Hirdetés
17 milliárd forint jut fejlesztésekre Győrben - mutatjuk a város idei büdzsétervezetét PDF Nyomtatás E-mail
2019. február 08. péntek, 10:00

gyor0Két és fél milliárd forinttal magasabb főösszeggel terjeszti be Borkai Zsolt polgármester Győr idei költségvetését a közgyűlésnek, mint tavaly. Az önkormányzat 17 milliárdot szán fejlesztésekre.

Stabil város, stabil k öltségvetés – ezekkel a szavakkal nyitotta Borkai Zsolt polgármester a Győr idei  költségvetési tervezetéről tartott szerdai városházi sajtótájékoztatót. A politikus hangsúlyozta: az iparűzési adó kulcsának kétszeri –2014-es és 2018-as –csökkentésével nagy lehetőséget adtak a helyi gazdaságnak, de a befolyó bevételből nagy lehetőséget kap az önkormányzat is. Ezt a pénzt idén az intézmények magas színvonalú fenntartására, valamint olyan kisebb fejlesztésekre fordítják, amelyek szebbítik a lakókkörnyezet, javítják a családok  közérzetét. A nagyobb beruházásokat igyekeznek európai uniós és állami támogatásból megvalósítani.

Az elöljáró hangsúlyozta: idén összesen mintegy 17 milliárd forintot költenek fejlesztésekre. Az egyik legnagyobb falat a vásárcsarnok nyárra elkészülő rekonstrukciója, amelyet a Győr-Szol valósít meg mintegy 3 milliárd forintból, uniós támogatás révén, de az önkormányzat is költ a projektre 515 millió forintot. A létesítményhez egy csaknem 300 férőhelyes parkolólemez is csatlakozik majd. Útfelújításokra,  közvilágítás-fejlesztésekre 1,6 milliárd, bölcsődefelújításokra 800 millió forintot szánnak. A ménfőcsanaki Bezerédj-kastély tatarozására 150 millió juthat.

A Kisalföld kérdésére, miszerint a Modern Városok Program mely elemei juthatnak el az első kapavágásig idén, Borkai Zsolt azt válaszolta: az állatkert fejlesztése jó ütemben halad, s biztosan elkezdődik a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház melletti parkolólemez építése is. Hozzátette: a strand modernizálását a kormány heteken belül kiemelt projektté nyilváníthatja, s utána kezdődhetnek az engedélyezési eljárások. A kabinet döntése a zökkenőmentes, gyors megvalósításhoz szükséges. Szintén felgyorsulhat az új mentőállomás építése, miután az ehhez szükséges, az önkormányzat és az állam közötti telekcsere szerződéskötés előtt áll. A polgármester hozzátette: a Győri Filharmonikus Zenekar új otthona várhatóan egy állami tulajdonban lévő területen épülhet fel, de a pontos helyszínt egyelőre nem árulta el.

A Győri Nemzeti Színház és a mellette lévő II. János Pál tér korszerűsítésérőlazt mondta, hogy még régészeti feltárásra van szükség, emellett a tervezés is folyik. Az már korábban elhangzott, hogy az eredeti tervekkel szemben a teátrum nem a mostani, hanem a 2019/2020-as évad után költözik a munkálatok idejére ideiglenes otthonba. A politikus megjegyezte: gőzerővel zajlik az északnyugati elkerülő előkészítése, miként folyamatosak az egyeztetések Szlovákiával a Dunaszerdahely–Győr út négysávosításávalkapcsolatban.

Fekete Dávid pénzügyekért felelős alpolgármester lapunk  kérdésére azt mondta: a költségvetés 56 milliárdos főösszege 2,5 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit. Tartalékba 740 millió forintot helyeznek. A bevételből 6,6 milliárd forint érkezik állami támogatásként, emellett helyi adóból 26,1 milliárdra számítanak. Az utóbbi summa több, mint a tavalyi – 25 milliárd 540 millió forintos – előirányzat. Az alpolgármester kiemelte: az iparűzési adó kulcsát  két lépésben 2 százalékról 1,6 százalékra csökkentették 2014 óta, s ezzel mintegy 5,5 milliárd forintot hagytak csak tavaly a vállalkozásoknál.

A sajtótájékoztatón Borkai Zsolt közölte, hogy Győr szolidaritási hozzájárulásként 5,7 milliárd forinttal támogatja az oktatási rendszert. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: büszke arra, hogy a város ilyen gazdasági erőt tud felmutatni.

költségvetést február 25-én tárgyalja a közgyűlés.

(Kisalföld)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Nagyon nagy a baj! A felállt 2500? - szerintem több, és még többen lesznek - ügy... Tovább...
 • Én megértem azt aki marad, azért vidéken, speciális képzettséggel nem könnyű más... Tovább...
 • Családbarát munkahely.☹ Tovább...
 • Azt gondolják a vezetők, hogy a kormánytisztvis előkkel és a köztisztviselők kel... Tovább...
 • https://24.hu/fn/gazdasag/2019/04/10/felmondasi-hullam-sopor-vegig-a-kormanyhiva... Tovább...
 • Ezt tudom én is, de sajnos a munkáltató úgy áll hozzá, hogy ennyi, és nem több! ... Tovább...
 • Attól, hogy személyi bérben vagy - bocs a tegeződésért - az nem akadálya a bérem... Tovább...
 • 37.000 fő önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő van, és 37.000 félek... Tovább...
 • Sajnos ez szinte mindenhol megszokott dolog! Az, aki a polgármesterrel jóban van... Tovább...
 • Ehhez az adóssághoz az önkormányzatokn ak semmi köze.Sőt az önkormányzatoko n mú... Tovább...
 • Bocsánat! Miért is az Önkormányzatok adóssága? Az állam felelőtlenül beleavatkoz... Tovább...
 • Persze, nem állítottak benne semmi valótlant.....h iszi a piszi Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők követelik a 2008. évben megállapított illetmény... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők túlóráznak pénz nélkül, éjszaka, hétvégén, szab... Tovább...
 • Túlórapénz? 15 éve dolgozom, sokadik átszervezés után, de életembe nem láttam m... Tovább...