Hirdetés
Súlyos hibákat tárt fel az ÁSZ az önkormányzatnál PDF Nyomtatás E-mail
2019. május 31. péntek, 07:00

allami szamvevoszekMivel az önkormányzatnál a törvényes gazdálkodás alapvető feltételei nincsenek biztosítva, az Állami Számvevőszék kezdeményezte Ópályi Község Önkormányzata államháztartásból származó támogatásai folyósításának felfüggesztését.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte Ópályi Község Önkormányzata integritás- és belső kontrollrendszere ellenőrzését, és megállapították, hogy az önkormányzata belső kontrollrendszerének működtetése nem volt szabályszerű, ezáltal a közpénzekkel, a nemzeti vagyonnal való elszámoltatható, felelős gazdálkodást nem biztosították. Az integritás kontrollrendszert nem működtették, így nem biztosították az integritástudatos működést.

Az ópályi önkormányzat 2017-ben 1,1 milliárd forint költségvetési bevételt ért el, és mintegy 0,9 milliárd forint költségvetési kiadást teljesített. Az ÁSZ a 2017. évre, illetve 2018-ban az éves költségvetési beszámoló jóváhagyásáig tartó időszakra vonatkozóan ellenőrizte az önkormányzat és a gazdálkodási feladatokat ellátó hivatala belső kontrollrendszerének kialakítását és működtetését, valamint az integritáskontrollok kiépítettségét és a teljesítmény-ellenőrzés feltételeit. A most befejezett ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy az önkormányzat belső kontrollrendszere biztosította-e a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő elszámoltatható, átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit.

Az ÁSZ közleményében kifejti, hogy az ellenőrzése során megállapították, az önkormányzat belső kontrollrendszerének működtetése nem volt szabályszerű, mivel a jegyző által készített Szervezeti és Működési Szabályzat nem tartalmazta a szervezeti ábrát, továbbá a képviselő-testület nem fogadta el a gazdasági programot.

A hivatásetikai alapelvek részletes tartalmát a képviselő-testület nem állapította meg, a jegyző integrált kockázatkezelési szabályzatot nem készített, illetve a szervezeti integritást sértő események eljárásrendjét nem szabályozta, így nem biztosította a szabályszerű működés követelményeinek érvényesülését. A jegyző a teljesítménymérés feltételeit nem alakította ki, ezáltal nem biztosította a szabályszerű, hatékony, gazdaságos és eredményes közpénzfelhasználást.

A jegyző a gazdálkodás részletes rendjét szabályozta, a gazdálkodási jogkörök gyakorlása azonban nem volt szabályszerű. A pénzügyi-számviteli szabályozás sem volt szabályszerű, mivel a polgármester az önkormányzat számlarendjének elkészítéséről nem gondoskodott, továbbá a jegyző a számviteli politikát nem a jogszabályi előírások szerinti tartalommal készítette el, ezáltal pedig nem biztosította az elszámoltathatóságot.

A jegyző az államháztartás információs rendszerébe történő adatszolgáltatási kötelezettségének nem tett eleget, ennél fogva nem biztosította a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodást. A jegyző a belső ellenőrzést nem szabályszerűen működtette, a szervezeti célok megvalósításának nyomon követését nem biztosította. Az éves ellenőrzési tervet nem hagyta jóvá, valamint a belső ellenőrzésekről nem vezetett nyilvántartást.

A belső kontrollrendszer működtetése során feltárt hiányosságok és szabálytalanságok nem biztosították a közpénzekkel, a nemzeti vagyonnal való elszámoltatható, felelős gazdálkodást. A jegyző az integritás-kontrollrendszert nem működtette, mivel a követendő értékek között nem fogalmazta meg az integritás erősítését és a kockázatok kezelésének szükségességét. Kockázatelemzést nem végzett, így az integritás-tudatos működést nem biztosította.

A megállapítások alapján az Állami Számvevőszék Ópályi Község Önkormányzata polgármesterének hat, míg a jegyzőnek 17 javaslatot fogalmazott meg, melyre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Továbbá az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult a polgármesterhez, hogy intézkedjen a jogszabálysértő gyakorlat, az önkormányzat belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének szabályszerűsége, illetve a közpénzekkel történő felelős gazdálkodásban rejlő kockázatok megszüntetése érdekében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #1 bkalpme 2019-06-05 07:48
Nem tudom, hogy vajon a nagy önkormányzatoka t - Szeged, Pécs - is baszogatják? Mi van az Államkincstár ellenőrzésével? ??Szép kis hiányosságokat tártak fel ott nemrég...
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Tisztelt Cikkíró! A háziorvosi praxisokban vélhetően azért nincs megfelelő számú... Tovább...
 • Én ezeken a nyilatkozatokon már kínomban csak nevetni tudok. Miért kell ennyire ... Tovább...
 • Folyamatosan nő a várakozási idő minden járási hivatalban, mert mindenhol kevés ... Tovább...
 • Nagy a baj. A létszámstop és a felmondások után még maradó tisztviselők egyszerű... Tovább...
 • Érdemi ,azonnali béremelést a közalkalmazotta knak is. ! Azonos fea. végeznek a ... Tovább...
 • IDEJE LENNE MÁR FELÉBREDNI MINISZTER ÚR!!! Tovább...
 • 600 fő hiányzik a fővárosi kormányhivatalb ól és ezt a 600 főt 35 vidéki tisztvi... Tovább...
 • Megerősödtek a kormányhivatalo k?!Inkább meggyengültek, mert alaphangon 4.000. k... Tovább...
 • https://24.hu/kozelet/2019/06/26/a-kormany-is-latja-hogy-kritikus-a-letszamhiany... Tovább...
 • "Az állam nagylelkűen elengedi a kaszinóknak a koncessziós díjat. A magyar kaszi... Tovább...
 • Szeretem, hogy ilyen gavallér a munkáltatóm: "A magyarországi kaszinós cégek bő ... Tovább...
 • Gondolom ez az átlag 50.000 Ft úgy fog kinézni, hogy az alapilletményhe z teszik... Tovább...
 • A cikkben található linkek és a letöltés nálunk működik, az idézett cikk még elé... Tovább...
 • A webhely nem elérhető, a táblázat nem letölthető Tovább...
 • 50.000.-Ft átlagosan, ami akkor 30.000.-Ft lesz személyre lebontva, mint a 30%-o... Tovább...