Hirdetés
17 milliárd forint jut fejlesztésekre Győrben - mutatjuk a város idei büdzsétervezetét PDF Nyomtatás E-mail
2019. február 08. péntek, 09:00

gyor0Két és fél milliárd forinttal magasabb főösszeggel terjeszti be Borkai Zsolt polgármester Győr idei költségvetését a közgyűlésnek, mint tavaly. Az önkormányzat 17 milliárdot szán fejlesztésekre.

Stabil város, stabil k öltségvetés – ezekkel a szavakkal nyitotta Borkai Zsolt polgármester a Győr idei  költségvetési tervezetéről tartott szerdai városházi sajtótájékoztatót. A politikus hangsúlyozta: az iparűzési adó kulcsának kétszeri –2014-es és 2018-as –csökkentésével nagy lehetőséget adtak a helyi gazdaságnak, de a befolyó bevételből nagy lehetőséget kap az önkormányzat is. Ezt a pénzt idén az intézmények magas színvonalú fenntartására, valamint olyan kisebb fejlesztésekre fordítják, amelyek szebbítik a lakókkörnyezet, javítják a családok  közérzetét. A nagyobb beruházásokat igyekeznek európai uniós és állami támogatásból megvalósítani.

Az elöljáró hangsúlyozta: idén összesen mintegy 17 milliárd forintot költenek fejlesztésekre. Az egyik legnagyobb falat a vásárcsarnok nyárra elkészülő rekonstrukciója, amelyet a Győr-Szol valósít meg mintegy 3 milliárd forintból, uniós támogatás révén, de az önkormányzat is költ a projektre 515 millió forintot. A létesítményhez egy csaknem 300 férőhelyes parkolólemez is csatlakozik majd. Útfelújításokra,  közvilágítás-fejlesztésekre 1,6 milliárd, bölcsődefelújításokra 800 millió forintot szánnak. A ménfőcsanaki Bezerédj-kastély tatarozására 150 millió juthat.

A Kisalföld kérdésére, miszerint a Modern Városok Program mely elemei juthatnak el az első kapavágásig idén, Borkai Zsolt azt válaszolta: az állatkert fejlesztése jó ütemben halad, s biztosan elkezdődik a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház melletti parkolólemez építése is. Hozzátette: a strand modernizálását a kormány heteken belül kiemelt projektté nyilváníthatja, s utána kezdődhetnek az engedélyezési eljárások. A kabinet döntése a zökkenőmentes, gyors megvalósításhoz szükséges. Szintén felgyorsulhat az új mentőállomás építése, miután az ehhez szükséges, az önkormányzat és az állam közötti telekcsere szerződéskötés előtt áll. A polgármester hozzátette: a Győri Filharmonikus Zenekar új otthona várhatóan egy állami tulajdonban lévő területen épülhet fel, de a pontos helyszínt egyelőre nem árulta el.

A Győri Nemzeti Színház és a mellette lévő II. János Pál tér korszerűsítésérőlazt mondta, hogy még régészeti feltárásra van szükség, emellett a tervezés is folyik. Az már korábban elhangzott, hogy az eredeti tervekkel szemben a teátrum nem a mostani, hanem a 2019/2020-as évad után költözik a munkálatok idejére ideiglenes otthonba. A politikus megjegyezte: gőzerővel zajlik az északnyugati elkerülő előkészítése, miként folyamatosak az egyeztetések Szlovákiával a Dunaszerdahely–Győr út négysávosításávalkapcsolatban.

Fekete Dávid pénzügyekért felelős alpolgármester lapunk  kérdésére azt mondta: a költségvetés 56 milliárdos főösszege 2,5 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit. Tartalékba 740 millió forintot helyeznek. A bevételből 6,6 milliárd forint érkezik állami támogatásként, emellett helyi adóból 26,1 milliárdra számítanak. Az utóbbi summa több, mint a tavalyi – 25 milliárd 540 millió forintos – előirányzat. Az alpolgármester kiemelte: az iparűzési adó kulcsát  két lépésben 2 százalékról 1,6 százalékra csökkentették 2014 óta, s ezzel mintegy 5,5 milliárd forintot hagytak csak tavaly a vállalkozásoknál.

A sajtótájékoztatón Borkai Zsolt közölte, hogy Győr szolidaritási hozzájárulásként 5,7 milliárd forinttal támogatja az oktatási rendszert. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: büszke arra, hogy a város ilyen gazdasági erőt tud felmutatni.

költségvetést február 25-én tárgyalja a közgyűlés.

(Kisalföld)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • https://444.hu/2016/02/11/egy-rejtelyes-elemzes-miatt-rettegnek-a-polgarmesterek Tovább...
 • Az uniós választásokig számítunk, utána újra tervezik a rendszert.....N em kellü... Tovább...
 • Idő...idő...már rég répni kellett volna, mert már a béka fenekén vagyunk, megbec... Tovább...
 • Alig bírtam végigolvasni, hisz potyogott a könny a szememből. Na nem a meghatódo... Tovább...
 • A kormány támogatja a bérnövekedést - kivéve az önkormányzatokn ál dolgozó közti... Tovább...
 • A falvaknak nem sportparkok kellenek, hanem munkahelyek helyben vagy a közelben!... Tovább...
 • Irodában dolgozom közfogiban évek óta, ugyanakkora felelősséggel, mint bárki más... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők nek - 37.000.-fő - sztrájkolni kell, mert 11. é... Tovább...
 • Ez csak azt jelenti, hogy a közös hivatalokat fenntartó önkormányzatokn ak keves... Tovább...
 • Az 1990-es évek végén azért vezették be sok településen az ipa-t, mert azt mondt... Tovább...
 • én négy éve vagyok közmunkás egy hivatalban, nagyon nem apró-cseprő ügyekkel lát... Tovább...
 • Milyen lehetősége lesz az önkormányzatokn ak, hogy ha megszűnik ez a program? Ne... Tovább...
 • A követelés már kevés. Általános sztrájk kell, a közszolgálatban dolgozók azonna... Tovább...
 • [quote name="Laci"]Köz munka cigány munka Tovább...
 • Egyetértek, valóban kényelmes nekik, azt tapasztalom, tetszik a közmunkásoknak, ... Tovább...