béremelésük" pont arra volt elég, hogy a bérminimumhoz való kiegészítés a bérlapon már nem 30.000 forint, hanem "csak" 20.000. (Pontos adatot most nem tudok, de kb. ilyen az arány.) De amit kézhez kapok egy forinttal sem több.
És még elvárják, hogy teljes meggyőződéssel dolgozzak, mikor a városban a közhangulat meg olyan, hogy utálják a köztisztviselőt , mert azt hiszik milyen marha jól keresünk és csak a lábunkat lógatjuk.
Se erkölcsi, se pénzbeli megbecsülés nincs, de elvárják, hogy vágjak jó képet az ügyfélnek. A napi 8 óra helyett meg dolgozzak 12-t vagy többet (persze ezt már "önszorgalomból " mert nincs kifizetve), vigyem haza a munkát, mert vannak határidők amit muszáj betartani különben vissza kell fizetni az illetéket. És ez után csodálkozik valaki, hogy nem jön senki a hivatalba dolgozni.
Idézet
 
 
+8 #2 rabszolga 2019-10-15 09:27
Valaki felhomályosítha tna már a kormány oldalról, hogy a hivatali dolgozók miért is lettek mostoha gyerekek!!??? Miért nincs rendbetéve a az illetményalapun k cirka 12 év óta?? Miért kell minimálbéren még most is dolgoznunk, miközben szoros határidőkhöz, bevezetett ASP könyveléshez, ASP vizsgákhoz stb.vagyunk kötve? Minden más szféra bére rendeződni láccik", a miénk pedig egyenlő a nullával. Jah ...eltérítés, kapja aki kapja, aki meg az nem.
Idézet
 
 
+9 #1 Anno2 2019-10-14 15:41
A 38.650,-os illetményalapot kellene emelni, hogy jelentsen is valamit a béremelés, mert a garantált bérminimumot kell kiegészíteni egy kb. 30 éves jogviszonnyal rendelkező esetében is. Tehát ott vannak, ahol a part szakad.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez hányadik átszabás 2010. óta? A sokadik, mert nem működik a rendszer. Miért ne... Tovább...
 • Ha a párbeszéd híve lenne, már régóta intézkednie kellett volna a szociális terü... Tovább...
 • Nehogy már a szülő vagy az óvodapedagógus - aki ismeri a gyereket tetőtől talpig... Tovább...
 • Ez csak szöveg az állam részéről - a költségvetési törvényben 2020-ban is (mint ... Tovább...
 • Én a bérpapíromon még mindig nem látok több fizetséget. A 20%-os "béremelésük" p... Tovább...
 • Valaki felhomályosítha tna már a kormány oldalról, hogy a hivatali dolgozók miér... Tovább...
 • A 38.650,-os illetményalapot kellene emelni, hogy jelentsen is valamit a béremel... Tovább...
 • Azonnali, legalább 50%-os béremelést az önkormányzati köztisztviselők nek!!! Az ... Tovább...
 • "A rendszerváltás egyik legfontosabb és talán az egyik legsikeresebb vívmánya az... Tovább...
 • Furcsa hogy ezek a polgármesterek megússzák a börtönt.egy kis pénzbünti aztán jó... Tovább...
 • Szociális ágazat - elfelejtett ágazat. Persze elfelejtett ágazat még a közgyűjte... Tovább...
 • A magyar minimálbér még itt Kelet-Európában is kevés, már a románok is leelőznek... Tovább...
 • A magyar falu legnagyobb problémái - nincs munkahely, nincs a helyi lakosság igé... Tovább...
 • A közfoglalkoztat ásban érettségivel és esetleg felsőfokú képesítéssel rendelkez... Tovább...
 • Akkor gondoljunk egy kicsit a szakképzettségg el rendelkező közfoglalkoztat otta... Tovább...