Hirdetés
Átfogó programot igényel a vidék PDF Nyomtatás E-mail
2018. szeptember 10. hétfő, 08:30

falu2Még szeptemberben átadja a Magyar falu programmal kapcsolatos javaslatcsomagját a kormánynak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. A szervezet szerint ha elindulnak a fejlesztések, a népességmegtartási képességnek három-négy, az infrastrukturális beruházásoknak pedig egy-két év múlva lehetnek látható jelei.

Elkészült a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) a Magyar falu programmal kapcsolatos javaslatcsomagja, amelyet a ­terveik szerint hivatalosan szeptember 25-én adnak át Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak. Ismert, a hosszú távú komplex program célja a falvak népességmegtartó erejének növelése, a munkahelyteremtés és -megőrzés, a Digitális jólét program bővítése, a közösségi közlekedés és a piaci szolgáltatások támogatása.

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke lakunk megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a Magyar falu program legfontosabb célja a vidék felzárkóztatása. – A lakosság körülbelül negyven százaléka, négymillió ember tízezer lélekszámnál kisebb településen él, ugyanakkor ezek a falvak és városok az ország területének 75 százalékát teszik ki. A cél az, hogy az itt élők életminősége, életkörülménye és jövedelmi viszonyai rohamosan javuljanak. Egyes területeken ugyanis az urbanizáció olyan nagy, hogy néhány térség elkezdett szlömösödni. Az a cél, hogy az elvándorlást megállítsuk, amihez komplex program szükséges. A legegyszerűbb talán az utak rendbetétele lesz, a humán forrást már nehezebb vidékre vinni – fejtette ki az elnök.

Mint mondta, úgy kalkuláltak, hogy hazai forrásból, legalább 15 éven keresztül minimum négyszázmilliárd forintra lenne szükség a programra, és az uniós forrásoknak is hasonló nagyságrendűeknek kell lenniük. – A népességmegtartási képességnek három-négy, az infrastrukturális beruházásoknak egy-két év múlva lehetnek látható jelei – jelentette ki Schmidt Jenő.

A Magyar falu programmal kapcsolatban Gyopáros Alpár kedden a Magyar kézművesség napja ünnepségen közölte: a tervezési fázisban van az ötezer lakos alatti településekre vonatkozó program, amelyet ősszel terjesztenek majd a kormány elé. A rendezvényen elhangzott az is, hogy a programba a 177 ipartestületből álló hálózatán keresztül bekapcsolódik majd az Ipartestületek Országos Szövetsége is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádió Aréna című műsorában beszélt a programról. A tárcavezető úgy fogalmazott: egyebek mellett az alsóbbrendű utak fejlesztéséről lesz szó, ami sokkal jelentősebb forrásbevonással jár együtt, mint az előző években. Szavai szerint azokat a kistelepüléseket próbálják segíteni, amelyeket az elvándorlás nagyobb mértékben sújt, mint ami az országos átlag.

– Szeretnénk a csokot speciálisan kiterjeszteni úgy, hogy a kedvezményezettjei ezek a települések legyenek, az egészségügyi, különösen a háziorvosi ellátásban pedig olyan ösztönzőket építenénk be, amelyek vonzóvá teszik az ilyen praxisok betöltését – hangsúlyozta a miniszter.

(Magyar Idők)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+8 #1 Tisztviselő 2018-09-18 07:03
Csak a tisztánlátás kedvéért - a kis falvakban, de még a nagyobbakban is hiány van orvosból, védőnőből, óvónőből és a polgármesteri hivatal működtető köztisztviselők ből is! Erre mi a kormány javaslata? Érdemi béremelés (legalább 50%-os) nélkül senki nem fog a falvakban dolgozni. Ébresztő, az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megmentsük a vidéket, különben teljesen kiürülnek a falvak.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Nagyon nagy a baj! A felállt 2500? - szerintem több, és még többen lesznek - ügy... Tovább...
 • Én megértem azt aki marad, azért vidéken, speciális képzettséggel nem könnyű más... Tovább...
 • Családbarát munkahely.☹ Tovább...
 • Azt gondolják a vezetők, hogy a kormánytisztvis előkkel és a köztisztviselők kel... Tovább...
 • https://24.hu/fn/gazdasag/2019/04/10/felmondasi-hullam-sopor-vegig-a-kormanyhiva... Tovább...
 • Ezt tudom én is, de sajnos a munkáltató úgy áll hozzá, hogy ennyi, és nem több! ... Tovább...
 • Attól, hogy személyi bérben vagy - bocs a tegeződésért - az nem akadálya a bérem... Tovább...
 • 37.000 fő önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő van, és 37.000 félek... Tovább...
 • Sajnos ez szinte mindenhol megszokott dolog! Az, aki a polgármesterrel jóban van... Tovább...
 • Ehhez az adóssághoz az önkormányzatokn ak semmi köze.Sőt az önkormányzatoko n mú... Tovább...
 • Bocsánat! Miért is az Önkormányzatok adóssága? Az állam felelőtlenül beleavatkoz... Tovább...
 • Persze, nem állítottak benne semmi valótlant.....h iszi a piszi Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők követelik a 2008. évben megállapított illetmény... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők túlóráznak pénz nélkül, éjszaka, hétvégén, szab... Tovább...
 • Túlórapénz? 15 éve dolgozom, sokadik átszervezés után, de életembe nem láttam m... Tovább...