Hirdetés
17 milliárd forint jut fejlesztésekre Győrben - mutatjuk a város idei büdzsétervezetét PDF Nyomtatás E-mail
2019. február 08. péntek, 10:00

gyor0Két és fél milliárd forinttal magasabb főösszeggel terjeszti be Borkai Zsolt polgármester Győr idei költségvetését a közgyűlésnek, mint tavaly. Az önkormányzat 17 milliárdot szán fejlesztésekre.

Stabil város, stabil k öltségvetés – ezekkel a szavakkal nyitotta Borkai Zsolt polgármester a Győr idei  költségvetési tervezetéről tartott szerdai városházi sajtótájékoztatót. A politikus hangsúlyozta: az iparűzési adó kulcsának kétszeri –2014-es és 2018-as –csökkentésével nagy lehetőséget adtak a helyi gazdaságnak, de a befolyó bevételből nagy lehetőséget kap az önkormányzat is. Ezt a pénzt idén az intézmények magas színvonalú fenntartására, valamint olyan kisebb fejlesztésekre fordítják, amelyek szebbítik a lakókkörnyezet, javítják a családok  közérzetét. A nagyobb beruházásokat igyekeznek európai uniós és állami támogatásból megvalósítani.

Az elöljáró hangsúlyozta: idén összesen mintegy 17 milliárd forintot költenek fejlesztésekre. Az egyik legnagyobb falat a vásárcsarnok nyárra elkészülő rekonstrukciója, amelyet a Győr-Szol valósít meg mintegy 3 milliárd forintból, uniós támogatás révén, de az önkormányzat is költ a projektre 515 millió forintot. A létesítményhez egy csaknem 300 férőhelyes parkolólemez is csatlakozik majd. Útfelújításokra,  közvilágítás-fejlesztésekre 1,6 milliárd, bölcsődefelújításokra 800 millió forintot szánnak. A ménfőcsanaki Bezerédj-kastély tatarozására 150 millió juthat.

A Kisalföld kérdésére, miszerint a Modern Városok Program mely elemei juthatnak el az első kapavágásig idén, Borkai Zsolt azt válaszolta: az állatkert fejlesztése jó ütemben halad, s biztosan elkezdődik a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház melletti parkolólemez építése is. Hozzátette: a strand modernizálását a kormány heteken belül kiemelt projektté nyilváníthatja, s utána kezdődhetnek az engedélyezési eljárások. A kabinet döntése a zökkenőmentes, gyors megvalósításhoz szükséges. Szintén felgyorsulhat az új mentőállomás építése, miután az ehhez szükséges, az önkormányzat és az állam közötti telekcsere szerződéskötés előtt áll. A polgármester hozzátette: a Győri Filharmonikus Zenekar új otthona várhatóan egy állami tulajdonban lévő területen épülhet fel, de a pontos helyszínt egyelőre nem árulta el.

A Győri Nemzeti Színház és a mellette lévő II. János Pál tér korszerűsítésérőlazt mondta, hogy még régészeti feltárásra van szükség, emellett a tervezés is folyik. Az már korábban elhangzott, hogy az eredeti tervekkel szemben a teátrum nem a mostani, hanem a 2019/2020-as évad után költözik a munkálatok idejére ideiglenes otthonba. A politikus megjegyezte: gőzerővel zajlik az északnyugati elkerülő előkészítése, miként folyamatosak az egyeztetések Szlovákiával a Dunaszerdahely–Győr út négysávosításávalkapcsolatban.

Fekete Dávid pénzügyekért felelős alpolgármester lapunk  kérdésére azt mondta: a költségvetés 56 milliárdos főösszege 2,5 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit. Tartalékba 740 millió forintot helyeznek. A bevételből 6,6 milliárd forint érkezik állami támogatásként, emellett helyi adóból 26,1 milliárdra számítanak. Az utóbbi summa több, mint a tavalyi – 25 milliárd 540 millió forintos – előirányzat. Az alpolgármester kiemelte: az iparűzési adó kulcsát  két lépésben 2 százalékról 1,6 százalékra csökkentették 2014 óta, s ezzel mintegy 5,5 milliárd forintot hagytak csak tavaly a vállalkozásoknál.

A sajtótájékoztatón Borkai Zsolt közölte, hogy Győr szolidaritási hozzájárulásként 5,7 milliárd forinttal támogatja az oktatási rendszert. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: büszke arra, hogy a város ilyen gazdasági erőt tud felmutatni.

költségvetést február 25-én tárgyalja a közgyűlés.

(Kisalföld)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Tisztelt Cikkíró! A háziorvosi praxisokban vélhetően azért nincs megfelelő számú... Tovább...
 • Én ezeken a nyilatkozatokon már kínomban csak nevetni tudok. Miért kell ennyire ... Tovább...
 • Folyamatosan nő a várakozási idő minden járási hivatalban, mert mindenhol kevés ... Tovább...
 • Nagy a baj. A létszámstop és a felmondások után még maradó tisztviselők egyszerű... Tovább...
 • Érdemi ,azonnali béremelést a közalkalmazotta knak is. ! Azonos fea. végeznek a ... Tovább...
 • IDEJE LENNE MÁR FELÉBREDNI MINISZTER ÚR!!! Tovább...
 • 600 fő hiányzik a fővárosi kormányhivatalb ól és ezt a 600 főt 35 vidéki tisztvi... Tovább...
 • Megerősödtek a kormányhivatalo k?!Inkább meggyengültek, mert alaphangon 4.000. k... Tovább...
 • https://24.hu/kozelet/2019/06/26/a-kormany-is-latja-hogy-kritikus-a-letszamhiany... Tovább...
 • "Az állam nagylelkűen elengedi a kaszinóknak a koncessziós díjat. A magyar kaszi... Tovább...
 • Szeretem, hogy ilyen gavallér a munkáltatóm: "A magyarországi kaszinós cégek bő ... Tovább...
 • Gondolom ez az átlag 50.000 Ft úgy fog kinézni, hogy az alapilletményhe z teszik... Tovább...
 • A cikkben található linkek és a letöltés nálunk működik, az idézett cikk még elé... Tovább...
 • A webhely nem elérhető, a táblázat nem letölthető Tovább...
 • 50.000.-Ft átlagosan, ami akkor 30.000.-Ft lesz személyre lebontva, mint a 30%-o... Tovább...